Tratamente cu sfeclă roşie – pentru o sănătate de fier!
Sfecla roşie este una din minunile pe care le avem în cămarî, fără să ştim. Este o legumă-medicament recomandată mai ales femeilor.
Face bine în anemie, constipaţie, varicele şi boli de sânge.
Sfecla roşie are un gust dulce, deosebit. Se poate consuma în stare crudă, în salate, ciorbe sau alte garnituri.
Se folosesc rădăcina şi frunzele pentru aromă.
Sfecla roşie – proprietăți
Ştim despre sfecla roşie că este o sursă foarte bună de fier. Este folosită ca leac împotriva bolilor tumorale şi canceroase.
Conţine vitaminele A, B1, B2 şi C, flavonoide şi antioxidanţi. Este recomandată în numeroase afecţiuni severe, începând de la bolile de piele, până la cele canceroase.
Sfecla roşie protejează sănătatea fătului în pântecele mamei. De aceea medicina naturistă recomandă femeilor gravide să consume mai multă sfeclă roşie pe perioada sarcinii.
Sfecla şi anemia
Sfecla roşie conşine fier, magneziu şi vitamina B6 – un mix complet de substanţe care combat anemia. Această legumă ajută la formarea globulelor roşii şi a hemoglobinei, de aceea este recomandată și celor cu imunitate scăzută.
Se recomandă o cură de 30 de zile cu câte 150 g de sfeclă pe zi, o dată la 2-3 zile. Sau se poate bea câte o jumătate de pahar se suc de sfeclă zilnic.
Pentru anemia feriprivă se recomandă şi consumul de spanac, urzică, mazăre, fasole verde şi gălbenuş de ou.
Sfecla şi sângele
Această legumă ajută la transportul oxigenului în sânge şi la curăţirea lui.
Creşte capacitatea organismului de efort, reglează ritmul inimii şi scade tensiunea arterială.
Este un aliment util și în reglarea nivelului de glucoză la bolnavii de diabet, precum şi la prevenirea complicaţiilor cardiovasculare care apar în această boală.
Sfecla şi ficatul
Sucul de sfeclă roşie face minuni la bolnavii de hepatită cronică. Sucul se recomandă şi în caz de otrăvire sau intoxicaţie.
Sfecla roşie crudă ajută la regenerarea celulelor hepatice şi la prevenirea evoluţiei cirozei sau cancerului hepatic.
Sfecla şi bolile de stomac
Sucul de sfelcă roşie este indicat în gastritele hiperacide, întrucât are un efect de calmare a acidităţii din stomac.
Pentru ameliorarea durerilor şi calmarea arsurilor gastrice, se bea o licoare preparată din 100 ml suc de sfeclă, 100 ml suc de cartofi cruzi şi 500 ml suc de morcov.
Sfecla şi inima
Se face o cură de 4-8 săptămâni cu 150 de g de sfeclă roşie – suc şi plantă fiartă sau crudă, de 3 ori pe zi.
Acest remediu este ideal în caz de colesterol mare, ischemie cardiacă şi ateroscleroză.
La hipertensiune, se recomandă o jumătate de suc de sfeclă roşie pe zi. Tensiune scade la numai 30 de minute de ingerare a sucului.
Sfecla şi sarcina
Sfecla roşie conţine acid folic, oligoelemente şi vitamine din complexul B, substanţe recomandate pentru o bună dezvoltare a fătului în sarcina uterină şi prevenirea mutaţiilor.
Consumul de sfeclă roşie le protejează şi pe mame de hipertensiune şi varicele pe perioada sarcinii.
Sfecla şi cancerul
Administrată zilnic, pe termen lung, sfecla roşie are efecte antitumorale, întrucât distruge formaţiunile maligne detectate la nivelul intestinului gros.
Fibrele alimentare din această legumă reglează tranzitul intestinal, curăţă tubul digestiv şi previne instalarea cancerului de colon şi de rect.
Ajuăt la tratarea cancerului pulmonar, gastric şi de sân, leucemiei şi formelor de cancer hormono-dependente, (cencerul testicular, de prostată).
Sfecla roșie – precauţii
Consumul de sfeclă roşie în exces poate duce la stări de greaţă sau la paralizia temporară a corzilor vocale.
Urina devine în mod firesc roşie în urma consumului de sfeclă, aşadar nu este caz de alarmare.
Mie imi place coapta.
sfecla rosie e prietena mea
si cu un pic de hrean!!!!mmmm…..
da!e bine de luat in seama!!
EU IL PREPAR DE 2 LUNI ZILNIC E F BUN
Fiarta data prin razatoare ,cu hrean si sacarea un pic otet sare e ffffff buna pt iarna
eu fac salata cu sfecla rosie cruda un morcov un mar patrunjel telina suc lamiie un strop ulei luxxxxxxxx
singura muratura care imi place este sfecla rosie