Soia – Efecte Benefice și Nocive

Soia este unul din cele mai controversate alimente de pe glob. După ce a fost ridicată la rang de aliment miraculos care vindecă şi previne boli cancerigene şi tiroidiene, astăzi discuţiile despre soia tind să fie din ce în ce mai negative la adresa calităţii ei. Sunt opinii pro şi contra, şi pe marginea acestui subiect încă se mai fac studii clarificatoare.

Soia şi Sănătatea: Afecţiuni şi Recomandări

Soia – Efecte Benefice și Nocive

Există o graniţă fină între efectele  negative şi favorabile ale soia asupra sănătăţii. Astfel că, acolo unde vindecă poate şi dăuna. Soia procesată şi prelucrată care se vinde astăzi pe piaţă nu mai este 100% naturală şi implicit nici atât de benefică. Boabele de soia cultivate fără chimicale sunt cele indicate în diete şi regimuri, dar nici acestea în cantităţi foarte mari. Doza zilnică recomandată de soia este de 25 g/zi.

Soia - Indicații terapeutice 

Proteinele, acizii graşi Omega3, fitaţii, lecitina şi izoflavonele din Soia au efecte diverse, şi favorabile şi nocive asupra sănătăţii. Aceste substanţe anticancerigene au un rol complex. Dintre părerile bune despre soia, spune că tratează următoarele afecţiuni:

• Tumorile şi celulele maligne
• Cancerul de prostată
• Cancerul de sân
• Cancerul de colon
• Cancerul de stomac şi plămân
• Pubertatea precoce
• Boli cardiovasculare
Osteoporoza
• Ateroscleroza
Simptomele menopauzei
• Colesterolul rău
• Hipertensiunea
• Inflamaţiile şi infecţiile
• Glicemia mare

Soia - Efecte nocive

Soia este atacată de unii cercetători care spun că acest produs ar fi de fapt extrem de toxic organismului uman, deoarece conţine şi substanţe dăuntăroare. Beneficile consumului de soia sunt în continuare studiate. Dintre părerile negative despre soia, spunem că aceasta duce la:

• Cancer
• Pubertate precoce
• Tulburări de creştere la copii
• Sterilitate sau infertilitate la bărbaţi
• Deformaţii osoase
• Dereglări tiroidiene

Tratamente cu soia

Consumul de soia la asiaticii şi japonezii care duc un regim de viaţă de tip vegetarian s-a dovedit a fi unul benefic, fără efecte secundare. S-a demonstrat că în ţăile orientale, unde se consumă foarte multă soia, patologia cardiacă şi cancerigenă este foarte redusă, iar riscul de infarct miocardic este de 10 ori mai mic decât în SUA.

1. Boli de inimă

Proteinele din Soia au început să capete mai multă popularitate din 2000, când acest produs a fost recomandat bolnavilor de inimă. Proteinele derivate din soia ar fi mult mai bune decât cele asimilate din produse animale. Studiile au arătat că soia scade colesterolul şi trigliceridele din sânge. Un adaos zilnic de 25 g de soia reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Atenţie! Soia este contraindicată persoanelor care au un colesterol normal. Soia nu înlocuieşte tratamentele standard pentru inimă.

2. Cancer

Nu sunt concluzii certe în ceea ce priveşte efectul de combaterea a cancerului în urma dietelor cu soia, însă s-a demonstrat că acest alimente poate oferi mai multă protecţie împotriva formării de celule canceroase. Pe de altă parte, Soia conţine şi substanţe toxice. Se presupune că Soia conţine o substanţă asemănătoare cu fitoestrogenul, isoflavina – un hormon care previne apariţia cancerului mamar.

Atenţie! Nu este recomandat consumul de soia ridicat, pentru că duce la dezvoltarea celulelor de cancer.

3. Menopauză

Soia conţine un hormon esenţial pentru combaterea simptomelor de menopauză. Fitoestrogenii din soia reduce disconfortul şi tulburările hormonale cauzate de instalarea menopauzei. Studiile în acest sens nu sunt încă finalizate. S-a demonstrat doar că soia reduce intensitatea bufeurilor.

4. Osteoporoză

Laptele din soia şi alte produse din soia conţin şi Calciu, mineral indispensabil sănătăţii oaselor, însă în cantităţi mai mici decât în cazul laptelui de vacă. Avantajul consumului de Calciu din soia este asimilarea mai eficientă a acestui mineral.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.