Feocromocitom – Simptome și Tratament

Feocromocitomul este o tumora in majoritatea cazurilor benigna care se formeaza cu precadere in partea interna suprarenalei, in zona medulara dar care poate avea si alte localizari. In conditiile instalarii feocromocitomului, suprarenala este obligata sa secrete mai mult hormon, ce duce la exacerbarea functiei cardiace. Daca nu este diagnosticat si tratat la timp, feocromocitomul poate pune viata pacientului in pericol.

SUPRARENALE


Incidenta tumorii este egala pentru ambele sexe, aparand cu precadere dupa varsta de 40 de ani. Feocromocitomul poate sa apara sub forma primara sau secundar unor tumori maligne endocrine.

Desi era considerata o afectiune destul de rara, in ultimi ani specialisti au afirmat ca feocromocitomul s-a dezvoltat la aproximatic 5-10 persoane dintr-o 1000 ceea ce reprezinta o rata destul de mare.

SEMNE si SIMPTOME

Cel mai pregnant simptom al feocromocitomului este hipertensiunea arteriala care in aproximativ 50 din cazuri este paroxistica, adica se dezvolta in crize periodice in care tensiunea poate sa depaseasca valorea de 210mmHg. Aceste crize hipertensive pot sa tina pana la 20-30 min si pot sa se repete de mai multe ori in timpul unei saptamani. In ceea ce priveste momentul in care poate aparea criza si factorii favorizanti ai sai, au fost emise mai multe ipoteze conform carora, mesele copioase, emotiile puternice, fumatul sau consumul de alcool, mictiunea sau compresia abdominala, ar creste rata aparitiei lor.

Tahicardia, este un alt simptom care apare in majoritatea cazurilor pacientilor diagnosticati cu fencoromoccitom. Alte semne si simptome caracteristice acestei afectiuni sunt si: tahipneea, hipotensiunea ortostatica, transpiratiile abundente, angina pectorala, crizele migrenoase, palpitatii, greturi, varsaturi, tremor al mainilor, constipatie, etc.

Complicatiile feocromocitomului sunt aceleasi care caracterizeaza hiepertensiunea artetiala. Atunci cand tensiunea urca brusc pana la valoarea de 210 mmHg pe care o si poate intrece, atunci apare riscul de accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, infarct, insuficienta renala sau chiar de aparitie a dementei. Moartea poate surveni brusc in urma exacerbarii unei astfel de complicatii.

DIAGNOSTIC – FEOCROMOCITOM

Cand un pacient se prezinta la cardiolog acuzand astfel de semne si simptome, acesta va cauta niste cauze cardiace sau renale iar fenocormocitomul la ajunge prin ultimile variante de diagnostic. De aceea multi pacient primesc din pacate diagnosicul gresit. Feocromocitomul apare cu usurinta in cadrul unui tomografii abdominale si in urma analizelor de sange si urina care ar depista un nivel crescut a catecolaminelor.

TRATAMENT

Feocromocitomul se poate trata doar chirurgical prin indepartarea tumorii, asta dupa un tratament cu medicamente ce au ca scop regularizarea tensiunii cardiace si a functiei inimii per total. Tratamentul chirurgical presupune extirparea totala a suprarenalei afectate, prin interventie clasica sau laparoscopica. Dupa operatie pacientului i se administreaza pe termen indelungat tratament medicamentos care va suplini lipsa de hormoni pe care i-ar fi secretat glanda extirpata.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.