MUȘEȚELUL – o plantă valoroasă pentru orice familie

Mușețelul a fost folosit din timpuri străvechi pentru tratarea problemelor digestive, nervoase și ale pielii. Este cunoscut ca o plantă a echilibrului și a păcii lăuntrice, fiind utilizat ca un remediu eficient pentru adulții și copiii anxioși.

Mușețel

Mușețel

Mușețelul face parte din familia margaretelor (Asteraceae sau Compositae), și există două specii folosite în farmacopeea plantelor medicinale: mușețelul german (Chamomilla recutita) și mușețelul roman (Chamaemelum nobile sau Anthemis nobilis). Ambele tipuri de mușețel au un efect relaxant și calmant similar, și aproape aceleași utilizări terapeutice. Mușețelul roman este mai blând, și mai potrivit pentru copii.

În Egiptul antic, precum și în medicina greacă și romană, mușețelul era o plantă cu o importanță aparte. Astăzi, mușețelul este folosit ca plantă medicinală pentru proprietățile sale anti-inflamatoare, antipeptice, antispasmodice și antibacteriene.

Compușii bioactivi principali regăsiți în mușețel sunt: camazulena, bisabolol, flavonoide antioxidante (apigenină, luteolină, patuletin și quercetină), cumarine (herniarin și umbeliferonă). Dintre toți antioxidanții flavonoizi din mușețel, apigenina este cea mai puternică din punct de vedere medicinal.

Mușețelul – indicații terapeutice

Mușețelul poate fi considerat un vindecător natural de fiecare zi. Mamele cu copii mici care alăptează au mare nevoie de această plantă, deoarece poate ajuta la tratarea iritațiilor cauzate de scutece la bebeluși și a sfârcurilor crăpate. În aceste cazuri, mușețelul se folosește extern.

Este de asemenea un remediu bun pentru conjunctivită și infecții ale ochilor. Poate fi folosit și ca apă de gură sau gargară pentru tratarea infecțiilor gingiilor sau ale cavității bucale.

Foarte multe din aceste utilizări ale mușețelului au fost validate în ultimii ani de studiile științifice, care au dovedit că, administrat sub formă de ceai sau tinctură, sau aplicat extern ca ulei sau unguent, mușețelul poate fi un remediu foarte bun pentru diferite afecțiuni, precum:

— Răni, ulcere, eczeme, iritații ale pielii, rozacee, arsuri, vânătăi
– Ulcerații bucale, afte bucale
– Nevralgii, sciatică, gută, dureri reumatice
– Hemoroizi, mastită

 Calmează, alungă anxietatea

Un studiu clinic realizate pe oameni a arătat că mușețelul german are un efect pozitiv la persoanele cu tulburări de anxietate. Doza zilnică a fost de 1 capsulă de 220 mg de mușețel, până la 5 capsule, timp de 2 luni.

Efectele sedative se datorează în mare parte conținutului de apigenină, care a arătat de asemenea și proprietăți anti-cancer.

Ceaiul de mușețel este utilizat frecvent ca un sedativ blând pentru calmarea nervilor, a spasmelor musculare (inclusiv a crampele menstruale), reducerea anxietății, isteriei, coșmarurilor și insomniei. S-a dovedit de asemenea eficient în reducerea tensiunii arteriale. Ceaiul de mușețel acționează totodată ca un diuretic.

Studiile umane au arătat că mușețelul poate avea beneficii și în cazul insomniei cronice sau a depresiei. Într-un studiu mic, 10 persoane cardiace care au băut ceai de mușețel au adormit imediat și au dormit profund 90 de minute.

Reduce inflamația, febra și artrita

Aceste efecte se datorează compusului bisabolol din mușețel, dar și apigeninei, care a demonstrat proprietăți anti-inflamatoare în studiile pe animale.

Cercetările sugerează că plantele care conțin substanțe anti-inflamatorii acționează în mod similar cu medicamentele nesteroidiene în ceea ce privește inhibarea substanțelor pro-inflamatorii precum COX2 sau prostaglandin-E2.

Calmează pielea sensibilă

Uleiul esențial de mușețel este folosit pe scară largă în cosmetice și aromaterapie, în special mușețelul roman. Un studiu uman a demonstrat faptul că flavonoidele din mușețel și uleiurile esențiale conținute penetrează suprafața pielii în straturile profunde ale pielii. Preparatele pe bază de mușețel au un efect calmant asupra pielii sensibile iritate, rănite sau zgâriate. Această plantă s-a dovedit un vindecător mult mai rapid decât corticosteroizii (mai ales în eczeme). Masajul cu ulei de mușețel poate îmbunătăți simptomele psihice și fiziologice și starea generală de sănătate.

Îmbunătățește imunitatea și combate infecțiile

Ceaiul preparat din flori și frunze de mușețel german are o acțiune antibacteriană semnificativă, motiv pentru care acest remediu a fost asociat cu o imunitate crescută, și cu o rezistentă mai bună a organismului în lupta împotriva infecțiilor.

Camazulena, bisabololul și mulți alți antioxidanți din mușețel au proprietăți antifungice, inclusiv împotriva infecției cu bacteria Candida albicans.

Ajută în ulcer și indigestie

Mușețelul este un relaxant digestiv natural, și este folosit pentru tratarea problemelor gastrointestinale, precum flatulență, indigestie, diaree, anorexie, răul de dimineață, greața și voma. Împreună cu ghimbirul, mușețelul poate inhiba Helicobacter pylori – bacteria asociată cu ulcerul stomacal.

Extractele de flori de mușețel german au prezentat totodată un efect inhibitor asupra secreției acide gastrice, fiind utilizate ca remediu calmant pentru un stomac deranjat.

Mușețelul poate fi de asemenea util în prevenirea inflamației tractului gastrointestinal, hiperglicemiei și a complicațiilor de diabet.

Precauții

Deși este o plantă atât de bună pentru sănătate, mușețelul poate cauza alergii la unele persoane, mai ales la cei cu alergii la florile din familia margaretelor.

Nu sunt cunoscute efecte adverse, decât în cazul persoanelor alergice. Poate fi folosit în siguranță de femeile gravide și pentru copii.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.