Ceapa – leacuri din medicina populară

La moldoveni, ceapa este considerata cea mai puternica arma antigripala.

Inca din antichitate, acest aliment iute a reusit sa trateze simpotmele celor mai grave raceli.

Ceapa – leacuri din medicina populara

Ceapa – leacuri din medicina populara

Ce proprietăți are ceapa

Ceapa se mai numeste in popor arpagic, ceapa de apa, cepoi, cepsoara de vara, hagima, harpagica, orceag, parpagica sau teapa.

Contine o varietate de substante nutritive: vitaminele B1, B2, B6, E, PP, acid folic, fitohormoni si enzime.

Are capacitatea de a calma durerea, de a combate infectiile microbiene si bacteriile de tip Stafilococ.

Ceapa mareste diureza, trateaza hipoglicemia, hraneste pielea si vindeca ranile.

Ceapa in medicina populara

Ceapa a fost si ramane unul din leacurile de baza ale stramosilor si bunicilor nostri.

Ea poate fi folosită sub diverse forme, una mai interesanta ca alta.

– Decoctul din 2 cepe intregi, cu tot cu coaja se bea pe stomacul gol pentru calmarea virozelor respiratorii.
– Bulbul cepei pisat si copt vindeca bubele mari si loviturile.
– Din ceapa pisata, presarata cu sare si rachiu se fac legaturi si se pune pe rani sau bune.
– Ceapa pisata amestecata cu smantana este buna de aplicat pe arsuri.
– Ceapa taiata in doua, presarata cu piper se leaga in zona buricului pentru vindecarea durerilor de burta.
– Cu zeama de la ceapa se fac spalaturi impotriva caderii parului.
– 2 cepe lasate de seara in apa se mananca dimineata pe stomacul gol cu apa pentru limbrici.
– Cojile de ceapa galbena bine uscate se folosesc la vopsit oua sau textile in culoarea galbena.
– Cojile de la cepe rosii macerate in apa 15 zile si fierte apoi cu alaun se pot folosi la colorarea oualor si matasii in portocaliu, galben sau brun.

Leacuri cu ceapa pentru uz intern

Pentru afectiunile interne este recomandat sa se consume ceapa cruda, verde. Se poate consuma in salate de cruditati, la aperitive, ca suc, in ciorbe sau macerata in ulei de masline.

Pentru boli de stomac, de rinichi, de ficat si de intsetin se recomanda sucul de ceapa, vinul de ceapa, ciorba, tinctura de ceapa sau ceapa cruda.

• Gripa si raceala – se prepara un macerat din 2 cepe taiate felii fine intr-un litru de apa. Se bea cate un pahar intre mese si unul seara, timp de 15 zile. Contra tusei se ia cate o lingurita de suc de ceapa cu miere poliflora (parti egale), de 3 ori pe zi.
• Diaree – se fierbe o mana de coji de ceapa bruna intr-un litru de apa. Se beau cateva pahare pe zi.
• Furunculi si afectiuni stomacale, intestinale – se recomanda ceapa coapta in cuptor.
• Reumatism – se face un decoct de 3 cepe taiate cu tot cu coaja intr-un litru de apa. Se fierbe 15 minute, si se bea cate un pahar dimineata si la seara, la culcare.
• Afectiuni venoase – se bea dimineata pe stomacul gol un macerat de ceapa cruda muiata cateva ore in apa calda, cu cateva picaturi de lamaie.

> Cura de slabire cu ceapa – se recomanda consumul a 250 ml de ciorba de ceapa zilnic. Ciorba se prepara din 4-6 cepe tocate, varza si radacina de patrunjel tocate.

Leacuri cu ceapa pentru uz extern

• Migrene – se aplica foi de ceapa crude pe frunte.
• Surditate – se pun 3-4 picaturi de suc de ceapa amestecat cu rachiu (cate 30 g fiecare), de 3 ori pe zi, una seara.
• Dureri de dinti – se aplica suc de ceapa in cavitatea dintelui cu un tampon de vata.
• Pistrui – se freaca locul cu suc de ceapa, de mai multe ori pe zi.
• Acnee – se fac spalaturi cu suc de ceapa, de 2 ori pe zi.
• Negi – se folosete o combinatie din ceapa, argila si sare marina (parti egale), sau se se freaca negul cu jumatate de ceapa rosie.
• Bataturi – se aplica un pansament cu ceapa macerata in otet.
• Hemoroizi, abcese – se foloseste o ceapa coapta la cuptor calda, sau cataplasme cu ceapa tocata.
• Reumatism – se aplica cepe crude cu mustar sub forma de cataplasma pe locul dureros, sau se fac frectii cu tinctura de ceapa.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.