Florile de Tei – Remedii Parfumate

Alături de salâm, teiul sunt cele mai îmbietoare arome văratice. Când înfloresc, florile de tei umplu aerul unui oraş întreg cu parfumul lor dulce, fermecător. Ceaiul de tei aduce o multitudine de beneficii asupra corpului şi minţii: înlătură oboseala, îmbunătăţeşte digestia, te menţine calm şi tânăr.

Florile de Tei – Remedii Parfumate

Florile de Tei – Remedii Parfumate

Teiul are frunze în formă de inimă şi flori mici, galbene, aşezate în ciorchine. Purificant, relaxant şi calmant, ceaiul de tei este un remediu recomandat mai ales în stările de gripă şi febră.

> Insomnie

Consumul regulat de ceai de tei este indicat celor care au probleme cu somnului. Florile de tei conţin substanţe cu efect de relaxare asupra organismului şi minţii. Graţie lor, ceaiul de tei este deseori utilizat ca un sedativ natural. Combate cu succes tulburările de somn şi stările de agitaţie din timpul nopţii. Pentru un somn profund se recomandă o cană de ceai de tei înainte de culcare. Vă veţi trezi mult mai odihnit dimineaţa, cu un suflu nou de energie pentru ziua care abia începe.

> Anxietate

Cei afectaţi de oboseală, tulburări de somn şi stări nervoase pot face băi totale cu flori de tei pentru redobândirea liniştii şi a stării de pace interioară. Combinat cu roiniţa, teiul elimină tensiunile nervoase şi combate hiperactivitatea.

> Imunitate

Pentru creşterea rezistenţei organismului, se recomandă infuzia de ceai de tei, 1-2 căni pe zi. Pentru un efect mult mai eficient şi rapid, teiul se poate amesteca şi cu flori de soc. Copii afectaţi de răceală se pot recupera şi întări mult mai uşor cu ajutorul ceaiului de tei.

> Răceală

Ceaiul de tei este de cel mai mare ajutor în afecţiuni ale aparatului respirator, infecţii ale urechii interne sau guturai. Se recomandă teiul în general pentru răceali uşoare sau însotiţe de febră şi tuse convulsivă. Se bea ceai de tei şi pentru eliminarea secreţiilor bronşice, sau se face gargară (în amestec cu bicarbonat de sodiu) pentru vindecarea amigdalelor inflamate.

> Afecțiuni digestive

Teiul se combină foarte bine cu florile de muşeţel şi frunzele de mentă. Efectul acestui amestec este de calmare şi tonifiere a mucoasei gastrice. Ceaiul de tei este aşadar ideal pentru îmbuntăţirea digestiei, calmarea spasmelor şi nevrozelor.

> Boli de inimă

Consumul de ceai are beneficii importante şi asupra sistemului cardiovascular. Teiul poate preveni dezvoltarea unor probleme cardiace (ateroscleroza) care apar de regulă pe fond nervos sau din cauza stresului. Ceaiul de tei are efecte miraculoase de îmbunătăţire a stării generale de sănătate şi de prelungire a vieţii.

> Boli de ochi

În caz de dureri de ochi şi inflamaţii oculare, se recomandă cataplasmele cu scoarţă şi flori de tei. Se pot aplica şi comprese cu infuzie de flori de tei pe pleoape, timp de 10-15 minute înainte de culcare.

> Afecțiuni ale pielii

Floarea de tei intră în compoziţia multor produse cosmetice naturale. Alături de albăstrele, teiul are efecte miraculoase de înlăturare a cearcănelor şi de calmare a iritaţiilor de la nivelul pielii. Pentru ten palid, se pot aplica măşti din flori de tei preparate din 4 linguri de infuzie, o lingură de tărâţe de grâu şi o lingură de lapte praf. Masca se aplică pe faţă pentru un interval de 10-15 minute, apoi se clăteşte pielea cu infuzie de tei.

Preparate din tei

Florile de Tei – Remedii ParfumateCeaiul de tei se prepară dintr-o lingură de flori la o cană cu apă clocotită. Se acoperă pentru 5-10 minute şi se strecoară. Se vor bea 1-2 căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere de albine.

Infuzia de tei se prepară din 25 g flori la o cană de apă clocotită. Se adaugă 5 g de bicarbonat pentru un efect mai puternic. Infuzia se bea de regulă după masa de seară, sau înainte de culcare.

Baia de tei se prepară din 500 g frunze de tei la 3 litri de apă şi durează cel mult 20 de minute.

Maceratul de tei se obţine din 3 linguri de flori şi 250 ml apă rece. Se lasă 8-10 ore, apoi se pune la foc pentru fiebere. Se filtrează amestecul şi când este rece se adaugă miere de albine. Conţinutul se dizolvă într-o cană de ceai de tei şi se administrează seara.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.