Hameiul – un relaxant profund pentru organismele stresate, agitate, nervoase

Promovarea plantelor cu efect calmant este tot mai necesară în societatea actuală, marcată de un grad ridicat de stres.

Hameiul este un relaxant profund, spune botanista Rosalee de la Foret.

Hameiul – un relaxant profund pentru organismele stresate, agitate, nervoase

Hameiul – un relaxant profund pentru organismele stresate, agitate, nervoase

Cunoscut ca ingredient-cheie în procesul de preparare a berii, hameiul are totodată beneficii importante pentru sănătate.

Hameiul – un relaxant nervin 

Hameiul (Humulus lupulus) este utilizat ca tranchilizant și agent hipnotic încă din antichitate.

Rosalee îl așează între plantele relaxante nervine. Această denumire o primesc plantele medicinale care calmează sistemul nervos.

Puteți apela la hamei pentru diferite tipuri de tensiune nervoasă, mai ales când aceasta este asociată cu suferințe digestive, dureri sau spasme musculare”.

Se remarcă prin efectul său relaxant asupra mușchilor tensionați. Din acest motiv este util în crampele intestinale și crampele menstruale.

Persoanele care pot beneficia de efectele hameiului

Hameiul este potrivit pentru persoanele cu emoții puternice, care au o predispoziție spre stres, griji excesive, oboseală nervoasă sau insomnie.

Ca orice agent relaxant nervin, hameiul este deosebit de util în situațiile stresante sau în perioadele de maximă solicitare. Un studiu din 2018 a arătat că hameiul reduce markerii de stres.

Potrivit unui alt studiu, pe adulți tineri, hameiul reduce nu doar stresul, ci și anxietatea și depresia. Participanții au consumat un extract de hamei pe o perioadă de 4 săptămâni.

Datorită efectului relaxant, hameiul este recomandat și persoanelor care au dificultăți de dormit sau tulburări de somn.

Un studiu recent, publicat în 2023 în „Journal of Food Science” a investigat efectele hameiului asupra somnului la șoareci.

Rezultatele au arătat că tinctura de hamei crește durata totală de somn nocturn. Planta îmbunătățește comportamentele legate de somn, inclusiv durata acestuia prin modularea semnalizării GABAergică.

Hameiul este în mod special benefic în insomnia de tip fierbinte, deoarece are efecte răcoritoare. În această categorie intră persoanele care nu pot adormi, sunt agitate și au o fierbințeală crescută în corp.

Un studiu a arătat că berea non-alcoolică pe bază de hamei îmbunătățește calitatea somnului la asistente.

Hameiul este o plantă amară indicată persoanelor cu epuizare nervoasă, anxietate, nevralgii și insomnii. Ajută de asemenea în atenuarea stărilor de hiper-excitație. 

Moduri de utilizare

Hameiul poate fi administrat sub formă de ceai, tincturi sau capsule. Ceaiul este destul de amar la gust, în timp ce capsulele și tinctura sunt mai ușor de administrat.

Potrivit studiului menționat mai sus, extractele alcoolice (tinctura) au un conținut mai mare de acizi și xantohumol decât ceaiul și sunt mai eficiente.

Rosalee de la Foret spune că hameiul poate fi folosit și la băile de seară, deoarece induc relaxarea și ajută somnul.

Contra spasmelor musculare și durerilor de spate se pot utiliza comprese cu ceai de hamei sau masaje cu ulei de hamei.

Uleiul se prepară din 50 g de hamei uscat și 250 ml de ulei. Se mixează la blender timp de 5 minute. Rezultă un terci gros care se transferă într-un borcan. Se închide ermetic și se lasă la macerat 6 săptămâni, agitând conținutul zilnic.

Apoi se strecoară și uleiul rezultate se folosește pentru masarea regiunilor dureroase, provocate de tensiune musculară sau crampe musculare.

Uleiul de hamei poate fi folosit în decurs de un an.

Precauții și contraindicații

Din cauza efectelor sedative, hameiul nu trebuie administrat în doze terapeutice în paralel cu alte medicamente sedative, hipnotice sau antidepresive. Este de asemenea contraindicat în în alăptare și în unele cazuri de depresie.

Hameiul își pierde din proprietăți cu cât stă mai mult. Planta uscată trebuie folosită în decurs de 6 luni.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre hamei și beneficiile sale:

Ceaiul de hamei – aduce somnul, potolește nervii și simțurile
Hameiul, o plantă-minune – utilă în afecțiunile nervoase, digestive, genitale și renale
Hameiul este indicat împotriva anxietății, stresului, insomniei și nervozității
Ceaiul de hamei reglează tulburările nervoase

Surse articol:

1. Min B, Ahn Y, Cho HJ, Kwak WK, Jo K, Suh HJ. Chemical compositions and sleep-promoting activities of hop (Humulus lupulus L.) varieties. J Food Sci. 2023 May;88(5):2217-2228. doi: 10.1111/1750-3841.16544. Epub 2023 Apr 11. PMID: 37038885.
2. Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006–. Hops. 2021 Feb 15. PMID: 30000893.
3. Herbs with Rosalee, Medicinal hops benefits: https://www.youtube.com/watch?v=oWDnTjD-gdo&ab_channel=HerbsWithRosalee

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.