Toată farmacia nu ar putea să egaleze acest elixir. Cum se prepară siropul „de aur” la mănăstire
Părintele Dumitru din Râmnicu Vâlcea numește siropul de păpădie „siropul de aur al organismului”.
„Siropul de păpădie este siropul de aur pentru că face atât de mult bine, încât toată farmacia nu ar putea să-l egaleze”.

Siropul de aur: Captură foto TRINITAS TV
Fostul frate de mănăstire din Slănic ne îndeamnă să profităm cât mai repede de sezonul scurt al florilor de păpădie.
Acestea nu pot fi uscate și păstrate pentru iarnă, deoarece se transformă în puf. Siropul este cel mai bun mod de a le conserva.
Cum se face siropul de păpădie
Florile de păpădie nu se spală, deoarece veți pierde polenul și uleiurile volatile din ele. În plus, siropurile nu trebuie să conțină apă, ci se fac doar din florile uscate.
Trebuie culese dintr-o zonă curată, ferită de trafic. Se scutură bine și se lasă la întins pe o hârtie câteva minute, ca să iasă insectele din ele.
Se pun apoi într-un borcan de sticlă mare în straturi alternative cu miere. Puneți un strat de flori, un strat de miere, până umpleți borcanul. Ultimul strat din borcan trebuie să fie cel de miere. Se pune capacul și se înfiltează. Mierea trebuie să fie fluidă. Încălziți-o puțin dacă este este zaharisită.
Se lasă la macerat timp de o lună. O dată pe zi trebuie agitat (răsturnat). Poziționați borcanul într-un loc însorit, pentru ca soarele să încălzească mierea și aceasta să ajute florile să-și elibereze substanțele bioactive. După o lună, siropul se strecoară și se păstrează în sticle din sticlă, la frigider sau în alt loc răcoros.
„Doar siropul cu miere și preparat la rece este un sirop terapeutic”
Părintele Dumitru subliniază că siropurile în general trebuie făcute cu miere, iar nu cu zahăr.
Cele care conțin zahăr nu mai sunt siropuri medicinale, ci alimentare. Iar dacă le fierbeți jumătate de zi ca să scadă și să se îngroașe, riscați să obțineți un sirop toxic, spune părintele Dumitru.
Citește și – Dulceață de păpădie fără zahăr – cea mai rapidă și sănătoasă rețetă
În ce afecțiuni ajută siropul „de aur”
Păpădia are efecte diverse. Influențează în mod pozitiv funcția mai multor organe din corp: stomacul, ficatul și pancreasul. Are proprietăți depurative excelente.
Siropul de păpădie se poate consuma pe tot parcursul anului. Ajută în afecțiunile hepatice și biliare, gastrite, ulcer, ficat gras, sânge îngroșat și varice. Reglează metabolismul, accelerează digestia și ajută la slăbit.
„Acum primăvara, o cură cu urzică și păpădie curăță sângele și detoxifică întreg organismul”
Părintele Dumitru recomandă siropul de păpădie persoanelor care au colesterolul ridicat și varice. Acestea apar din cauza sângelui îngroșat, care predispune la formarea de cheaguri de sânge pe vene.
Urzica și păpădia sunt cele mai bune plante pentru curățarea și limpirea sângelui. Puteți face ceai de urzică și să-l îndulciți cu sirop de păpădie. Consumați-l pe stomacul gol, diluat cu apă sau așa concentrat, câte o gură de 3 ori pe zi. Poate fi dat și ccopiilor, de la 3 ani în sus.
Sursă: TRINITAS TV