Spanacul – verdeaţa care curăţă și tonifică organismul
Beneficiile spanacului asupra sănătăţii sunt cunoscute încă din vremurile antice. Este una din cele mai discutate şi mâncate verdeţuri.
Calităţile terapeutice ale spanacului vizează mai ales problemele de sănătate de la nivelul sistemului digestiv.
Cuprins
Spanac – proprietăți
Spanacul a fost supranumit „mătura intestinului”, datorită proprietăţilor sale de curăţire şi de fortifiere a organismului.
În compoziţa spanacului se găsesc o sumedenie de nutrienţi valoroşi pentru sănătate: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, iod, vitaminele A, B1, B2, B12, C, K, PP şi acid folic.
Indicații terapeutice
Spanacul este recomandat în anemie, convalescenţă, hipertensiune, obezitate, afecţiuni renale şi rahitism.
Consumat cu regularirate, poate fi util în diverse probleme de sănătate:
• combate infecţiile gingiilor
• favorizează creşterea la copii
• întăreşte imunitatea
• hrăneşte, remineralizează şi tonifică organismul
• ajută în afecţiunile renale
• este benefic în diabet, insuficienţă renală şi prostatită
• reduce umflăturile picioarelor
• previne bolile de ochi: cataracta sau degenerescenţa maculară care apare odată cu înaintarea în vârstă.
Spanacul întăreşte psihicul şi sistemul nervos
Vitamina K este responsabilă şi cu menţinerea unui sistem nervos şi psihic sănătos.
Această substanţă contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cerebrale. Combate astenia fizică şi nervoasă.
Reglează tensiunea arterială
Substanţele active din spanac ajută la reglarea tensiunii arteriale şi la combaterea aterosclerozei. Spanacul crud tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii.
Previne osteoporoza
Calciul şi vitamina K din spanac sunt componente esențiale formarea de calciu la nivelul ţesuturilor şi oaselor.
De aceea, coonsumul de spanac verde contribuie la crșeterea densității osoase şi previne osteoporoza.
Vindecă boli de piele
Cantitatea mare de vitamina A din spanac este o sursă naturală de sănătate pentru piele.
Consumul de spanac este recomandat în acnee, abcese dentare, arsuri, plăgi, furunculoză, riduri, psoriazis şi alte boli grave de piele.
Previne cancerul
Această verdeaţă conţine flavonoide din bleşug – substanţe care previn dezvoltarea celulelor canceroase.
Spanacul oferă o protecţie semnificativă împotriva cancerului de stomac, de prostată şi de piele.
Un aliment foarte sănătos
Spanacul potoleşte foamea şi reduce apetitul. Este săţios, datorită conţinutului de fibre.
O porţie de spanac pe zi ajută în caz de constipaţie şi glicemie crescută.
Curăţă tubul digestiv şi ajută la eliminarea toxinelor şi a viermilor intestinali.
Sucul de spanac poate ajuta la înlăturarea stărilor depresive.
Se poate bea câte un pahar de suc în fiecare dimineaţă. Este indicat şi celor care se recuperează după o boală.
În caz de constipaţie sau ulcer duodenal, se recomandă câte jumătate de litru de suc proaspăt de spanac pe zi.
Extern, se aplică frunze de spanac opărite sau fierte în ulei (de măsline sau de soia). Se pun cataplasme pe zonele afectate.
Contraindicaţii
Spanacul nu este recomandat bolavilor de litiază urică, inflamaţii gastrice şi intestinale, boli hepatice sau reumatism.
Spanacul ar trebui consumat, pe cât posibil, doar în stare crudă.
În cel mai „rău” caz, se poate opări puţin. Dar de regulă se recomandă spanacul crud, în salate
si e si foarte gustos!
multumim-
cel mai bun