Săpun de Casă La Rece şi la Cald – Reţete Tradiţionale şi Moderne

Există două metode de a face săpun în casă: metoda tradițională la cald, adică cea ca la bunica acasă, și metoda modernă la rece, care implică o rețetă mai simplă.

Rețete Săpun de Casă

Rețete Săpun de Casă

1. Rețeta tradițională de săpun la cald

Ingrediente:

• 5 kg de untură de porc
• 2 kg de fulgi de sodă caustică
• 250 g de detergent de rufe
• 250 g de sare mare (grunjoasă)
• un mănunchi de frunze de pelin (verzi sau uscate)
• un mănunchi de crenguțe de mentă (verzi sau uscate)
• câteva flori de mușețel sau gălbenele (opțional, pentru parfum)
• 20 de litri de apă (de ploaie dacă se poate)

Mod de preparare:

Se pune untura la topit într-o oală mare (15 litri). Când untura s-a încălzit, se adaugă soda (din cele 2 kg se păstrează 250 g), apa și sarea. Se dă focul la mic, și se amestecă în continuu.

Când amestecul începe a fierbe, se pun crenguțele de pelin și mentă. Se amestecă și se lasă până când compoziția se face ca o maioneză vâscoasă.

Se ia partea groasă de deasupra și se pune separat într-un vas curat. În oală va rămâne doar partea de sodă lichidă, care trebuie lăsată la limpezit, pentru a se decanta deșeurile. Se păstrează un sfert din această compoziție, iar restul se aruncă. Se manevrează totul cu mănuși, deoarece soda arde pielea.

Se spală oala în care a fiert săpunul și se pune din nou la fiert partea groasă adunat de deasupra și soda lichidă păstrată. Se amestecă în continuu, până când compoziția se învârtește. Se ia de pe foc și se lasă un ceas la răcit. Se pune apoi detergentul de rufe și se amestecă bine. Se lasă la răcit, apoi se pune în formele preferate. Acest săpun are un termen de valabilitate de 2-3 luni.

2. Rețeta modernă de săpun “la rece

Rețete Săpun de Casă

Rețete Săpun de Casă

Ingrediente:

• 3 kg de untură
• 1 litru de ulei
• 1 kg de sodă caustică
• 1 kg de făină albă
• 500 g de detergent de rufe
• 7 litri de apă

Mod de preparare:

Se pune untura la topit într-o oală mare și se lasă la răcit. Apoi se adaugă uleiul și se amestecă bine. Se pune și detergentul, se omogenizează, și apoi treptat făina. În alt vas, se dizolvă soda caustică în apă.

Din această soluție se ia câte o cană și se pune peste compoziția de mai sus, amestecând continuu, până se termină toată cantitatea de apă și sodă. Se amestecă încă 30 de minute, pentru a fi sigur că săpunul nu va crăpa.

În timpul amestecării, pe spatulă se va forma o peliculă de săpun întărit.

Se toarnă în formele dorite și se lasă până a doua zi, apoi se taie și se folosește.

3. Săpun din fulgi de ovăz

Reţeta este extrem de simplă. Se folosesc de regulă bucăţele mici de săpun rămase de la spălat. Ai nevoie de o jumătate de cană de resturi de săpun, o jumătate de cană de fulgi de ovăz, o lingură jumate de ulei, plus o lingură de apă.

Săpunul se pune într-o pungă şi se bate bine până se face bucăţi mici. Se pune apoi la blender împreună cu fulgi de ovăz şi se mixează până se conţin granule. Se pune compoziţia într-un castron, se adaugă uleiul şi apa. Se frământă bine cu mâinile până se omogenizează bine. Bucăţile mari de săpun se scot afară. Se modelează în mână forma de săpun dorită şi se lasă să stea aşa 2 ceasuri.

Înainte de folosire blenderului pentru alimente, se spală bine pentru a elimina reziduurile de săpun.

Alte ingrediente pentru culoare, parfum, efecte terapeutice:

Pentru culoare sau parfum, se poate adăuga orice plantă sau ulei aromatizant, cum este cel de trandafir, de lavandă sau de mentă. Glicerina este adesea incorporată în săpunurile de casă, pentru catifelarea pielii, sau suflul, pentru combaterea bacteriilor și infecțiilor.

Mierea și tărâțele sunt bune pentru săpunurile cu efect calmant și fin asupra pielii, iar zațul de cafea este bun pentru un săpun exfoliant. Se poate folosi la fel de bine miez de nucă. Cafeaua este ideală pentru săpunurile energizante folosite dimineața la duș.

Persoanele cu pielea sensibilă pot prepara un săpun cu argilă minerală, sau cu morcov și gălbenele.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. Cu soda caustica, e otrava curata.

  2. fara o reactive chimica cum se leaga???soda este obligatory fie de Na fie K

  3. „Istetilor” comentatori care spun ca soda e otrava … Soda se TRANSFORMA in cadrul procesului de saponificare, istetilor! Nu ramane nici urma de soda in produsul final!

  4. Dacă punem detergent în săpunul de casa de ce sa mai facem săpun ?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.