Conservarea Plantelor Medicinale – Prin Uscare și Fermentare

Am văzut cum se culeg plantele medicinale, de unde, în ce perioadă a anului și moment al zilei. Mai rămâne acum de identificat cele mai bune metode de păstrare a plantelor. Acestea sunt uscarea și fermentarea lactică, asemănătoare cu cea a legumelor.

Conservarea Plantelor Medicinale – Uscarea și Fermentarea (Image courtesy sxc.hu)

Conservarea Plantelor Medicinale – Uscarea și Fermentarea (Image courtesy sxc.hu)

Uscarea plantelor medicinale

După ce au fost culese, plantele pregătite pentru uscat nu se spală, de aceea ele trebuie rupte cu grijă, cât mai curat. Se toacă mărunt, și se așează în straturi subțiri pe bucăți de pânză sau hârtie netipărită (nu ziar). Se lasă la uscat la loc umbros, sau în încăperi aerisite, călduroase (poduri), cât mai curând de la culegerea lor.

În cazul rădăcinilor, scoarței sau porțiunilor mai zemoase ale plantelor se recomandă uneori uscarea cu căldură artificială, însă temperatura nu trebuie să depășească 35 de grade. Rădăcina de pufuliță sau rădăcina de vâsc, care sunt spălate bine, trebuie tăiate înainte de uscare.

Recipiente pentru uscarea plantelor

Doar plantele uscate bine pot fi păstrare pentru iarnă. În acest scop se vor folosi borcane de sticlă sau cutii de carton care se pot închide ermetic. Se recomandă evitarea recipientelor din plastic și cutiile de tablă. Se vor folosi borcane colorate, pentru a feri plantele de lumină. Cele mai bune sunt borcanele verzi.

Nu se culeg mai multe plante decât este nevoie. Proviziile trebuie făcute doar pentru o singură iarnă. De ce? Pentru că pe măsură ce timpul trece, plantele își pierd din forța lor tămăduitoare. Nu trebuie să ne îngrijorăm de acest lucru, dat fiind că natura ne binecuvântează în fiecare an cu o nouă recoltă de plante proaspete și pline de virtuți terapeutice.

Fermentarea lactică a plantelor medicinale

Plantele medicinale sunt medicamente naturale prețioase pe care trebuie să învățăm să le conservăm și în perioada rece a anului, când suntem lipsiți de ele în stare proaspătă. Medicii naturiști nu recomandă congelarea plantelor ca în cazul legumelor. Există însă o variantă mult mai bună, care se poate urma, și aceea este fermentarea cu acid lactic, ca la varză, sfeclă roșie, castraveți acri sau fasole.

Plantele se vor pune efectiv la murat, și vom obține un soi de murături de plante prin fermentare lactică. Se pot folosi în acest scop orice plantă proaspătă pe care dorim să o conservăm peste iarnă.

Cum se pun plantele la murat

– Se folosesc borcane de sticlă cu gura atât de largă cât să încapă o lingură, care se închid ermetic. Acestea nu trebuie să fie mari, deoarece după deschidere, ele nu mai țin foarte mult, ci doar 3-4 săptămâni la frigider.
– Plantele curate se taie mărunt și se introduc în borcane
– Se apasă bine pentru a le îndesa cât mai tare, ca la varza acră
– Se introduce în fiecare borcan câte 1 linguriță de zer proaspăt, sau zeamă de varză acră (moare)
– Se umplu borcanele cu apă, pentru a anula orice bulă de aer dintre plante
– Tot conținutul trebuie să ajungă până la 2 cm sub buza borcanului, pentru a permite plantelor să fermenteze
– Se așează o farfurie dedesubtul borcanelor, și se lasă 2 zile la loc cald, până începe fermentarea
– După cele 2 zile, borcanele se dau în pivniță
– Procesul de fermentare este gata după circa 5-6 săptămâni

Astfel conservate, plantele medicinale, la fel ca și orice alt produs fermentat lactic sunt foarte folositoare bolnavilor de cancer și afecțiuni cronice.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.