Ceaiul de păducel – leac pe termen lung pentru hipertensiune și colesterol
Păducelul este pe primele rafturi în magazinele naturiste. Are o poziție importantă în fitoterapie. Este cunoscut mai ales pentru rolul major în tratarea afecţiunilor inimii.
Se recomandă de asemenea persoanelor cu pietre la rinichi sau la vezica biliară. Se foloseşte toată planta, inclusiv frunzele, florile şi fructele.
Cuprins
Păducel – proprietăți
Păducelul (Crataegus monogyna) are un gust amărui. Este un bun diuretic şi remediu pentru afecțiunile cardiovasculare.
Fructele de păducel sunt roşii, dar se pot întâlni şi specii cu fructe negre – care sunt puțin mai dulci. Conţin o gamă variată de vitamine, minerale şi substanţe active benefice pentru organismul uman.
Indicații terapeutice
Păducelul este recomandat în special bolnavilor cardiaci. Această plantă are efect sedativ, de relaxare a muşchilor netezi ai inimii.
Funcționează ca un vasodilatator, contribuind astfel la reducerea presiunii miocardului.
Este recomandat în următoarele afecțiuni
• palpitaţii şi oboseală
• anxietate
• tahicardie paroxistică
• bradiaritmie
• angina
• insuficienţa cardiacă congestivă
• hipertensiune
• arterioscleroză
• cancerCeaiul de păducel
Cel mai popular preparat din păducel este ceaiul. Acesta se face dintr-o lingură de fructe uscate și 2 căni de apă fierbite.
Se lasă la infuzat 10-15 minute, şi se bea de 3 ori pe zi, pe termen lung. Se poate adăuga zeamă de lămâie pentru a conserva substanţele active ale plantei.
S-a demonstrat că prepararea păducelului prin fierbere, sub formă de ceai, distruge substanţele active ale plantei.
Efecte mai bune le are tinctura sau pulberea de păducel. Aceste preparate păstrează mult mai bine principiile şi proprietăţile plantei.
Contraindicații și precauții la păducel
Păducelul interacţionează cu alte medicamente. Cei care urmează un tratament cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale nu sunt sfătuiţi să consume simultan ceai de păducel. Se recomandă consultarea medicului.
O doză prea mare de păducel poate duce la scăderea tensiunii arteriale sau la hipotensiune. Senzația de leşin şi ameţeala sunt primele simptome care apar în acest caz.
Fructele de păducel nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau celor care alăptează, dar nici copiilor.
Păducelul poate duce la alergii. Cei care au alergie la căpşuni, trandafiri, vişine, caise, pere sau mere, pot să fie afectați în aceeaşi măsură și de păducel.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.