Caprifoi (Mâna Maicii Domnului) – Proprietăți Medicinale Nebănuite

Caprifoiul (Lonicera japonica) este o plantă înzestrată cu un parfum sublim, aproape dumnezeiesc, care are flori albe, cu tente galben-portocalii, foarte răspândită la noi în țară. Cei mai mulți dintre noi o cunoaștem sub numele de “Mâna Maicii Domnului“. Această floare înmiresmată de-a dreptul fermecătoare are și proprietăți tămăduitoare pe care vă invităm să le descoperiți.

Caprifoi (Mâna Maicii Domnului) – Proprietăți Medicinale Nebănuite

Caprifoi (Mâna Maicii Domnului) – Proprietăți Medicinale Nebănuite

Caprifoi - Proprietăți

Caprifoiul este o plantă cățărătoare, originară din țările asiatice precum China, Japonia și Coreea. Deși florile sau răspândesc un miros îmbătător, fructele sale sunt otrăvitoare și nu trebuie consumate.

Mâna Maicii Domnului – o denumire deloc întâmplătoare, este o plantă vindecătoare. Florile sale puternic aromate au proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii. Medicii chinezi antici foloseau florile caprifoiului cu scop medicinal, îndeosebi pentru eliminarea substanțelor toxice din corp, tratarea febrei și combaterea epidemiilor de gripă. Caprifoiul conține doze mici de calciu, magneziu, potasiu, Vitamina C și quercetină.

Ceai de caprifoi - Beneficii și indicații

Se culeg bobocii, primăvara, sau la începutul verii. Se prepară sub formă de infuzie, și are efecte calmante și expectorante, laxative, diuretice și antimicrobiene. Se pune la infuzat 10 minute o ceașcă de flori de caprifoi într-un litru de apă clocotită. Se strecoară și se beau până la 2-3 căni de ceai pe zi. Nu se bea de către persoanele cu diaree acută sau probleme cu stomacul. Este indicat în cazuri de:

• Febră acută
• Dureri în gât, dureri de cap
• Dizinterie, durere la urinare
• Răni dureroase
• Abces mamar, abces intestinal
• Ochi umflați

 > Ceai de caprifoi pentru întărirea inimii

Caprifoiul încetinește coagularea sângelui și întărește inima. Are de asemenea capacitatea de a calma crampele și durerile articulare în caz de artrită sau reumatism.

Se pune o cană de rădăcină de caprifoi mărunțită la fiert cu 7 căni de apă, timp de jumătate de oră, la foc mic. La final, ceaiul se strecoară și se păstrează în sticle la frigider. Se beau câte 2 căni pe zi, o săptămână.

> Ceai de caprifoi pentru piele

Se pune la macerat peste noapte o ceașcă de flori de caprifoi într-un litru de apă rece. Dimineața se strecoară, și cu ceaiul obținut se aplică zona pielii afectate de acnee, pistrui, pete de vârstă, răni, abcese, cicatrici sau infecții ale pielii.

Caprifoi – Contraindicații

Ceaiul de caprifoi nu este recomandat pe perioada sarcinii sau alăptării. Se recomandă de asemenea precauție în cazul persoanelor alergice.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

10 comentarii

  1. In copilarie mestecam staminele, eram toti gramada pe tufa de caprifoi, acum cred ca si daca o ating astia mici sunt stersi imediat cu ,,deosebitele ” servetele umede …

  2. un miros sublim, cu adevarat sublim

  3. Am in curte si cred ca nimic nu esre asemeni [email protected]

  4. au un miros divin aceste flori, nu te mai saturi de parfumul lor

  5. si miroase intr-un mare fel 🙂

  6. dar nu face fructe,am aceasta planta de peste 30 ani si niciodata nu a facut acele bobite

  7. cine sa stie ca pe langa mirosul divin are si beneficii ptr sanatate..

  8. e sublim si miraculoasa planta ne linisteste in orice moment…

  9. imi place parfumul florilor!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.