Hipotiroidismul – remedii naturiste

Bolile tiroidiene sunt împărţite în două mari categorii: hipertiroidismul şi hipotiroidismul. Hipertiroidia apare atunci când tiroida produce mai mulţi hormoni decât este necesar.

Hipotiroida, dimpotrivă, este glanda tiroidă care nu produce suficienţi hormoni. Această afecțiune este caracterizată printr-un deficit hormonal care produce dezechilibre la nivelul metabolismului și nu numai.

Hipotiroidismul - remedii naturiste

Hipotiroidismul – remedii naturiste

Hipotirodisim – simptome

Trebuie spus că această disfuncţie glandulară are tendinţa de a se agrava odată cu înaintarea în vârstă.

Simptomatologia hipotiroidismului se manifestă mai mult sau mai puţin intens, în funcţie de fiecare caz în parte.

Putem vorbi despre un proces lent care poate dura chiar ani de zile, fără ca pacientul să le observe. Semnele cele mai frecvente sunt:

• senzaţia de oboseală, slăbiciune
• lentoare în mişcări, aspect adormit
• sensibiltate la frig
• piele rece şi uscată
• unghii fragile, predispuse la rupere
• dereglări de ciclu sau menstruaţii abundente
• constipaţie
• tulburări de memorie
depresie, astenie
• dficultăți de concentrare
• bradicardie

Există şi o serie de simptome relative care depind de vârstă şi de starea bolii: incipientă, avansată saugravă:

• guşă – sau glanda mărită
• îngrăşare
• edeme la mâini, braţe, picioare
• cearcăne
• răguşeală
• crampe şi dureri musculare

Remedii naturiste pentru hipotiroidism

Se pot urma câteva din sfaturile listate mai jos, în funcţie de toleranţa fiecărui organism în parte. Unele remedii au avantajul că se pot prepara în casă, prin metode 100% naturale.

Levănţică şi Rozmarin. Se utilizează pe cale externă prin aplicare de cataplasme. Se pot face combinaţii cu alge brune.

Pe cale internă, se administrează câte 3-4 picături pe zi, dizolvate în puţină apă caldă, ulei neutru sau miere, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

Aceste uleiuri au proprietăţi similare cu cele ale hormonilor şi de aceea au puterea de a remedia tulburările renale, de apetit sau neurastenia care apar la hipotiroidă.

Uleiul de cătină. Conţine cea mai mare sursă de beta caroten, sau Vitamina A naturală.

Cătina are un efect puternic de reglarea a glandei tiroidiene.

Polen şi păstură. Produsele apicole de regulă conţin mult iod, element care ajută la buna funcţionare a glandei tiroide.

Polenul conţine şi tirozină, unul din aminoacizii vitali pe care glanda îi foloseşte pentru hormonii care se ocupă cu funcţiile metabolice ale organismului.

Se poate adminstra sub formă de polen măcina, 1-2 linguri pe zi, plus o linguriţă de pastură. Cura durează 4-6 săptămâni, cu 2 săptămâni pauză. Este un remediu excelent împotriva depresiei.

Spirulina. Această algă conţine acizi graşi esenţiali şi proteine care stimulează secreţia de hormoni tiroidieni şi ajută la reglarea metabolismului.

Se poate lua în combinaţie cu seleniu pentru mai multă proecţie.

Tinctura de Genţiană. Are rol stimulatoriu asupra metabolismului şi ajută la secretarea normală de hormoni tiroidieni.

Acest remediu natural ajută la reechilibrarea sistemului psiho-emoţional la femeile care suferă de hipotiroidism sever.

Se administrează câte 20 de picături diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Cura durează 3 luni, cu 15-30 pauză.

Alge Brune. Speciile de alge Laminaria flexicaulis şi Laminaria cloustoni conţin iod, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, siciliu şi clorofilă, precum şi o gamă bogată de vitamine: A, B, C, D şi E.

Au rolul de a stimula glandele endocrine şi de a tonifia funcţia glandulară. Se folosesc mai ales în tratarea hipotiroidei, surmenaj, astenie, obezitate sau hipercolosterolemie.

Se administrează intern sub formă de capsule (5 g maxim pe zi), sau sub formă de decoct, în timpul meselor. Extern, se pot aplica cataplasme emoliente direct pe zona tiroidei.

Alte remedii: decoctul de ghimpe, extractele din frunze de nuc, infuzia de drobită, lucerna, usturoiul şi tarhonul.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.