Știai că frunzele de dud scad glicemia? Ovidiu Bojor ne spune cum se prepară ceaiul
Frunzele de dud sunt deseori incluse în formulele de ceai anti-diabet. Inclusiv regretatul fitoterapeut Ovidiu Bojor menționa efectele lor hipoglicemiante.
Dudul se mai numește la noi agud sau frăgar. Fructele sale sunt absolut savuroase și din fericire, acest arbore este răspândit la noi în țară.

Frunzele de dud scad glicemia – cum se face ceaiul
În scop medicinal se folosesc fructele, dar mai ales frunzele, care se recoltează în perioada mai-iunie. Ambele soiuri de dud – alb și negru – au valoare curativă.
Frunzele de dud au efecte hipoglicemiante
Potrivit unui studiu apărut în jurnalul „Diabetes Care”, asiaticii tratează diabetul de tip 2 cu frunze de dud. Studiile susțin întrebuințările tradiționale ale acestei plante și au confirmat beneficiile ei în diabet.
Cercetările au demonstrat că frunzele de dud:
→ reduc glucoza din sânge la șobolanii diabetici și non-diabetici;
→ reduc glucoza a jeun
→ scad hemoglobina glicozilată la pacienții cu diabet de tip 2
→ reduc grăsimile din sânge la diabetici
Studiul menționat mai sus a inclus 20 de participanți cu vârsta între 24 și 61 de ani. 10 participanți aveau diabet de tip 2, iar 10 erau sănătoși. Toți au primit 75 g de sucroză împreună cu tratamentul urmat.
Administrarea extractului de dud a scăzut semnificativ creșterea zahărului din sânge și fluctuațiile glicemice. Aceste rezultate indică abilitatea frunzelor de dud de a inhiba zaharaza intestinală.
Iar reducerea fluctuațiilor glicemice arată capacitatea acestei plante de a atenua complicațiile diabetului. Nivelurile fluctuante ale glucozei sangvine sunt asociate cu markeri crescuți ai stresului oxidativ – răspunzător pentru apariția complicațiilor în diabet.
Autorii notează că extractul de frunze de dud este superior medicamentelor antidiabetice care scad glucoza a jeun și A1C (Acarboza și Miglitol) și nu produce efectele secundare ale acestora (ex. balonare, gaze, diaree). Unii pacienți ar putea tolera mai bine extractele din plante.
O recenzie publicată în jurnalul „F1000Research” arată că extractele din frunze de dud alb conțin fitocompuși care îmbunătățesc absorbția glucozei: acid clorogenic, isoquercetină și quercetină.
Acești antioxidanți au dovedit efecte antihiperglicemiante și hipoglicemiante, antihiperlipidemiante și antinflamatorii, anti-obezitate și de ameliorare a neuropatiei diabetice.
Cum se prepară ceaiul din frunze de dud
Farmacistul Ovidiu Bojor ne-a lăsat în una din cărțile sale rețeta ceaiului de frunze de dud. Se pot utiliza atât frunze de dud negru, cât și frunze de dud alb.
Se folosește 1 lingură de frunze de dud la 1 cană (250 ml) de apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se strecoară.
Cantitatea de ceai rezultată se împarte în 3 rații, care se administrează după cele 3 mese principale ale zilei. Este important ca diabeticii să nu îndulcească acest ceai cu nimic.
Un ceai mai concentrat (din 2 linguri de frunze la o cană cu apă) se folosește extern, în afte bucale, stomatită sau angină, ub formă de gargară.
Fructele coapte bine au acțiune laxativă și diuretică, iar cele imature, au efect astringent.
CITEȘTE ȘI – Dudele albe combat obezitatea, diabetul, tumorile, bolile de inimă și de ficat
Surse:
1. Ovidiu Bojor, Plante și Miresme Biblice
2. Diabetes Care
3. Morales Ramos JG, Esteves Pairazamán AT, Mocarro Willis MES, Collantes Santisteban S, Caldas Herrera E. Medicinal properties of Morus albafor the control of type 2 diabetes mellitus: a systematic review. F1000Res. 2021 Oct 8;10:1022. doi: 10.12688/f1000research.55573.1. PMID: 34912543; PMCID: PMC8593624.