Bufeurile de la menopauză – cum scapi de ele prin mijloace naturale
Cele mai frecvente şi supărătoare simptome care apare în cazurile de menopauză, perimenopauză şi menopauză precoce sau indusă sunt bufeurile de căldură.
Majoritatea femeilor care traversează perioada menopauzei mărturisesc că resimt senzaţii scurte şi frecvente de căldură, însoţite de multe ori de palpitaţii şi înroşirea feţei.
Bufeurile nu vin întotdeauna singure. Ele pot fi însoțite de frisoane şi transpiraţie – care apar mai ales pe perioada nopţii.
Transpiraţiile nocturne afectează şi calitatea somnului, dând de multe ori insomnie şi o stare continuă de agitaţie şi nelinişte.
Bufeurile – cauze
Medicii se arată neputincioşi în a găsi cauzele care duc la apariţia bufeurilor.
Există însă o legătură clară între tulburările de circulaţie a sângelui şi stările care se declanşează la menopauză.
Vasele de sânge de la suprafaţa pielii se dilată şi elimină căldura. Acesta este momentul în care persoana respectivă resimte bufeurile şi o atare îmbujorare a feţei.
Durata bufeurilor şi intesitatea lor nu este niciodată aceeaşi, şi nu se aplică în toate cazurile. La unele femei bufeurile apar doar la instalarea menopauzei şi apoi dispar, iar la altele reapar mereu.
Tratamente naturiste pentru bufeuri
Bufeurile nu pot fi prevenite sau combătute definitiv. Se poate însă evita consumul de alimente și substanțele care le stimulează, precum condimentele, tutunul, cafeina şi alcoolul.
La menopauză este bine să se evite de asemenea căldura excesivă, spaţiile închise şi hainele strâmte pe corp.
Efectele produse de bufeuri pot fi ameliorate sau ţinute sub control şi cu ajutorul mai multor metode alternative bazate pe plante sau alte naturiste.
Tinctură de mărar
Tinctura de mărar este una din cele mai populare leacuri împotriva bufeurilor deranjante care afectează starea generală de bine.
Se poate combina cu tinctura de lemn dulce sau brânca ursului.
Dacă nu aveţi posibilitatea să le preparaţi în casă, le puteţi găsi la magazinele naturiste. Se pot amesteca toate într-un singur recipient.
Tratamentul durează o lună şi se administrează de 3 ori pe zi – câte o linguriţă de tinctură la o cană cu apă, dimineaţa.
Cura se poate relua când bufeurile apar din nou, pentru la ameliorarea lor. Atenţie! Lemnul dulce nu este indicat femeilor hipertensive.
Luminiţa nopții
Această plantă reduce bufeurile, reface echilibrul hormonal la menopauză, îmbunătăţeşte funcţia sistemului nervos, creşte imunitatea, vitalitatea şi capacitatea de a rezista la stres.
Luminiţa de seară reglează în mod natural hormonii şi se poate lua în acest sens minim 3 luni de zile.
Cimicifuga Racemosa
Această plantă are efecte puternice de combatere a simptomelor cauzate de menopauză.
Tratează mai ales transpiraţiile nocturne provocate de reprize scurte de bufeuri.
Întrucât are efecte secundare (afecţiuni ale ficatului şi tulburări gastro-intestinale), Cimcifuga Racemosa se va folosi pe o perioadă scurtă de timp, maxim 6 luni.
Tinctură de valeriană
Valeriana este foarte utilă pentru sănătatea femeii. În tulburările produse de menopauză se recomandă în special tinctura.
Se iau câte 3-4 linguriţe de tinctură pe zi, diluate în apă. Sau se pot adăuga câte 10 picături de valeriană într-un pahar de apă. Acest tratament se ia de 3 ori pe zi.
Ceaiuri pentru bufeuri
Ceaiurile medicinale ajută foarte mult femeile aflate la menopauză.
Se poate folosi în acest sens un amestec de plante în părţi egale: creţişoara, salvie şi coada-calului.
Plantele nu se fierb, ci se lasă la infuzat 30 se secunde în apă clocotită. Din această infuzie se beau 2-3 ceşti pe zi. Bufeurile încep să dispară după câteva zile.
Decoctul din talpa-gâştei (2-3 părţi), frunze de salvie (2 părţi) şi cimbrişor (o parte) este un alt remediu potrivit pentru bufeurile de la menopauză.
Se prepară dintr-o linguriţă de amestec de plante la o cană cu apă. Se infuzează 10 minute. Se beau 2-4 căni pe zi, înainte sau între mesele principale. Cura durează de 1-2 luni. Acest amestec de plante este indicat şi în osteoporoză.
Alte remedii pentru bufeuri la menopauza
Bufeurile pot fi ţinute sub control şi cu ajutorul vitaminelor din complexul B, Vitamine E şi K.
Uleiul de primulă, seminţele de in, lucerna, iarba de grâu, iarba de orz, lucerna şi ardeiul iute sunt de asemenea recomandate în caz de bufeuri şi transpiraţii.
Un sfat practic: stările de căldură pot fi potolite apăsând timp de 60 de secunde cu degetul mare de la mâna dreaptă pe interiorul braţului stâng, pe zona din apropierea încheieturii.
Se fac mişcări circulare pentru calmeare bufeurilor.
Nu uitaţi de excerciţiile de respiraţie profundă abdominală. Se fac 6-8 respiraţii adânci pe minut, timp de 15 minute, dimineaţa şi seara, sau înainte de instalarea bufeurilor.
Suplimente alimentare recomandate pentru bufeuri: CaliVita-Pro Selenium, Isoflavone şi Menopass de la Biocyte Franţa.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.
1 comentariu