Rozmarin – proprietăți și indicații Terapeutice

Una din cele mai vechi plante folosite cu scop culinar şi terapeutic este rozmarinul. Ne bucurăm că aceste plante au fost cultivate și prețuite de-a lungul timpului pentru calităţile lor medicinale, încât ne putem bucura şi astăzi de efectele lor benefice asupra sănătăţii.

Rozmarinul - Indicații Terapeutice (Image courtesy sxc.hu)

Rozmarinul – Indicații Terapeutice (Image courtesy sxc.hu)

Rozmarin: proprietăți

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) se mai numeşte şi Roua de Mare sau Roua Marină, datorită culorii albastre a acestei plante. De la rozmarin se folosesc tulpina, frunzele şi vârfurile florale. Rozmarinul se poate pregăti sau găsi sub formă de infuzie, decoct sau macerat.

A fost utilizat încă din timpurile antice în medicina populară. Rozmarinul era la rang mare la egiptenii antici, drept care s-au descoprit frunze din această plantă în mormintele faraonilor din Egipt. Elevii şcolilor antice purtau de asemenea coroniţe împletite cu rozmarin pentru sporirea memoriei şi îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. De aici s-a creat tradiţia de a folosi rozmarin la împletirea cununilor mirilor, pentru ca aceştia să nu uite niciodată jurămintele de dragoste rostite la nuntă.

Indicații terapeutice

Despre rozmarin se spune că alungă coşmarurile. În acest scop se aşează o crenguţă de plantă sub pernă. Frunzele de rozmarin erau arse pe vremuri pentru dezinfectarea şi purificarea aerului. Alte beneficii:

• Îmbunătăţeşte atenţia şi memoria
• Reduce durerile de cap şi migrenele
• Reduce colesterolul de la nivelul sângelui
• Reglează tensiunea
• Reglează secreţia biliară
• Tratează icterul şi alte disfuncţii hepatice
• Reduce crampele musculare
• Diminuează durerile menstruale
• Tratează guta, artroza şi dureri articulare
• Vindecă astmul bronşic şi chiar pneumonia
• Ameliorează circulaţia periferică la cei cu mâini şi picioare reci
• Tratează durerile musculare în urma eforturilor

Ceaiul de rozmarin 

– Tonifică, revigorează şi combate oboseala. Este ideal pentru studenţii care învaţă. Înlocuieşte foarte bine cafeaua şi ajută mintea să se concentreze, stimulând în acelaşi timp memoria.

– Se recomandă şi în combaterea nervozităţii. Are efect benefic şi asupra insomniei. Se recomandă un tratament pe bază de 2 căni de ceai de rozmarin combinat cu salvie, timp de 10 zile pentru tratarea acestor probleme. Se bea o cană de ceai înainte de culcare, pentru un efect calmant.

– Ceaiul de rozmarin ajută şi în stimularea digestiei şi a funcţiilor heaptice. Se recomandă consumul unei căni de ceai de după mesele bogate.

– Parfumul rozmarinului tratează accesele de tuse, astmul şi bronhiile.

– Decoctul de rozmarin vindecă probleme ale pielii.

– Băile cu infuzie de rozmarin sunt ideal în tratarea artritei.

– În aromaterapie, Rozmarinul are efect benefic asupra fumătorilor care doresc să se lase de tutun. Substanţele conţinute de această plantă ajută la îmbunătăţirea funcţiei respiratorii şi în tratarea bolilor pulmonare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

3 comentarii

  1. da, vad ca ati schimbat fotografia cu lavanda! da bine poza potrivita!

  2. mereu m-am intrebat cum se impaca cele doua proprietati ale rozmarinului ( despre care citesc in diverse articole ) – aceea de a oferi un somn odihnitor si cea care te ajuta sa scapi de o eventuala mahmureala dimineata – avand un efect de revigorare, trezire, etc. Pe cea de a doua am testat-o personal – adaugand ulei esential de rozmarin in after-shave. De asemenea obisnuiesc sa pun cateva picaturi in apa calda dimineata in baie – pentru a alunga efectele somnului de peste noapte. O sa risc o noapte alba la un moment dat si folosesc rozmarinul pentru a obtine somnul odihnitor. si revin cu o constatare in acest sens.

  3. il folosesc,maruntit in orice .fara sa-l fierb.dorm fara anxiar de o luna de zi.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.