Ce rețete medicinale putem prepara din HREAN

Hreanul ocupă, pe bună dreptate, un loc important în galeria plantelor utilizate de medicina naturistă pentru întărirea sănătății și tratarea bolilor. Rădăcina de hrean este unul din cele mai puternice medicamente ale naturii, menționată și utilizată acum 2 mii de ani de Plinius cel Bătrân, și de marele medic al Renașterii Dodens.

Rețete cu Hrean

Rețete cu Hrean

Hreanul este folosit pentru infecții, retenția de apă, tuse, bronșită, pneumonie, articulații dureroase sau inflamate, reumatism, tulburări ale vezicii, sciatică, gută, colici, viermi intestinali la copii, sinuzită sau dureri musculare.

Hreanul ține departe cancerul

La fel ca și celelalte plante din familia cruciferelor (varza, broccoli, conopida și muștarul), hreanul conține compuși fitonutrienți numiți glucozinolați, care ajută ficatul să detoxifice excesul de estrogen și carcinogeni. Pe lângă efectul de eliminare a carcinogenilor, hreanul poate de asemenea suprima creșterea tumorilor.

Aceste proprietăți au fost cercetate în numeroase studii, realizate în mod deosebit pe varză și broccoli. Hreanul însă, are de 10 ori mai mulți glucozinolați decât aceste legume. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că nivelul mare de glucozinolați din hrean ajută corpul să reziste împotriva cancerului.

Rețete medicinale cu hrean

Hreanul se poate consuma ca atare, ras pe răzătoare, eventual amestecat cu sfeclă roșie rasă, puțin oțet, ulei și sare. Această salată este ideală pentru iarnă, deoarece reduce semnificativ riscul răcelilor, combate bacteriile și ameliorează durerile reumatice. Dacă este folosit în doze moderate, efectele sale sunt stimulente. Folosit în exces, hreanul devine mult prea excitant și iritant pentru stomac, rinichi și sistemul nervos. Hreanul trebuie consumat sau folosit ras, deoarece doar așa se eliberează substanțele vindecătoare.

Ceai de hrean

Se pun 15-20 g de hrean ras la macerat într-un litru de apă rece. Se lasă 12 ore (peste noapte). Dimineața, preparatul se încălzește ușor, se strecoară și se bea, până la 2 căni pe zi.

Vin tonic și anti-anemic

Se pun 30 g de hrean ras la macerat într-un litru de vin, 24 de ore. Se strecoară, și se bea câte 1 păhărel (50 ml), înainte de mese.

Sirop de hrean pentru copiii anemici, limfatici, fără apetit

Rădăcina de hrean se taie rondele subțiri, și se amestecă într-un borcănel cu puțină miere sau zahăr. Se lasă peste noapte. Din sucul care se formează, se dă copiilor câte 1 lingură pe zi.

Lapte cu hrean pentru reumatism

Se pun 2 linguri de hrean ras la macerat timp de 2 ore în 500 ml de lapte fierbinte. Se bea în fiecare dimineață, pentru ameliorarea durerilor reumatice.

Hrean cu miere pentru bolile de inimă

Se amestecă 1 lingură de hrean ras cu 1 lingură de miere de albine. Se ia câte 1 linguriță în fiecare dimineață, cu 1 oră înainte de micul-dejun. Cura durează 30 de zile. După o pauză de 2 luni, se poate relua, de maxim 4 ori pe an, 3 ani la rând. Este recomandată în special bolnavilor de cardiopatie ischemică dureroasă, angină pectorală și hipertensiune.

Cataplasme cu hrean pentru afecțiuni respiratorii

Se rade o rădăcină de hrean și se înfășoară într-o pânză de tifon. Se aplică pe torace coșul pieptului) în caz de bronșită acută, gripă, pneumonie sau congestie pulmonară, sau pe frunte, în caz de sinuzită.

Băi cu făină de hrean pentru reumatism și inflamații articulare

Se rad câteva rădăcini de hrean, se lasă la uscat, apoi se dau prin râșnița de cafea, pentru a obține o pulbere. Se folosește 1 linguriță de pulbere la 1 litru de apă. Pulberea se pune într-un săculeț de tifon, care se introduce în apa fierbinte din cadă. Se agită bine apa. Baia durează 20-30 de minute.

Tinctură de hrean pentru reumatism, nevralgii intercostale

Se pun 20 g de hrean ras la macerat 14 zile în 100 ml de alcool. La final, se strecoară și se fricționează locurile dureroase ale corpului.

Remediu pentru paradontoză

Cei care au paradontoză sunt sfătuiți să mestece în fiecare zi câte o bucată de rădăcină de hrean.

Apă de gură antiseptică din hrean

Această rețetă se prepară din frunzele de hrean. Se pun 20 de grame de plantă la macerat în 100 ml de alcool, timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se diluează cu apă, și se folosește ca o apă de gură normală.

Contraindicații

Hreanul trebuie evitat de persoanele care au fost diagnosticate cu hipotiroidism, boli gastrointestinale, hemorozi, ulcere stomacale sau intestinale sau boli renale. Hreanul este de asemenea contraindicat în sarcină și alăptare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.