Cura cu ceai din cozi de cireșe
Cireşele sunt primele fructe dulci care anunţă începutul verii. Gustoase, răcoritoare şi cărnoase, aceste fructe sunt folosite mai ales la tarte, compoturi, jeleu şi dulceaţă.
Dincolo de calităţile culinare, cireşile sunt înzestrate şi cu virtuţi vindecătoare. Produsele derivate din cireşe sunt indicate mai ales în curele de detoxifiere.
Cuprins
Proprietăţile cireșelor
Cireşul (Cerasus avium) este cunoscut în medicina naturistă şi în gemoterapie ca un pom fructifer cu calităţi diuretice și depurative.
Există peste 20 de soiuri de cireşe cultivate în întreaga lume.
În scop terapeutic se folosesc mai ales codiţele de cireşe, dar şi fructele şi frunzele.
Din ele se pot face sucuri, siropuri, decocturi şi infuzii.
Efectele terapeutice ale cireşelor
Fructele de cireş au efecte răcoritoare, laxative, detoxifiante, antianemice, sedative, remineralzante şi energizante.
• ajută la eliminarea toxinelor din corp
• revitalizează organismul
• tonifică sistemul nervos
• calmează tusea, febra
• reduc ameţelile şi migrenele (se aplică compreze cu frunze de cireş pe zona dureroasă)
• combat stările de anemie
• alină durerile de stomac
• previn obezitatea
• ajută creşterea la copii
• previn îmbătrânirea prematură a organismului
• redau elasticitatea pielii
• tratează edemele şi celulita
• reduc pistruii, tăieturile, plăgile şi crăpturile pieliiCe boli tratează ceaiul din cozi de cireşe
Cura cu ceai sau decoct de codiţe de cireşe este recomandată în tratarea următoarelor afecțiuni:
• liatiză renală, nefite, cistite, retenţie urinară, infecţii renale
• reumatism, artrite, gută
• afecţiuni digestive – diaree, constipaţie, indigestie la copii şi bătrâni, gastrite
• hepatite cronice
• diabet zaharat
• colesterol mărit
• boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, ateroscleroză)
• gripă, faringită, laringită, bronşite
Cura durează cel puţin 10-14 zile.
Decoctul de cozi de cireşe se prepară dintr-un pumn de codiţe uscate la 600 ml apă rece. Se pun la fiert pentru 10 minute la foc mic, apoi se lasă la infuzat încă 20 de minute.
Se bea mai ales între mese. Se pot face combinaţii cu frunze de mesteacăn, merişor sau coada-calului, seminţe de măceşe sau mătase de porumb.
Sucul de cireşe proaspete este bun în durerile intestinale, hepatite cronice şi curăţarea sângelui. Se beau 2-3 căni pe zi.
Cleiul proaspăt de cireş este ideal pentru stoparea hemoragiilor. Se poate folosi şi pentru răni, tăieturi, ulceraţii, şi alte micoze la novelul pielii, dizolvat în alcool.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.