Culegerea Plantelor Medicinale – Reguli Importante

Un lucru esențial pentru sănătate pe care trebuie să-l facem toți este culegerea și păstrarea plantelor medicinale. Premisa culegerii este însă cunoașterea plantelor medicinale, cum arată și unde cresc ele. Apoi se pune problema culegerii plantelor la timpul potrivit, din locul cel mai bun, și în modul adecvat.

Culegerea Plantelor Medicinale – Reguli Importante (Image courtesy sxc.hu)

Culegerea Plantelor Medicinale – Reguli Importante (Image courtesy sxc.hu)

Medicii naturiști spun din proprie experiență că plantele proaspăt culese sunt cele care au efectele lecuitoare cele mai bune. Aceste ierburi le putem culege singuri, pe gratis, de aceea Maria Treben intitula cartea sa de leacuri “Săntate din farmacia Domnului“. Plantele se culeg primăvara devreme, uneori chiar la mijlocul lui februarie, până toamna, în noiembrie. Unele dintre ele, cum este rostopasca, se pot găsi și în timpul iernii, sub stratul de zăpadă.

Când se culeg plantele medicinale

FLORI – se culeg la începutul perioadei de înflorire
FRUNZE – se culeg înainte și după perioada de înflorire
RĂDĂCINI – se scot din pământ la început de primăvară sau de toamnă
FRUCTE – se culeg în perioada coacerii

Pentru a beneficia de maximul de substanțe active, plantele trebuie culese în zile însorite, după ce a trecut roua, în stare uscată.

Cum se culeg plantele medicinale

Se culeg doar acele plante care sunt sănătoase, fără insecte. Plantele nu se rup cu tot cu rădăcină, pentru a nu vătăma natura. Ciuboțica-cucului este de exemplu una din plantele protejate de lege. Florile și frunzele nu trebuie strivite în timpul culegerii, ci se procedează cu multă grijă și finețe. Nu se adună în pungi sau sacoșe de plastic, ci în conuri de hârtie albă, sau săculeți de pânză. Dacă se pun în pungi, plantele vor transpira și se vor înnegri în timpul uscării lor.

Locuri din care nu trebuie culese plantele

– Locurile apropiate de străzi, sau de calea ferată
– Câmpurile îngrășate chimic
– Câmpiile și malurile de ape murdare sau infestate
– Locurile apropiate de instalații industriale

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.