Cimbrul – prima plantă la care să apelezi pentru infecțiile respiratorii din sezonul rece

De îndată ce scad temperaturile și ne simțim înfrigurați când ieșim afară, e semn că sezonul răcelilor s-a deschis „oficial”.

Primele frisoane de toamnă aduc cu ele și primele temeri legate de sănătatea noastră.

Cimbrul – prima planta la care sa apelezi pentru infectiile respiratorii din sezonul rece

Cimbrul – prima planta la care sa apelezi pentru infectiile respiratorii din sezonul rece

Odată cu venirea anotimpului rece, ne gândim automat la moduri prin care să ne întărim imunitatea. Slavă cerului, avem numeroase plante și alimente care ajută sistemul imunitar să combată mai eficient atacul microorganismelor infecțioase.

O primă plantă la care ar trebui să apelăm în acest scop este cimbrul. Cele mai mari beneficii medicinale ni le oferă cimbrul sălbatic sau cimbrul de câmp (Thymus vulgaris).

Cimbrul – un aliat puternic în sezonul de gripă și răceli 

Cimbrul este un remediu excelent pentru infecțiile respiratorii, datorită conținutului bogat în uleiuri volatile aromatice.

Are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice, expectorante, antiseptice, antiastmatice. Combate diverse tipuri de infecții și numeroși patogeni.

Ulei esential de cimbru

Cumpara ulei esential de cimbru

Rețete medicinale cu cimbru 

Poate fi folosit sub formă de ceaiuri, tincturi, siropuri sau oxymel. Toate aceste preparate pot fi făcute în casă, după indicațiile de mai jos.

Cimbru cu miere = antibiotic natural

Siropul de cimbru se poate obține din cimbru proaspăt, tăiat cu foarfecele direct în borcan.

Se umple borcanul pe trei sferturi cu plantă și se completează cu miere. Se lasă la macerat 2-4 săptămâni. Nu este nevoie să strecurați siropul la final.

Se ia câte o linguriță pe zi sau mai multe în cazul răcelilor deja instalate. Împreună cu mierea constituie un antibiotic natural.

Oxymel (cimbru macerat în miere și oțet)

Oxymelul este un macerat în oțet și miere (în cantități egale). Se umple borcanul cu cimbru proaspăt pe jumătate (sau cu cimbru uscat pe un sfert).

Se toarnă oțet de mere până la jumătate borcanului și se completează cu miere până sus. Cimbrul se lasă să stea în acest amestec circa o lună, apoi se strecoară.

O lingură pe zi din acest preparat ține răcelile și gripa departe. Se poate consuma ca atare sau se adaugă în ceaiuri sau apă simplă, fierbinte.

Bronhosuport

Cumpara Bronhosuport cu cimbru

Ajută și la ameliorarea simptomelor care deja s-au instalat, precum tuse, dureri în gât, congestie, probleme pectorale.

Tinctura de cimbru – leac pentru bronșită, astm, infecții respiratorii

Pentru bronșite, astm sau alte afecțiuni bronșice, mai eficientă este tinctura de cimbru. Este un antibiotic natural care ajută la eradicarea infecției.

Cimbrul deschide tuburile bronșice și previne spasmele. Acest lucru facilitează funcția pulmonară și respirația.

Tinctura de cimbru

Cumpara tinctura de cimbru

Tinctura de cimbru se prepară din cimbru proaspăt, care se taie mărunt și se pune într-un borcan, pe trei sferturi.

Se toarnă vodcă de 100% până sus de tot. Nu trebuie să lăsați deloc aer (oxigen) în borcan. Ideal ar fi să folosiți un capac din plastic (și la oxymel la fel).  Se lasă 6-8 săptămâni la macerat. Agitați conținutul de câteva ori pe zi.

După macerare se strecoară printr-o sită tapetată cu tifon des. Se transferă în sticle închise la culoare (cu pipetă sau dop cu picurător).

Oțet de cimbru – pentru uz terapeutic și alimentar

O altă metodă de conservare a cimbrului pentru uz medicinal și alimentar este sub formă de oțet. Planta se pune în borcan la macerat cu oțet. Acest preparat reduce durerile de cap și oboseala oculară.

Este totodată un bun digestiv, deoarece reduce spasmele și gazele. Poate fi aplicat și extern (pe frunte). Se adaugă de asemenea în salate sau mâncăruri.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre cimbru:

Cimbrul – dușman de temut al patogenilor infecțioși
Tinctura de cimbru – antibiotic, dezinfectant, leac pentru stomac și aparatul respirator
Cătină cu miere, propolis, cimbru și usturoi – antibiotic făcut în casă
Cum să folosiți cimbrul în diferite boli – prof. dr. Constantin Pârvu 

Surse articol:

1. Danu’s Irish Herb Garden, Time for Thyme: https://www.youtube.com/watch?v=Vx0sw6FC4zw&ab_channel=Danu%27sIrishHerbGarden
2. Luli’s Homestead, Homemade thyme medicine. Cold homemade remedy: https://www.youtube.com/watch?v=OUdP2wt0ecw&ab_channel=Luli%27sHomestead

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.