Aceste două plante înlătură eficient microplasticele din apă, fără să adauge substanțe toxice
Invazia microplasticelor în oceane și apa potabilă a devenit o amenințare reală nu doar pentru speciile marine și păsări, ci și pentru viața umană.
În ultimii ani au fost descoperite broaște țestoase și păsări cu stomacurile pline de fragmente din plastic.

Frunze de schinduf proaspat
Cu fiecare pahar, pungă sau caserolă din plastic pe care o aruncăm zilnic contribuim la poluarea cu plastic din mediul înconjurător.
Deșeurile din plastic conțin petrochimicale care se descompun în microplastice. Acestea ajung în ape, în aerul respirabil și în alimente.
Cercetătorii au descoperit particule mici de plastic în fluxul sangvin, în scaun, dar și în țesuturile umane. Acestea se depun cu precădere în creier, în plămâni, în ficat și în inimă. Microplasticele perturbă sistemul endocrin și au potențial carcinogen, obesogen și neurodegenerativ. Afectează în mod deosebit rata de fertilitate și pot cauza cancere hormonale sau accidente vasculare cerebrale.
Din păcate, microplasticele nu se degradează, de aceea au fost numite „chimicale veșnice”. Soluția cea mai la îndemână împotriva masivei poluări cu plastic este să nu mai cumpărăm / folosim recipiente din plastic.
Însă pentru a ne proteja de microplasticele din hrana zilnică, trebuie să facem ceva mai mult. Oamenii de știință au descoperit că unele plante ajută la înlăturarea unui procent semnificativ de microplastice din apa potabilă.
Două extracte din plante s-au dovedit în mod deosebit eficiente: extractul de okra (bame) și extractul de schinduf.
Un studiu recent, publicat în jurnalul „ACS Omega”, a arătat că aceste două plante au capacitatea de a elimina până la 90% din microplasticele existente în apa de ocean, apa de izvor și apa din conducte.
Secretul lor sunt niște polimeri, care ajută la prinderea particulelor mici de plastic din apă. Acești compuși au o textură gelatinoasă, care fac ca microplasticele să se adune la un loc și să se scufunde pe fundul apei.
Odată aglomerate, microplasticele sunt mai ușor de filtrat din apă. Cercetătorii au creat extracte de păstăi de bame și semințe de schinduf prin înmuierea acestora în apă. Le-au lăsat peste noapte în apă, iar a doua zi au uscat extractele sub formă de pudră.
Au obținut extracte bogate în polimeri naturali numiți polizaharide. Un singur gram de extract de bame sau schinduf poate înlătura microplasticele dintr-un litru de apă. Plantele au eliminat în jur de 70-90% din plastice în decurs de o oră.
Combinația celor două extracte a produs rezultate mult mai rapide. Când au fost adăugate împreună în apă, au înlăturat microplasticele în 30 de minute.
Autorii acestui studiu spun că extractele din plante testate au fost mai eficiente decât polimerii sintetici din comerț, folosiți pentru tratarea apei.
Au mai descoperit că extractul de bame funcționează mai bine în cazul apei de ocean, iar extractul de schinduf în cazul apei subterane. Combiația lor acționează mai eficace în apele dulci, sau proaspete.
Unul din autorii studiului, Rajani Srinivasan, a declarat că utilizarea extractelor din plante este mai sigură pentru populație, deoarece nu acestea nu adaugă substanțe toxice în apa tratată.
CITEȘTE ȘI – Plasticul ne ucide lent – despre poluarea cu plastic și riscul de disfuncții endocrine, cancere și infertilitate
Sursă: MSN