Kale – Proprietăți și Beneficii

Kale este un tip de varză cu frunze de culoare verde sau mov. Frunzele din centru nu sunt legate ca la varza tradiţională, şi de aceea această plantă este de multe ori confundată sau privită ca o salată verde românească.

Kale - Proprietăți și Beneficii (sxc.hu)

Kale – Proprietăți și Beneficii (sxc.hu)

Ce este Kale?

Kale, borecole sau varza ţăranului,  este una din cele mai sănătoase plante de pe planetă, şi face parte din familia de plante verzi de tipul verzei Bruxell sau broccoli. Plantele cu frunze verzi sunt extrem de bogate în vitamine şi minerale şi au un rol fundamental în prevenirea dezvoltării şi înmulţirii celulelor canceroase. Alături de spanac, pătrunjel, varză şi brânză, planta Kale conţine o cantitate extrem de mare de Vitamina K. De aceea ea nu trebuie să lipsească din dieta zilnică, mai ales pentru că are un gust delicios

Kale – Proprietăți

Despre Kale se spune că este un adevărat izvor de sănătate. Beneficiile acestei plante sunt legate de concentraţia mărită de antioxidanţi şi vitaminele A, C şi K. Este o sursă neaşteptată de proteine, flavonoide şi fibre. Pentru o plantă, această compoziţie este una extrem de stranie, sau unică. Kale conţine necesarul de fibre care nu se poate găsi în carne.

Kale este una din plantele cele mai bogate în fier. Conţine mult mai mult fier decât carnea de vită. Acest tip de varză conţine mai mult calciu chiar şi decât produsele lactate. Calciul din Kale este mult mai uşor absorbit de organismul nostru. Kale are în compoziţia sa betacaroten, unul din antioxidanţii esenţiali în prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă.

O cupă de Kale conţine 1,020% Vitamina K, 200% Vitamina C, 180% Vitamina A, 15% din necesarul zilnic de calciu şi Vitamina B6, 190% din necesarul zilnic de vitamina A, 40% magneziu, 5 g de fibre şi 36 de calorii. Conţine şi luteină, potasiu, fosfor, mangan şi cupru.

Kale – Beneficii și efecte terapeutice

Kale este un aliat de excepţie împotriva celor mai frecvente afecţiuni şi boli grave. Să vedem ce putem trata cu ajutorul acestei legume verzi:

• Anemiile feriprive
• Astenia de primăvară
Imunitate scăzută
• Bacterii, microbi şi infecţii
Osteoporoza şi alte boli de oase
• Cataracta şi alte afecţiuni oculare
• Îmbătrânirea precoce
• Colesterolul mare
• Boli de inimă
• Diferite tipuri de cancer
• Circulaţia sangvină dereglată
• Tumori şi scleroză

Reţetă de Salată cu Kale

Ingrediente

10 frunze mari de kale, 400 g morcovi, o gulie, o căpăţână de usturoi, 2 linguri de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, srare şi piper după gust.

Mod de preparare

Frunzele kale se desfac, se rulează şi se taie pe un fund de lemn ca salata verde. Sau se pot rupe, pentru a evita contactul cu metalul cuţitului. Se aşează în bol şi se frământă cu sare. Se adaugă apoi zeama de lămâie. Morcovii pot fi tăiaţi rondele sau felii subţiri. Gulia se dă prin răzătoare şi usturoiul se pisează mărunt. Se amestecă toate ingredientele şi se serveşte cu poftă. Kale se poate folosi cu succes şi pentru smoothie-uri verzi sau chips.

Contraindicaţii

Ca orice alt medicament, indiferent de este el sintetic sau natural, vaza Kale trebuie consumată cu moderaţie şi prudenţă. Vitamina K din kale poate crea probleme celor care urmează un tratament pe bază de autocoagulante.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. Se gaseste in comert? nu am auzit de aceasta varza pana acum.

  2. Deci, unde se poate gasi?

  3. Nu se găsește în România, decât sub formă de semințe pentru plantat, în magazinele online. Puteți cumpăra de aici: http://gradina-de-vis.shopmania.biz/catalog/tag/varza-kale

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.