Coada-calului – tratamente interne și externe

Flora noastră spotantă este foarte bogată în plante medicinale utile sănătății noastre.

Coada-calului este una din cele mai valoroase. Despre ea se spune că are capacitatea de a înceta procesul de îmbătrânire a organismul și de a-l feri de boli.

Coada-calului – tratamente interne și externe

Coada-calului – tratamente interne și externe

Coda-calului – proprietăți 

Coada-calului (Equisetum arvense) era considerată de vechii romani o plantă sfântă.

În folclor, se mai numeşte şi baba ursului, coada iepei, brădişor sau opintici. Se spune că scopul ei pe pământ este de a ajuta oamenii.

Coada-calului are în compoziţia sa uleiuri volatile, săruri de potasiu, acid silicic, vitamina C, beta-sitosterol, fitosterol şi alte substanţe active cu rol antiinflamator, antimicrobian şi antiseptic.

Coada-calului aajută digestia, stimulează fluxul sangvin şi mărește acuitatea vizuală.

Coada-calului – tratamente interne

Coada-calului se poate procura din natură sau de la magazinele Plafar sub formă de tinctură, pulbere, ceai, cataplasme sau suc.

> Gastrită hiperacidă şi ulcer – se beau câte 2-3 căni de ceai de coada-calului zilnic. Sau se poate lua câte o linguriţă de pulbere de plantă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Ajută în tulburărilor renale care apar pe fondul unor boli infecţioase.

> Arterioscleroza – se iau câte 2-3 linguriţe de pulbere de coada-calului pe zi. Efectul este de scădere a tensiunii arteriale şi de prevenire a obturării vaselor de sânge.

> Diabet de tip II – se ia câte o linguriţă de pulbere de coada-calului cu 10 minute înainte de fiecare masă, timp de 4 săptămâni. Are efect rapid de scădere a glicemiei.

> Infecţii renale şi urinare (cistite, nefrite) – se beau câte 1-2 litri de infuzie combinată de coada-calului zilnic, timp de 12 zile, cu 7 zile pauză.

> Prolaps uterin – se bea câte un litru de infuzie combinată de coada-calului pe zi, timp de 30 de zile, cu 3 luni pauză. Tratamentul se poate relua la nevoie. Se mai pot face în paralel şi băi de şezut cu infuzie de Coada-calului, o dată la 2 zile. Ajută la tonificare uterului, prevenirea şi ameliorarea simptomele care apar în cazul acestei afecţiuni.

> Sângerări menstruale abundente – se iau 2-3 linguriţe de pulbere de coada-calului la început, pentru oprirea hemoragiei, apoi se continuă încă 5 zile cu câte 1-2 linguriţe, de 2 ori pe zi.

Coada-calului – tratamente externe

> Gingivite – se clăteşte gura cu infuzie combinată de coada-calului, timp de 5 minute, de 3 ori pe zi.

> Hemoragii nazale – se pune o linguriţă de sare într-un pahar cu infuzie combinată decoada-calului şi se trage puţin pe nas pentru oprirea sângerării. Sau se pot picura câteva picături de tulpină zdrobită.

> Eczeme şi mâncărimi – se fac spălături cu decoct de coada-calului şi se aplică o cataplasmă pentru 1-3 ore pe locul afectat.

> Transpiratie abundenta a picioarelor – se iau câte 3 linguriţe de pulbere de coada-calului, de 3 ori pe zi, timp de 2-3 luni. Sau se fac băi fierbinţi la picioare cu infuzie combinată de coada-calului.

> Micoze la degetele de la picioare – se înmoaie zona afectată în infuzie combinată concetrată decoada-calului (se folosesc 6 linguri de plantă la un litru de apă).

> Hemoroizi sângeroşi – se fac băi de şezut cu infuzie combinată de coada-calului pentru reducerea inflamaţiilor.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. sa bei 1 1/2 l de ceai in 20 minute si sa stai in apa in care ai fiert c.calului iti alina durerile si in timp scapi de pietre la rinichi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.