Coada-calului – tratamente interne și externe

Flora noastră spotantă este foarte bogată în plante medicinale utile sănătății noastre.

Coada-calului este una din cele mai valoroase. Despre ea se spune că are capacitatea de a înceta procesul de îmbătrânire a organismul și de a-l feri de boli.

Coada-calului – tratamente interne și externe

Coada-calului – tratamente interne și externe

Coda-calului – proprietăți 

Coada-calului (Equisetum arvense) era considerată de vechii romani o plantă sfântă.

În folclor, se mai numeşte şi baba ursului, coada iepei, brădişor sau opintici. Se spune că scopul ei pe pământ este de a ajuta oamenii.

Coada-calului are în compoziţia sa uleiuri volatile, săruri de potasiu, acid silicic, vitamina C, beta-sitosterol, fitosterol şi alte substanţe active cu rol antiinflamator, antimicrobian şi antiseptic.

Coada-calului aajută digestia, stimulează fluxul sangvin şi mărește acuitatea vizuală.

Coada-calului – tratamente interne

Coada-calului se poate procura din natură sau de la magazinele Plafar sub formă de tinctură, pulbere, ceai, cataplasme sau suc.

> Gastrită hiperacidă şi ulcer – se beau câte 2-3 căni de ceai de coada-calului zilnic. Sau se poate lua câte o linguriţă de pulbere de plantă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Ajută în tulburărilor renale care apar pe fondul unor boli infecţioase.

> Arterioscleroza – se iau câte 2-3 linguriţe de pulbere de coada-calului pe zi. Efectul este de scădere a tensiunii arteriale şi de prevenire a obturării vaselor de sânge.

> Diabet de tip II – se ia câte o linguriţă de pulbere de coada-calului cu 10 minute înainte de fiecare masă, timp de 4 săptămâni. Are efect rapid de scădere a glicemiei.

> Infecţii renale şi urinare (cistite, nefrite) – se beau câte 1-2 litri de infuzie combinată de coada-calului zilnic, timp de 12 zile, cu 7 zile pauză.

> Prolaps uterin – se bea câte un litru de infuzie combinată de coada-calului pe zi, timp de 30 de zile, cu 3 luni pauză. Tratamentul se poate relua la nevoie. Se mai pot face în paralel şi băi de şezut cu infuzie de Coada-calului, o dată la 2 zile. Ajută la tonificare uterului, prevenirea şi ameliorarea simptomele care apar în cazul acestei afecţiuni.

> Sângerări menstruale abundente – se iau 2-3 linguriţe de pulbere de coada-calului la început, pentru oprirea hemoragiei, apoi se continuă încă 5 zile cu câte 1-2 linguriţe, de 2 ori pe zi.

Coada-calului – tratamente externe

> Gingivite – se clăteşte gura cu infuzie combinată de coada-calului, timp de 5 minute, de 3 ori pe zi.

> Hemoragii nazale – se pune o linguriţă de sare într-un pahar cu infuzie combinată decoada-calului şi se trage puţin pe nas pentru oprirea sângerării. Sau se pot picura câteva picături de tulpină zdrobită.

> Eczeme şi mâncărimi – se fac spălături cu decoct de coada-calului şi se aplică o cataplasmă pentru 1-3 ore pe locul afectat.

> Transpiratie abundenta a picioarelor – se iau câte 3 linguriţe de pulbere de coada-calului, de 3 ori pe zi, timp de 2-3 luni. Sau se fac băi fierbinţi la picioare cu infuzie combinată de coada-calului.

> Micoze la degetele de la picioare – se înmoaie zona afectată în infuzie combinată concetrată decoada-calului (se folosesc 6 linguri de plantă la un litru de apă).

> Hemoroizi sângeroşi – se fac băi de şezut cu infuzie combinată de coada-calului pentru reducerea inflamaţiilor.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. sa bei 1 1/2 l de ceai in 20 minute si sa stai in apa in care ai fiert c.calului iti alina durerile si in timp scapi de pietre la rinichi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.