TĂTĂNEASA – planta care vindecă sute de boli

Tătăneasa este folosită ca plantă medicinală de secole. Studiile clinice actuale au demonstrat eficiența sa în numeroase afecțiuni: dureri, inflamații musculare și articulare, artrită, mialgie acută a spatelui, luxații, contuzii și entorse, accidentări.

Se folosește cel mai des la nivel extern, sub formă de unguente, creme, loțiuni.

Tataneasa

Proprietăţi și utilizări

Tătăneasa (Symphytum Oficinale) este folosită în medicina naturistă de peste 2.000 de ani. Era întrebuințată sub formă de cataplasme sau comprese din frunze și rădăcini pentru sudarea oaselor în caz de fracturi, arsuri, umflături și vânătăi.

În Europa de Vest, a fost utilizată extern pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii, precum artrită, gută și tromboflebită, iar intern pentru diaree. Utilizările interne sunt restricționate în Germania și Canada din cauza toxicității sale asupra ficatului.

Planta este cunoscută îndeosebi pentru proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice. Planta stimulează regenerarea țesuturilor și susține formarea calusului. Efectele sale farmacologice se datorează în special conținutului de alantoină și acid rozmarinic.

Tătăneasa ajută la vindecarea rănilor, contuziilor, tratarea mialgiei, a osteoartritei dureroase și reduce durerea cauzată de distorsiunile articulației gleznei. Studiile au arătat că este utilă în simptomele sistemului locomotor, precum durerile musculare și articulare. Aplicațiile cu cremă de tătăneasă diminuează durerea de spate.

Tătăneasa se poate procura de la magazinele naturiste, sub formă de creme și unguente pentru uz extern.

Precauții și contraindicații

Tătăneasa nu este recomandată pentru uz intern din cauza daunelor hepatice cauzate de alcaloizii pe care îi conține.

Surse:
1. Staiger C. Comfrey root: from tradition to modern clinical trials. Wien Med Wochenschr. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23224633
2. Christiane Staiger. Comfrey: A Clinical Overview. Phytother Res. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491633/
3. Drugs.com, Comfrey: https://www.drugs.com/npc/comfrey.html

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

 1. vrea sa stiu si eu ce ceai pot folosi pt piatra la fiere(16MM)

 2. Se zice ca exista ptr fiecare boala cate o planta ,trebuie sa crezi .

 3. Ceaiuri pentru pietre la fiere
  • Decoct de frunze de anghinare – preparat din 80 g de plantă la un litru de apă, fiert 10 minute. Se beau câte 3 ceşti pe zi.
  • Decoct de rădăcini de brustur – preparat din 1-2 linguri la un litru de apă. Se fierbe 2-3 minute, apoi se infuzează 15 minute.
  • Ceai de: urzică-moartă, troscot, salvie, turiţă mare şi boabe de ienupăr

 4. Am in curte tătăneasă de o tai cu coasa.De prin culturi n-o pot extirpa ,şi totuşi habar nu am cât este de utilă în tratarea atâtor boli insă explicaţiile sunt foarte reduse atât cele pentru uz intern cât şi extern. Am multe afecţiuni care sunt menţionate ca fiind tratate cu tătăneasă însă concret nu ştiu cum să procedez.Nu puteţi fi mai expliciţi? Mă interesează în special cum acţionează in ceace priveşte tumorile!…Mai precis ,un testicul mi-a fost “prins” de o tumoră care a crescut destul de mult şi care -culmea-nu-i dureros de loc. Cum pot proceda ca acest lucru să stopeze şi chiar să intre în remisie?!…cu ajutorul …TĂTĂNESEI?!…

 5. Pentru tumorile canceroase se prepară un decoct din 2 linguri de rădăcină de tătăneasă, puse la fiert în 2 litri de apă, jumătate de oră. Se lasă apoi la repausat 24 de ore, la temperatura camerei.
  Se beau câte 3 căni pe zi: dimineaţa, la prânz şi seara. După 2-3 săptămâni se pot bea şi câte 2 litri pe zi. Se recomandă regim cu crudităţi.

  Extern, se recomandă tinctura de tătăneasă: se pun 20 de linguri de pulbere de tătăneasă (obţinută prin măcinarea rădăcinilor prin râşniţa de cafea) într-o sticlă de 2 litri (cu gura largă), apoi se acoperă pulberea cu spirt de 70 de grade, astfel încât să rămână un strat deasupra de 2 degete de alcool. Se închide ermetic şi se lasă la macerat 12 zile.

  Se strecoară şi se aplică sub formă de comprese pe tumorile externe şi pe cancerul de piele. Compresele se ţine 2-3 ore.

  Tinctura de tătăneasă e bună şi pentru rani, arsuri, fracturi sau entorse şi luxaţii.

 6. Eu am citit undeva ca tataneasa este buna si pt tratarea unor boli cu transmitere sexuala. am trihomonus vaginalis so m-am saturat sa i-au antibiotice tot mai puternice si sa nu isi faca efectul… As vrea sa stiu daca e buna si cum ar trebui sa procedez cu ea… multumesc anticipat *Am 19 ani

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.