Iasomia, Darul lui Dumnezeu – Proprietăți și Indicații Terapeutice

Multe plante medicinale folosite de secole în ţările orientale sunt la noi utilizate doar ca plante decorative. Iasomia, de pildă, este una din cele mai renumite flori cu proprietăţi terapuetice în China, Coreea, Japonia sau India.

Iasomia – Yasmin, Darul lui Dumnezeu

Iasomia - Proprietăți și simboluri 

Iasomia (Jasminum fruticans) se mai numeşte iasmine sau lămâiţa. Este o plantă care aminteşte în special de mireasma dulce a apusului de vară, a brizelor de la malul mării şi a sentimentelor celor mai plăcute. Iasomia este o floare care exprimă spiritualitate, intimitate, graţie, eleganţă şi modestie. În arăbeşte, iasomia – yasmin înseamnă Darul lui Dumnezeu.

Este considerată regina florilor. În Siria, iasomia este simbolul Damascului, denumit strategic şi Oraşul Iasomiilor. Thailandezii se referă la iasomie ca la dulceaţa şi frumuseţea feminină. Musulmanii numesc iasomia „parfumul dragostei”. La nivel estetic, iasomia albă exprimă bunătate şi veselie, iasomia roşie denotă fericire şi entuziasmşi iasomia galbenă simbolizează modestie şi timiditate.

Iasomia - Efecte terapeutice 

Experţii în medicina naturistă folosesc iasomia în numeroase tratamente cu efect terapeutic. Se folosesc frunzele. Iasomia este un arbust exotic din Caucaz.  Din planta de iasomie se extrage unul din cele mai scumpe uleiuri esenţiale.

Florile de iasomie se deschid seara, şi răspândesc o mireasmă cuceritoare. Parfumul iasomiei combate spaima, deprimarea, anxietatea, depresia şi oboseala psihică, şi aduce relaxare asupra sistemului nervos. Este un stimluent natural al părţii creative şi intuitive din noi.

Iasomia – Yasmin, Darul lui Dumnezeu

Ceaiul de iasomie şi uleiul esenţial de iasomie sunt cel mai des folosite în tratarea durerilor. Preparatele de iasomie sunt aduse din China, dar se găsesc şi la noi în magazinele naturiste.

• Calmează durerile de spate şi articulare
• Relaxează muşchii
• Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină
• Arde grăsimile şi accelerează metabolismul
• Combate obezitatea şi supraponderalitatea
• Ajută în convalescenţă
• Tratează febra, răceala şi gripa
• Fortifică sistemul nervos central
• Alungă astenia, surmenajul şi migrenele
• Combate sterilitatea masculină
• Normalizează circulaţia sângelui
• Previne formarea cheagurilor de sânge
• Normalizează tensiunea arterială şi ciclul menstrual

Ceai de iasomie – Contraindicații 

Ceaiul de iasomie nu se bea după ora 5 după-amiază, pentru că provoacă insomnie şi agitaţie. Depăşirea dozei recomandate poate duce la dureri abdominale, disfuncţii renale, hipotiroidism, tulburări menstruale sau scăderea imunităţii. Nu se recomandă celor care suferă de aciditate la stomac sau gastrite hipoacide.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. ceaiul de iasomie ,cu putin lapte,..o nebunie.

  2. Superbe flori si mirosul lor special !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.