Cele 3 PLANTE care îmbunătățesc sănătatea FICATULUI

La fel ca și pielea, rinichii și tractul intestinal, ficatul este unul din principalele organe menite să elimine otrăvurile din corpul nostru.

Pe lângă faptul că ajută la îndepărtarea toxinelor din corp, ficatul are implicații importante și în procesele metabolice și în reglarea producției de hormoni. Cele mai frecvente boli ale ficatului sunt: hepatita A, hepatita B, hepatita C, ciroza și boala ficatului gras.

Plante Pentru Ficat

Plante Pentru Ficat

Ficatul are foarte mult de lucru pentru a împiedica acumularea toxinelor și apariția bolilor. Pentru a-i îmbunătăți funcțiile (în special cea detoxifiantă), putem folosi cel puțin trei plante medicinale puternice, recomandate de experții în sănătate: brusturele, păpădia și armurariul. Beneficiile acestor plante asupra celulei hepatice sunt susținute științific.

Armurariu pentru ficat

Armurariul este o plantă renumită pentru beneficiile pentru celula hepatică. Semințele și fructele plantei sunt folosite de peste 2.000 de ani pentru tratarea afecțiunilor ficatului (inclusiv hepatita B și C), bilei și vezicii biliare.

Compusul activ principal din armurariu, responsabil pentru efectul protector și curativ asupra ficatului este silimarina. Silimarina este un antioxidant foarte puternic, care protejează împotriva daunelor celulelor. Conține 4 compuși: silibina (cel mai activ), isosilibina, silichristina și silidianina. Întocmai ca și păpădia, armurariul este un foarte bun coleretic.

Studiile realizate pe animale au arătat că armurariul exercită un efecte protector asupra ficatului. Semințele armurariului sunt cele mai potente din punct de vedere terapeutic.

Armurariul este deseori sugerat ca un tratament pentru hepatita alcoolică și ciroza alcoolică. Cele mai multe studii au arătat că armurariul îmbunătățește funcția ficatului și crește rata de supraviețuire la bolnavii de ciroză sau hepatită cronică.

Armurariul este de asemenea folosit la scară largă în tratamentul hepatitelor virale, inclusiv a hepatitei C.

Conform medicinei tradiționale, armurariul a fost folosit ca un antidot de urgență în cazurile otrăvirilor cu ciuperci. Studiile pe animale au descoperit că extractul de armurariu combate complet efectele toxice ale ciupercilor otrăvitoare atunci când este administrat în cel mult 10 minute de la ingerarea lor. Administrat în termen de 24 de ore, armurariul reduce semnificativ riscul de deces și de afectare a ficatului.

Armurariul este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării, persoanelor cu cancer de natură hormonală (de sân, uterin, de prostată), și persoanelor cu alergii la gălbenele, coada-șoricelului, mușețel, margarete sau crizanteme.

Nu luați armuariu (decât la recomandarea medicului) dacă urmați un tratament cu medicamente anti-psihotice, medicamente utilizate contra convulsiilor, medicamente pentru anestezie, anticoncepționale, terapie de substituție hormonală, medicamentele pentru reducerea colesterolului, medicamente anticoagulante sau anti-plachetare sau medicamente anti-cancer.

Păpădia pentru ficat

Păpădia este folosită de medicina tradițională ca un diuretic, pentru creșterea cantității de urină și eliminarea excesului de lichide din corp, în special în bolile de ficat și hipertensiune arterială.

Păpădia verde sau uscată este folosită ca un stimulent pentru apetit și ameliorarea simptomelor stomacului deranjat. Rădăcina de păpădie poate acționa ca un laxativ blând, fiind folosită pentru îmbunătățirea digestiei.

Unele studii preliminare sugerează că păpădia poate îmbunătăți funcția ficatului și vezicii biliare, și regla nivelurile de zahăr, trigliceride și colesterol din sânge. Alte cercetări sugerează că păpădia poate combate și inflamațiile.

Rădăcina, dar mai ales părțile verzi ale păpădiei susțin sănătatea ficatului, ajutându-i mai ales pe cei afectați de hepatita C. Compusul activ din păpădie numit taraxin este un coleretic natural, care stimulează producția de bilă de către ficat. Acest lucru ajută digestia și absorbția grăsimilor. Un alt beneficiu este combaterea constipației.

Frunzele de păpădie se pot consuma crude, în salate, sau se pot găti împreună cu alte verdețuri, precum ceapa sau usturoiul verde. Rădăcina de păpădie se poate folosi și la prepararea de ceai.

La unele persoane, păpădia poate crește acidul din stomac, determinând arsuri la stomac. Evitați planta dacă sunteți alergici la gălbenele, crizanteme, margarete, coada-șoricelului, mușețel sau iod.

Persoanele cu probleme ale rinichilor sau vezicii biliare (inclusiv pietre la bilă) trebuie să consulte medicul înainte să consume păpădie.

Păpădia este un diuretic puternic, care poate interacționa cu unele medicamente: antiacide, anticoagulante, anti-plachetare, diuretice, litiu, ciproflaxin sau medicamente pentru diabet.

Brusture pentru ficat

Brusturele (Arctium lappa) este o plantă medicinală comestibilă. În special rădăcinile pot fi mâncate ca o legumă. Are efecte diuretice, și prin faptul că stimulează producția excesivă de urină, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Brusturele este de asemenea cunoscut ca un diaforetic (crește transpirația), un alt pas important pentru procesul de detoxifiere.

Un alt beneficiu important al rădăcinii de brusture este conținutul bogat de antioxidanți (în special quercetină, luteolină și acizi fenolici). Aceștia ajută la protejarea ficatului de substanțele otrăvitoare. Brusturele curăță ficatul, ajutându-l să detoxifice mai ușor sângele.

Cercetătorii brazilieni au publicat recent un studiu în care au investigat capacitatea brusturelui de a îmbunătăți sănătate ficatului, concluzionând că planta protejează ficatul împotriva daunelor cauzate de toxicitatea cadmiului – un metal greu foarte toxic și periculos, chiar și atunci când suntem expuși la doze mici.

Brusturele a dovedit de asemena efecte anti-bacteriene și anti-inflamatoare. Ca și legumă, rădăcina de brusture poate fi gătită la aburi, friptă sau pe grătar. La magazinele naturiste, brusturele se poate găsi sub formă de ceai, tinctură sau alte suplimente.

Brusturele trebuie evitat pe perioada sarcinii și alăptării, deoarece poate afecta fetusul sau bebelușul. Persoanele sensibile sau alergice la florile din familia crizantemelor și margaretelor trebuie să evite folosirea brusturelui.

Persoanele deshidratate nu trebuie să consume brusture, deoarece efectele diuretice ale plante pot înrăutăți situația.

Brusturele poate interacționa cu unele medicamente: diuretice, medicamente pentru diabet, anti-coagulante și anti-plachetare.

Surse:

1.http://www.naturalhealth365.com/improve-liver-health-dandelion-greens-1226.html#sthash.Ayjsc7NY.dpuf
2.http://umm.edu/health/medical-reference-guide/complementary-and-alternative-medicine-guide/herb/milk-thistle
3.http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/dandelion
4.http://umm.edu/health/medical-reference-guide/complementary-and-alternative-medicine-guide/herb/burdock

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.