Spanacul – Verdeaţa Care Curăţă și Întărește Organismul

Beneficiile spanacului asupra sănătăţii sunt cunoscute încă din vremurile antice. Este una din cele mai discutate şi mâncate verdeţuri. Calităţile terapeutice ale spanacului vizează mai ales problemele de sănătate de la nivelul sistemului digestiv.

Spanacul – Verdeaţa Care Curăţă Organismul

Spanacul – Verdeaţa Care Curăţă Organismul

Spanac- Proprietăți

Spanacul a fost numit „mătura intestinului”, datorită proprietăţilor sale de curăţire şi de fortifiere a organismului. Este recomandat în anemie, convalescenţă, hipertensiune, obezitate, afecţiuni renale şi rahitism. În compoziţa spanacului se găsesc o sumedenie de nutrienţi valoroşi pentru sănătate: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, iod, clorofilă, fibre, Vitaminele A, B1, B2, B12, C, K, PP şi acid folic.

Indicații terapeutice

Consumul regulat de spanac este ca un medicament pentru numeroase boli. Are efecte miraculoase la nivelul întregului organism:

• Combate infecţiile gingiilor
• Favorizează creşterea la copii
• Întăreşte imunitatea
• Hrăneşte, remineralizează şi tonifică organismul
• Vindecă afecţiunile renale
• Este bun în diabet, insuficienţă renală şi prostatită
• Reglează glanda tiroidă
• Tratează umflături ale picioarelor
• Previne bolile de ochi: cataracta sau degenerescenţa maculară care apare odată cu înaintarea în vârstă.

Spanacul întăreşte psihicul şi sistemul nervos

Vitamina K este responsabilă şi cu menţinerea unui sistem nervos şi psihic sănătos. Această substanţă contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cerebrale. Combate astenia fizică şi nervoasă.
Reglează tensiunea arterială

Substanţele active din spanac ajută la reglarea tensiunii arteriale şi la combaterea aterosclerozei. Spanacul crud tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii.

Previne osteoporoza

Conţinutul de calciu şi Vitamina K din spanac sunt componente vitale care ajută la formarea de calciu la nivelul ţesuturilor şi oaselor. Consumul de spanac verde creşte densitatea osoasă şi previne osteoporoza.

Vindecă boli de piele

Cantitatea mare de Vitamina A din spanac este o sursă naturală de sănătate pentru piele. Consumul de spanac vindecă acneea, abcesele dentare, arsurile, plăgile, furunculoza, ridurile, psoriazisul şi alte boli grave de piele.

Previne cancerul

Această verdeaţă conţine flavonoide din bleşug – substanţe care previn dezvoltarea celulelor canceroase. Spanacul oferă o protecţie semnificativă contra cancerului de stomac, de prostată şi de piele.

Un aliment super-sănătos 

Spanacul potoleşte foamea şi închide pofta de mâncare. Este săţios datorită conţinutului de fibre. O porţie de spanac pe zi ajută în caz de constipaţie şi glicemie crescută. Curăţă tubul digestiv şi ajută la eliminarea toxinelor şi a viermilor intestinali.

Sucul de spanac este un remediu natural de excepţie pentru stările de depresie. Se poate bea câte un pahar de suc în fiecare dimineaţă. Este indicat şi celor care se recuperează după o boală. În caz de constipaţie sau ulcer duodenal se recomandă câte jumătate de litru de suc proaspăt de spanac pe zi. Extern, se aplică frunze de spanac opărite sau fierte în ulei (de măsline sau de soia). Se pun cataplasme pe zonele afectate.

Contraindicaţii

Atenţie! Spanacul se consumă numai în stare crudă. Fierberea şi gătirea spanacului fac din această verdeaţă nutritivă una dăunătoare. Spanacul îşi schimbă culoarea din verde în galben când este preparat. Se poate în schimb opări puţin. Dar de regulă se recomandă spanacul crud, în salate.

Spanacul nu este recomandat bolavilor de litiază urică, inflamaţii gastrice şi intestinale, boli hepatice sau reumatism.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.