Păducelul – la fel de bun ca medicamentele pentru inimă?
Păducelul ar putea fi la fel de eficient în simptomatologia bolilor cardiovasculare precum medicamentele alopate.
Păducelul face parte din familia merelor și trandafirilor. Primele informații legate de acțiunea sa benefică asupra inimii datează din vremea botanistului grec Dioscorides și ulterior a medicului Paracelsus, care avea observații similare.
Păducelul – aprobat în bolile cardiovasculare
În Grecia și Asia antică, toate părțile arbustului erau folosite în scop medicinal: florile, fructele, frunzele și scoarța.
Botaniștii au identificat în această plantă bioflavonoizi, proantocianidine și alți antioxidanți valoroși.
Cei mai studiați sunt flavonoizii. Aceștia previn și ameliorează hipertensiunea arterială, inflamația, hiperlipidemia, ateroscleroza și aritmia cardiacă.
Cercetările moderne confirmă aceste beneficii. Păducelul poate fi o terapie valoroasă pentru afecțiunile cardiovasculare. Grupul de experți din cadrul Comisiei Europene a Germaniei a aprobat tratamentele pe bază de păducel.
Astăzi, păducelul este inclus în peste 200 de formule fitoterapeutice din Europa. Cele mai multe sunt recomandate în bolile cardiovassculare.
Putere antioxidantă ridicată
Pulpa de păducel a demonstrat o activitate antioxidantă foarte mare, datorată în special bioflavonoizilor și proantocianidinelor.
Antioxidanții din păducel sunt responsabili pentru îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul vaselor sangvine care înconjoară inima și creierului.
Păducelul inhibă enzima de conversie a angiotensinei (ACE) și îmbunătățește circulația sângelui la nivelul brațelor și picioarelor.
Crește funcțiacardiacă și rezistența fizică a bolnavilor de inimă
Un studiu din 2009 a arătat că păducelul este la fel de eficient ca și o doză mică de Captopril în ameliorarea simptomelor de insuficiență cardiacă congestivă. Participanții au primit câte 900 mg de extract de păducel pe zi, timp de 2 luni.
După câteva săptămâni de administrare a extractului de păducel, pacienții cu boli cardiovasculare în faze incipiente au avut parte de o îmbunătățire a funcției cardiace și o creștere a rezistenței fizice.
Grație acestor efecte, păducelul poate atenua diverse probleme cardiovasculare, precum tensiunea arterială crescută, rigiditatea arterelor (ateroscleroză) sau bătăile neregulate ale inimii (aritmie).
Cumpără extract de păducel, usturoi și vâsc
Previne agravarea bolilor cardiovasculare
Această plantă ar putea preveni boli de inimă severe și chiar întârzia nevoia de medicamente mai puternice.
O recenzie mai veche, din anul 1983 a arătat că păducelul ar putea trata angina sau durerile pectorale cauzate de scăderea oxigenului la nivelul mușchiului inimii.
Cei 60 de pacienți implicați în studiu au primit câte 180 mg de extract de păducel zilnic, timp de 3 săptămâni. Analizele ECG au arătat că extractul a crescut fluxul de sânge și oxigen către inimă.
Cumpără polen de păducel
Alte beneficii ale păducelului
Deși este un mare „doctor” de inimi, păducelul are și alte competențe. A demonstrat efecte benefice în:
→ gută
→ edeme (exces de lichid în corp)
→ diaree
→ boli de rinichi
→ diabet de tip 2
→ insomnie
→ anxietate
→ memorie slabă
→ simptome de menopauzăCumpără ceai de păducel
Doze recomandate și combinații
Dozele recomandate de păducelul sunt cuprinse între 160 și 900 mg, administrate de 2-3 ori pe zi.
În ceea ce privește ceaiul, acesta se prepară din 4-5 g de fructe uscate sau 1-2 g de frunze și flori uscate de păducel.
Ca și tinctură, păducelul se ia în doze de 20-30 de picături pe zi, într-un pahar mic cu apă.
Eficiența păducelului ar putea fi mai mare dacă acesta este asociat cu alte plante sau suplimente, precum Coenzima Q10, Gingko biloba, usturoi, arnică, sunătoare sau roiniță.
Precauții
Preparatele din păducel sunt contraindicate pe perioada de alăptare.
Nu trebuie administrate în paralel cu alte medicamente, precum digitoxină sau plante care conțin glucozide cardiace.
Surse articol:
1. Bai X, Wang S, Shu L, Cao Q, Hu H, Zhu Y, Chen C. Hawthorn leaf flavonoids alleviate the deterioration of atherosclerosis by inhibiting SCAP-SREBP2-LDLR pathway through sPLA2-ⅡA signaling in macrophages in mice. J Ethnopharmacol. 2024 Jun 12;327:118006. doi: 10.1016/j.jep.2024.118006. Epub 2024 Mar 3. PMID: 38442806.
2. Orhan IE. Phytochemical and Pharmacological Activity Profile of Crataegus oxyacantha L. (Hawthorn) – A Cardiotonic Herb. Curr Med Chem. 2018;25(37):4854-4865. doi: 10.2174/0929867323666160919095519. PMID: 27655074.
3. Joseph Mercola, Hawthorn berry for your heart: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2024/11/26/hawthorn-berry-benefits.aspx