Sucurile de legume – adevărate miracole pentru sănătate
Plantele medicinale, legumele şi fructele lăsate de Dumnezeu sunt deopotrivă aliment și medicament pentru organismul nostru.
Sucurile naturale de legume sunt un aliat de nădejde al omului bolnav. Însă puţini sunt cei care cunosc efectele lor benefice şi le folosesc pentru vindecare.
Am ales câteva exemple de sucuri de legume care tratează diferite simptome şi afecţiuni comune.
Acestea sunt uşor de preparat în casă și accesibile. Se pot obţine prin centrifuga de stors fructe sau cu ajutorul unui blender ori robot.
Suc de cartofi
Sucul de cartofi este considerat leacul numărul unu în tratarea ulcerului gastric şi duodenal.
Este un remediu blând, cu o acţiune depurativă, calmantă şi antiacidă.
Conţine vitaminele B1, B6, C şi K. Combate dezvoltarea bacteriilor şi a tumorilor.
Poate preveni gastrita, cancerul gastric, litiaza biliară, obezitatea, hepatitele virale și constipaţia.
Pentru tratarea ulcerelor gastrice, se recomandă ca timp de o lună de zile să se bea câte o jumătate de pahar de suc de cartofi, de 3-4 ori pe zi.
Pentru constipaţie şi hemoroizi, se va bea câte o jumate de pahar de suc de 1-2 ori pe zi.
Este bine să se consume imediat, proaspăt, întrucât se oxidează repede. Dacă nu suportaţi gustul, adăugați 1 linguriţă de miere sau cătină.
Suc de ardei gras
Zeama obţinută de la ardeiului gras conţine o cantitate importantă de siliciu, substanţă care ajută la curăţarea pielii, întărirea unghiilor şi a părului.
Are efecte puternice asupra glandelor sebacee.
Sucul de ardei gras mai este recomandat în crampe şi colici intestinale.
Se poate combina cu suc de morcovi şi spanac, pentru un efect mai revigorant. Se foloseşte un amestec în proporţie de 1:2:2.
Specialiştii recomandă să se administreze cu înghiţituri mici, cu jumătate de oră înainte de mesele principale ale zilei.
Suc de castravete
Sucul de castravete are în compoziţia sa vitaminele A, B şi C, magneziu, calciu şi sulf. Are efect diuretic, depurativ şi răcoritor.
Se poate administra în caz de intoxicaţii, febreă, gută sau reumatism.
Sucul de castravete poate fi folosit şi contra ridurilor.
Se combină cu suc de ţelină, de morcov sau de măr, pentru un gust mai acceptabil.
Suc de ceapă
Sucul de ceapă este bogat în săruri minerale şi vitaminele A, B şi C.
Este considerat un stimulent natural al sistemului nervos. Acţionează benefic asupra ficatului şi are efect antiinfecţios şi diuretic.
Este util în astenie, surmenaj psihic, gripă, bronşită, astm, reumatism, diabet, obezitate, ateroscleroză şi edeme.
Se asociază cu suc de ţelină şi de lămâie. La fel de bine se poate dilua cu apă simplă, pentru a-l face mai tolerabil la gust.
Se recomandă cîte 1/2 pahar de suc, de 2 ori pe zi.
Suc de sfeclă roşie
Acest suc conţine vitaminele A, B, C şi PP, oligoelemente şi zaharuri. Are efect enegetic şi răcoritor.
Curăţă ficatul de toxine şi este indicat în anemii, TBC şi cancer.
Este indicat și în epidemiile de gripă.
Se poate bea câte un pahar de suc de sflecă, de 3 ori pe zi.
Se recomandă renunţarea la carne, zaharuri şi produse care conţin amidon pe durata tratamentului cu sucuri combinate: sfeclă, morcov, castraveţi, lămâie.
Excesul de suc de sfeclă poate duce la greaţă şi vomă. Este contraindicat diabeticilor.
Suc de ţelină
Sucul de telină este recomandat în astenie, convalescenţă, inapetenţă, demineralizare, gută, reumatism, afecţiuni pulmonare și liatiză urinară.
Este un tonic puternic pentru sistemul nervos . Are efect diuretic, depurativ, remineralizant şi antireumatismal.
Se pot lua câte 1-2 linguriţe de suc de ţelină, de 3 ori pe zi, înainte mese.
Ajută în curele de slăbire, datorită faptului că favorizează eliminarea apei din ţesuturi.