Surse naturale de OMEGA-3

Acizii graşi de tip Omega sunt acizi esenţiali, cu rol fundamental în buna funcţionare a organismului nostru. Efectul antioxidant al acizilor Omega-3 este renumit în lumea medicinei, alături de cel al acizilor graşi Omega 6 şi Omega 9. Nutriţioniştii recomandă consumul de Omega-3 zilnic, fie sub formă de capsule, fie sub formă de produse alimentare.

Surse Naturale de Omega 3

Surse Naturale de Omega 3

Omega-3 – beneficii 

Acizii esenţiali Omega-3 sunt responsabili pentru scăderea riscului de îmbolnăvire, mai ales la nivel cardiovascular. Au rolul de a reduce procesele degenerative de la nivelul oaselor, creierului, inimii şi ochilor. Omega 3 ajută la menţinerea unui tonus bun şi împiedică deteriorarea vaselor de sânge.

• Ajută la arderea caloriilor
• Susţine digestia
• Întăreşte imunitatea
• Îmbunătăţeşte funcţia psihică
• Menţine sănătatea inimii
• Previne formarea cheagurilor de sânge
• Scade colesterolul
• Combate diabetul
• Ţine departe bolile de ficat (hepatite)
• Previne artrita reumatoidă
• Stopează dezvoltarea tumorilor canceroase
• Tratează boli de piele (psoriazis, acnee)
• Previne îmbătrânirea prematură
• Sporeşte fetilitatea

Omega 3 ajută la menţinerea unui echilibru optim în organism, de aceea este important să îi includen în alimentaţia zilnică. Îi putem găsi în surse naturale sau în suplimente nutritive. Cantitatea zilnică de Omega-3 recomandată adulţilor este între 0,8 si 1,2 grame.

Alimente care conțin Omega-3

♣ Peştele

Cel mai bogat aliment de origine animală în acizi graşi de tip Omega-3 este cu siguranţă peştele. Ne referim mai ales la peştele mic, cum este somonul, heringul, macroul, anşoa, şprotul, tonul, morunul sau sardelele. Consumul a 50 de g de peşte gătit în fiecare zi asigură necesarul de Omega 3 pentru un adult. 100 grame de creveţi aduc în jur de 0,30 grame de Omega 3. Scoicile conţin şi ele acizi de acest tip.

♣ Seminţele de in

Seminţele de in reprezintă cea mai bogată sursă de acizi Omega-3. Inul conţine acizi graşi Omega 3 de două ori mai mult decât peştele.

♣ Uleiuri vegetale

La acest capitol, se recomandă mai ales uleiul de in şi uleiul din iarba grasă. Se pot găsi astfel de produse la magazinele naturiste de tip Plafar. Două linguriţe de ulei de seminţe de cânepă, de migdale, de nuci sau de fasole pot de asemenea asigura necesarul zilnic de acizi Omega 3.

♣ Nucile

O sursă consistentă de Omega 3 este miezul de nucă. De recomandă consumul a 30 de grame pe zi, pentru un aport de 22 de g de Omega 3. Se pot consuma şi alte fructe uscate

♣ Soia

Acizii graşi Omega-3 se mai pot lua şi din soia. Consumul a 200 de grame de soia gătită furnizează organismului 10 grame de Omeg-3.

Germenii de grâu, dovleacul, seminţele de floarea-soarelui, rapiţa, nucile pecan, lintea şi năutul sunt alte surse importante de acizi Omega-3. Introdu în meniul tău zilnic mai multe suplimente sau produse care conţin antioxidanţi de tipul Vitaminei E.

Deficitul şi excesul de Omega-3

Ca orice altă substanţă vitală pentru sănătatea noastră, Omega-3 produce dezechilibre atunci când lipseşte sau se găseşte într-o cantitate prea mare în organism. Lipsa acestei substanţe din corp poate crea tulburări la nivelul sistemului nervos, cum sunt episoadele de depresie (mai ales cele postanale). Consumul excesiv de Omega-3 zilnic, pe perioadă îndelungată poate crea hemoragii.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. De asemenea, o sursă importantă atât de Omega 3, cât şi Omega 6, sunt produsele derivate din Cannabis sativa (cânepa omună), mai ales prin raportul de 3:1=Omega 6 : mega 3

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.