Vitamine Care Cresc Fertilitatea La Femei
Nimic nu este mai important pentru o femeie însărcinată decât sănătatea bebeluşului care prinde formă şi viaţă în pântecele ei. Femeile gravide au astăzi mult mai multe posibilităţi de a asigura fătului un mediu perfect, prielnic dezvoltării şi creşterii lui.
Mai mult, cele care plănuiesc să aibă un copil pot afla o sumedenie de lucruri esenţiale despre modul în care se pot pregăti pentru o sarcină reuşită din toate punctele de vedere.
Înainte de orice, o femeie trebuie să se documenteze pe cât posibil despre fertilitate şi cum poate spori această calitate.
Fertilitatea este de regulă influenţată de anumiţi factori externi şi interni. În ceea ce priveşte măsurile pe care o viitoare mămică le poate lua în acest sens, enumerăm importanţa administrării de vitamine potrivite.
Greutatea, bolile anterioare, modul de alimentaţie şi stilul de viaţă – aceştia sunt câţiva din factorii care pot determina condiţia unei femei înainte de naştere.
O sarcină bună începe de la îmbunătăţirea capacităţii de concepţie. Femeile gravide sunt sfătuite de medici să consume mai multe vitamine cu efecte benefice asupra organismului lor şi al fătului.
Acidul folic
Există o legătură aproape indispensabilă între acidul folic şi fătul din utern. Acidul folic este un complex de Vitamine B cu rol extraordinar în producerea de celule roşii în sânge. Acidul folic are de asemenea un rol important în sinteza ADN-ului fătului. Indiferent de vârstă şi condiţie fizică, toate femeile sunt sfătuite să consume acid folic înainte şi pe perioada sarcinii. Medicii specialişti recomandă consumul a 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi. Se găseşte în vegetalele cu frunze verzi, în mazăre, linte, ştevie, orez, grâu încolţit sau suc de portocale.
Coenzima Q10
Unul din cele mai puternice stimulente naturale ale fertilităţii la femei este Coenzima Q10. Această substanţă asemănătoare vitaminelor îmbunătăţeşte funcţia celulară şi se poate lua din: gălbenuş de ou crud, peşte, inimă, ficat, ulei de soia, cereale sau legume. Se recomandă consumul a 30-200 mg de Coenzima Q10 pe zi.
Multivitaminele
Vitaminele joacă un rol esenţial în sarcină. Un consum adecvat de multivitamine favorizează concepţia. Mai mult, aceste substanţe hrănitoare ajută şi la combaterea problemelor care pot apărea în procesul de ovulaţie.
Fierul
Fierul este recomandat mai ales femeilor care sunt predispuse la anemie. Fierul stimulează producţia de globule roşii şi ajută la formarea hemoglobinei totale. Este un mineral vital, cu rol în oxigenare a sângelui. Deficitul de fier împiedica buna funcţionare a ţesuturilor şi a organelor din corp. Se recomandă 18 mg de fier pe zi. Fierul se poate lua din ficat, peşte, mazăre, fasole sau sfeclă roşie.
Zincul
Zincul stimulează ovulaţia la femei, dar totodată are rolul de a creşte producţia de testosteron la bărbaţi. Zincul este aşadar recomandat ambilor viitori părinţi. Doza zilnică de zinc recomandată la femei este de 8 mg, iar la bărbaţi, de 11 mg. Zincul se poate găsi în seminţe, stridii, soia, fasole, fructe de mare şi produse lactate.