Cartoful – proprietăți și utilizări medicinale

Cartoful nu mai este de multă vreme ignorat de cercetătorii din domeniul medical.  Pentru a vă trezi interesul vizavi de această legumă valoroasă, vă invităm să evaluați lista de beneficii prezentată mai jos.

Veţi descoperi că în cartoful pe care îl consumaţi aproape zilnic se ascund puteri impresionante de vindecare.

Cartoful – proprietăți și utilizări medicinale

Cartoful – proprietăți și utilizări medicinale

 

Istoria cartofului 

Cartoful a fost descoperit de spaniolii din America de Sud, acum câteva mii de ani. În unele ţări, precum în Spania, cartoful era doar o plantă cu aspect ornamental, folosită doar în scop estetic.

Mai târziu, farmacistul francez Antoine-Augustin Parametier a descoperit cartoful ca pe o legumă comestibilă şi a introdus-o în alimentaţie.

Deşi la început aveau un gust acru, datorită înmulţirii speciilor, aceste legume au căpătat un gust mai suportabil.

Cartoful ca alimente terapeutic

Dintre toate legumele consumate frecvent, cartofii sunt foarte hrănitori. Totodată, sunt înzestrați şi cu proprietăţi medicale.

Au efecte digestive şi energetice.

Diabeticii şi cei predispuşi la îngrăşare pot consuma cartofi în loc de pâine.

Sucul crud de cartofi este utilizat ca antispasmodic, diuretic, calamant, cicatrizant şi emolient natural.

Cartoful conţine potasiu, magneziu şi acizi importanţi pentru sănătatea stomacului, oaselor şi pielii.

• Întreţine starea generală de sănătate
• Uşurează funcţiile intestinale
• Vindecă gastrita
• Combate ulcerul gastric şi duodenal
• Tratează artrita
• Previne obezitatea
• Tratează hepatita şi litiaza biliară
• Este util în caz de constipaţie şi hemoroizi
• Este un bun cicatrizant al pielii în caz de ulcere, erupţii, crăpături şi arsuri

Uz intern

Pe plan intern, cartoful se poate consuma ca atare, sau sub formă salată, tinctură sau suc crud.

Tinctura curată de cartofi – se administrează câte 20 de picături diluate în apă, înainte sau după mese, de 3 ori pe zi. Pentru efecte forte, se pot administra 40 de picături. Tratamentul durează câteva zile.

Sucul de cartof crud – se bea câte o jumătate de pahar de suc, de 4 ori pe zi, timp de 30 de zile. Sucul se poate îndulci cu miere de albine, lămâie sau morcov. Tratamentul este bun pentru diabet şi ulcer gastro-duodenal. Pentru afecţiuni mai uşoare, se va bea câte jumate de pahar de suc o dată sau de 2 ori pe zi.

Salata de cartofi – se prepară din cartofi fierţi şi ulei de nucă. Se consumă seara, timp de 3 zile în caz de paraziţi intestinali.

Uz extern

Amidonul din cartofi este ideal pentru tratamentele pielii.

Se aplică sub formă de pastă. Sau se pot aplica şi cataplasme de cartofi cruzi daţi prin răzătoare.

Ajută în crăpături, arsuri, degerături, ulcere, plăgi sau edeme ale pleoapelor.

 

Cartofii copți vs. cartofii prăjiți

Cartofii prăjiţi sunt mai greu de digerat decât cei fierţi sau copţi.

Cei fierţi nu trebuie păstraţi mai mult de 24 de ore.

Cartofii copţi la cuptor în coajă sunt mult mai aromaţi şi sănătoşi, mai ales pentru cei care suferă de diabet.

Se pot consuma cu tot cu coajă, seara, sau gratinaţi, cu brânză de vaci, caş, caşcaval, smântână şi verdeţuri.

Cartoful ca agent de curăţare

• Ştiai că geamurile se curăţă uşor şi devin strălucitoare dacă sunt curăţate cu o felie de cartofi?

• Ştiai că vasele cu depuneri de calcar se curăţă bine dacă se fierbe în ele coji de cartofi?

• Ştiai că urmele de pe uşi se duc uşor dacă le frecăm cu o felie de cartofi?

• Ştiai că apa în care s-au fiert cartofii fără coajă curăţă argintul?

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Se spune ca cei mai buni cartofi, sunt cei din soiul NICOLLE…am gasit si la noi, la un supermarchet…

  2. cei mai buni cartofi sunt acei pe care ii mananci!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.