Deserturi Răcoritoare: Gutui şi Mere Umplute

Ştim că doamnele şi domnişoarele preferă un desert bogat la gust, dar sărac în calorii. Fructele de masă rămân cele mai bune ingrediente pentru o mâncare dulce hrănitoare, sănătoasă şi revigorantă. Am ales pentru azi 2 reţete minunate de mere şi gutui coapte şi umplute. Se pot prepara acasă, fără prea multă migală sau ingrediente scumpe.

Merele – sunt un adevărat depozit de vitamine şi minerale. Ele au darul de a acoperi pofta de dulce care apare din pricina oboselii sau a stresului. Mărul nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Este cel mai consumat fruct din lume şi conţine vitaminele A, B1, B2 şi C, magneziu, fier, fosfor, potasiu şi fibre alimentare.

iStock_000014151417Small_0

Gutuile – sunt renumite pentru energia şi starea de bine pe care o oferă. Conţin vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP şi provitamina A. Sunt bogate în calciu, fier, sodiu, potasiu, fosfor, acid citric şi pectină. Gutuile conţin şi calorii, dar consumate în doze mici pot stimula sistemul circulator, vindeca bolile de urechi şi infecţiile respiratorii, diminua tensiunea arterială şi trata afecţiuni ale tubului digestiv. Au efect antiinflamator, emoliant, analgezic, diuretic, expectorant, tonic şi digestiv.

Ştiai că infuzia din coaja de gutuie este excelentă pentru tratarea ulcerului?

Gutui umplute

Ingrediente:
• 6 gutui potrivit de mari
• 125 g nuci
• 50 g stafide
• 50 g miere de albine
• o lingură de boabe de dulceaţă de vişine
• 50 g zahăr pudră
• 1 pliculeţ zahăr vanilat

Mod de preparare:
• se scobesc gutuile, înlăturând căsuţa cu seminţe şi puţin din miez
• se prepară un amestec din: nucile şi stafidele tăiate mărunt, boabele de vişine din dulceaţă şi mierea
• se umplu golurile de gutui cu această cremă
• se aşează gutuile pe o tavă
• se coc la foc potrivit
• când se scot, se pudrează bine cu zahărul pudră amestecat cu zahărul vanilat
• se servesc puţin călduţe

Mere umplute

Ingrediente:
• 6 mere mari
• 150 g orez
• 50 g unt
• 2 linguri zahăr
• 4 lingrui de miere
• coajă de lămâie
• un pachet de zahăr vanilat
• zahăr pudră

Mod de preparare:
• se pune la fiert orezul, cu puţină sare
• se lasă până când bobul este aproape moale
• în acest timp se scobesc merele, înlăturând căsuţa cu seminţe, păstrând restul de miez (peretele mărului trebuie să rămână gros de ½ cm)
• se prepară un sirop din: 4 linguri de miere, 2 linguri de zahăr şi 6 linguri de apă
• se adaugă în sirop orezul scurs, miezul de mere şi coajă de lămâie rasă
• compoziţia este gata când orezul a fiert bine
• se umplu merele scobite cu această compoziţie
• se aşează merele într-o tavă de copt
• se pune câte o bucăţică de unt deasupra fiecărui măr
• se dau la cuptor la rumenit
• se servesc reci, presărate cu zahăr pudră şi zahăr vanilat

Reţeta de mere se poate face şi cu cremă de brânză sau vanilie.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.