Dafinul – o mirodenie cuproprietăţi medicinale
Frunzele de dafin sunt printre cele mai intens aromate mirodenii cu care parfumăm mâncărurile – mai ales sosurile şi carnea.
Dafinul însă are la bază proprietăţi terapeutice de excepţie. Regele Franţei, Carol cel Mare – care a trăit în anii 700, obişnuia să folosească dafinul şi să recomande această plantă deopotrivă ca medicament şi condiment miraculos.
Dafinul – Origini şi Semnificaţii
Dafinul (Laurus nobilis) se mai numeşte şi Laur în cultura populară, care înseamnă laureat sau câştigător.
Mireasma îmbietoare şi aspectul delicat al dafinului au făcut ca această plantă să fie folosită pentru încununarea eroilor, poeţilor şi premianţilor vremii. Mai mult, se pare că această plantă minunată a stat la baza ritualurilor religioase de pe vremea romanilor.
Frunza de dafin a reprezentat remediul naturist principal pentru tratarea ciumei din vechime.
Încă din Evul Mediu, această plantă a fost utilizată pentru tratarea afecţiunilor de stomac şi a bolilor de rinichi. Izvoarele Grecii antice spun că dafinul poate amplifica puterile psihice.
Aromă şi terapie
Frunza de dafin se păstrează verde aproape tot anul. Mirosul puternic (de dafin ars) alungă insectele dăunătoare din grădini.
Conţine uleiuri eterice şi volatile şi substanţe grase cu proprietăţi aromatizante şi terapeutice. Din frunza de dafin se extrage untul de dafin care este apoi folosit în unguente.
Frunzele sunt folosite mai ales în fitotrerapie. Au rol expectorant, detoxifiant, antispasmodic, anorexic şi atonic.
Dafin – beneficii
Alfiile şi loţiunile preparate din foile de dafin, boabe şi scoarţă au efecte extraordinar asupra durerilor de orice fel.
Ceaiul de dafin pe de altă parte, tratează cu succes afecţiunile nervoase şi orale şi reumatismul cronic. Dafinul ajută în:
• Gripă, friguri, bronşită, laringită şi astm
• Răni, tăieturi, arsuri
• Afecţiuni ale plămânilor şi sinusurilor – se foloseşte praful din scoarţă, frunze şi fruct
• Dureri de picioare
• Boli gastrointestinale, colite de fermentaţie
• Anorexie
• Boli de stomac, infecţii intestinale
• Otrăvire
• Mahmureală
• Spasme
• Dureri dentare, infecţii ale gurii
• Reumatism, luxaţii, vânătăi – se foloseşte uleiul de dafin
• Nevralgii – se aplică comprese cu ulei de dafin
• Paralizii – se fac frecţii cu alifie de dafin
• Dereglarea circulaţiei sangvine – se aplică unguent de frunze de dafinTratamente naturiste cu dafin
> Gripă şi bronşită
Se prepară un macerat din 4 frunze de dafin şi o coajă de portocală într-un litru de apă, timp de 4 ore. Se poate adăuga un praf de scorţişoară. Conţinutul filtrat se bea pe stomacul gol de mai multe ori pe zi, în loc de apă. Are efect rapid în scăderea febrei şi asupra durerilor de cap.
> Răguşeală, infecţii gingivale
Se prepară o infuzie din 10 frunze de dafin şi 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se fac clătiri ale gurii şi gargară. Se repetă tratamentul de câteva ori pe zi. Uleiul de dafin – o linguriţă pe zi după fiecare masă face de asemenea minuni în aceste afecţiuni.
> Laringită şi răceli
Se ia câte o linguriţă de ulei de dafin după mese, sau se beau ceaiuri călduţe cu suc de lămâie şi miere polifloră.
> Otrăvire, intoxicaţii
Se prepară o infuzie din 20-30 frunze de dafin la o cană de apă opărită. Se lasă la infuzat 20 de minute. Infuzia de dafin are efect antitoxic, vomitiv şi este bună şi la beţii. Se bea toată cantitatea odată.
> Digestie dificilă şi dureri de stomac
Se poate consuma în mâncăruri, 1-2 frunte de dafin. Sau se pot mesteca pe stomacul gol câte 3 frunze pe zi. Pentru durerile stomacale se fier 2 frunze de dafin cu 5 cuişoare, timp de 5 minute. Se beau 2-3 căni pe zi.
> Transpiraţie excesivă
Se prepară un ceai dintr-un pumn de frunze de dafin la un litru de apă. Se înmoaie palmele şi tălpile în preparatul călduţ. Tratamentul durează câteva minute, şi se face o dată pe zi, vara.
> Spasme
Se bea un ceai slab de dafin, o linguriţă de ulei de dafin sau se aplică comprese externe de dafin.
> Boli nervoase
Se prepară un decoct de 2-3 frunze de dafin pentru un efect calmant. Se poate adăuga o linguriţă de tapla-gâştei.
Dafinul – precauţii
Consumate în cantităţi mari, frunzele de dafin pot induce stări de transă şi tulburări mentale.
interesant
f interesant !