Osteoporoza – Exclusiv Pentru Femei

Este greu să ţii pasul cu ritmul alert al societăţii moderne. Însă femeile noastre au învăţat să se adapteze uşor la noile stiluri de modă, inclusiv la boli. Chiar şi la acest capitol putem vorbi despre o tendinţă de îmbolnăvire a femeilor care au trecut de vârsta tinereţii. Osteoporoza este o boală care iubeşte în special femeile, întrucât ea afectează doamnele care păşesc pe 40 de ani. Bărbaţii au norocul de a dezvolta fracţiuni ale scheletului osos la vârste mult mai înaintate.

Osteoporoza – Exclusiv Pentru Femei

 Ce este osteoporoza

Osteoporoza este unul din marii inamici ai femeii secolului XXII. Nu este o boală reumatoidală, aşa cum se mai spune. Putem vorbi despre o stare patologică ce are la bază modificarea dramatică a arhitecturii osoase.

Materialul oaselor are tendinţa de a se subţia odată cu înaintarea în vârstă, proces care duce la reducerea cantitativă a masei osoase. Bolnavii atinşi de această boală prezintă oase fragile, moi şi poroase la interior.

Osteoporoza – Cauze

Osteoporoza a început să devină cunoscută odată cu epoca modernă. Factorii care produc această boală sunt încă greu de definit. În linii mari, cauzele sunt legate de alte boli care apar la femeile de vârsta a III-a:

• Menopauza prematură
• Absenţa menstruaţiilor
• Operaţiile de înlăturare a ovarelor şi alte afecţiuni ginecologice
• Creşeterea glandei tiroidiene şi alte boli endocrine
• Diabetul zaharat
• Anemii cronice
• Deficitul de calciu
• Bolile de rinichi
• Boli ale intestinelor
• Suferinţe psihice, precum depresia
• Abuzul de cafea
• Alcoolismul avansat, sau
• Imobilizarea la pat pe o perioadă lungă

Menopauza pare a fi cauza principală care provoacă pierderile osoase. Femeile mai mici de 1, 60, femeile cu pielea foarte albă şi femeile cu silueta zveltă sunt predispuse la dezvoltarea acestei boli mult mai repede.

Consecinţele osteoporozei

Procesul de remodelare a oaselor cauzat de osteoporoză este lent dar continuu, foarte greu de perceput. El începe la 35-40 de ani şi devine mai puternic odată cu instalarea menopauzei. În următorii 10 ani se produce o pierdere masivă de 1-2% din masa osoasă.

Atenţie! Înlăturarea ovarelor o costă pe femeie pierderea a încă 12% din cantitatea totală de material osos!

Datele statistice ne arată că femeile pierd cu aproximativ 15% mai mult din partea spongioasă şi corticală decât bărbaţii. Sunt celule care distrug oasele, şi celule care urmează procesul natural de depunere de nou material pe oase. În urma acestui proces, oasele devin din ce în ce mai firave, pierzându-şi forma într-un final.

Fracturile de os se pot produce extem de uşor la cei care suferă de osteoporoză. Vorbim aici de alunecări, căzături şi lovituri. Chiar şi atunci când se produce exercitarea unui efort minim asupra oaselor putem vorbi despre fracturi de bazin, de col femural sau de coloabă vertebrală.

Măsuri preventive

Osteoporoza nu le ocoleşte nici pe persoanele tinere. Acestea sunt predispuse la un risc şi mai mare de fracturi şi posibilitate redusă de recuperare. De aceea este urgent să se intervină cu măsuri eficiente de prevenire a acestei boli.

Medicaţia antireumatică (pe bază de injecţii sau supozitive) care conţine antiinflamatoare nesteroidiene, necortizonice nu este indicată celor care au probleme cu stomacul sau cu intestinele deoarece poate duce la leziuni hemoragice digestive.

Recomandări

Consumul de alimente neadecvate este până la urmă mama tuturor bolilor de astăzi. Dieta rămâne aşadar singurul mod de a menţine un sistem osos tare, puternic şi rezistent. Se recomandă consumul de alimente care conţin calciu, magneziu, fier, fosfor şi mangan. Încearcă mai multe crudităţi şi fructe, ca spanacul sau nucile. Produsele lactate şi derivate lor sunt de asemenea recomandate: lapte, brânză, ouă, peşte, ficat, etc. Expunerea la soare sau Vitamina D favorizează absorbţia calciului în sânge. Vezi si tratamente naturiste pentru osteoporoza

Sfat important! Înainte de a lua un antinevralgic pentru durerile osoase trebuie verificată starea Vitaminei D din organism.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

4 comentarii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.