Porumbele – adevărate bombe de antioxidanți (utilizări terapeutice)
√ Articol bazat pe studii științifice
Porumbarul (Prunus spinosa) este un arbust spontan mai puțin popular decât mărul sau măceșul, cu care este înrudit.
Roadele sale nu sunt însă cu nimic mai prejos din punct de vedere al principiilor active conținute și al potențialului terapeutic. Atât fructele, cât și florile sale sunt utilizate în scop medicinal.
Cuprins
Porumbarul – arbust medicinal din sălbăticie
Porumbarul este întâlnit cu precădere în regiunile transilvănene. Mai este cunoscut la noi sub numele de „mărăcine” sau „scorombar”. Face parte din familia Rosaceae și subfamilia prunoideae.
Fructele cu sâmburi tari era o parte importantă din alimentația civilizațiilor neolitice. În epoca medievală, florile și fructele arbuștilor au început să fie folosite în scop medicinal. Însă chiar din primele secole, sucul din porumbele era folosit împotriva dizenteriei.
O sursă abundentă de antioxidanți
Oamenii de știință consideră porumbarul o sursă valoroasă de antioxidanți, precum flavonoizi (rutină, catechine, procianidine, quercetină, kaempferol), antocianini și compuși polifenolici (acid clorogenic, acid cafeic).
Fructele sale arată ca niște afine mai mari sau ca niște prune mici rotunde. Se numesc porumbele și au un gust acid, astringent, datorită taninurilor.
Acestea conțin antociani, prunicianină și polifenoli, dar și acizi organici, acid oleic, calciu, magneziu, zinc și vitamina C.
Florile de porumbar conțin flavone, kaempferol, cvercetină, acizi organici, potasiu și magneziu.
Utilizări tradiționale
Porumbelele sunt folosite în medicina tradițională în diferite afecțiuni:
– tuse, răceală și gripă, bronșită, pneumonie, afecțiunile stomacului, în inflamațiile gurii și gâtului, diaree, dizenterie, leucoree, edeme, spasme, diabet și reglarea fluxului menstrual.
Ce proprietăți au porumbele
Datorită acțiunii lor astringente, porumbele strâng și tonifică stomacul, fiind benefice în diaree. Proprietățile lor sunt însă mult mai diverse:
- antihipertensive
- antidiabetice
- antiinflamatoare
- antimutagenice
- anticancerigene
- antitumorale
- cardioprotectoare
- antispasmodice
- antimicrobiene
- antivirale
- antifungice
- prebiotice
- analgezice
Florile porumbarului au efecte laxative, vermicide, diuretice și depurative.
Studiile au arătat că ceaiurile și tincturile din porumbar inhibă creșterea bacteriilor gram-pozitive și gram-negative, precum și creșterea celulelor canceroase.
În ce afecțiuni ajută porumbelele
Alimentele bogate în flavonoizii au efecte protectoare împotriva bolilor, datorită acțiunii lor antioxidante puternice.
- diaree
- dizenterie
- dischinezie biliară
- afecțiuni ale vezicii și rinichilor
- uremie
- gută
- artrită
- tuse convulsivă
Decoctul obținut din florile de porumbar este sedativ și calmant. De aceea este indicat persoanelor cu tensiune arterială mare.
Când se culeg porumbele
Porumbele se culeg toamna, după ce a căzut bruma. Intervalul recomandat este octombrie-noiembrie, când fructele au mai mult zahăr și un gust mai puțin astringent.
Florile de porumbar se recoltează la începutul înfloriri, prin ciupire.
Moduri de utilizare
Porumbele pot fi consumate ca atare, sau transformate în dulceață, gem, vin, gin sau sirop. Florile pot fi utilizate ca decor pentru torturi, dar și la obținerea de ceaiuri.
Farmaciștii Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu recomandă prepararea unui decoct dintr-o linguriță de flori sau fructe și 250 ml de apă clocotită. Se pot consuma câte 2-3 ceaiuri pe zi.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre porumbe:
Miere cu cătină și porumbe – „vaccin” antigripal natural
Porumbelele, rudele sălbatice ale prunelor – proprietăți, moduri de recoltare și preparare
Surse articol:
1. Negrean OR, Farcas AC, Pop OL, Socaci SA. Blackthorn-A Valuable Source of Phenolic Antioxidants with Potential Health Benefits. Molecules. 2023 Apr 14;28(8):3456. doi: 10.3390/molecules28083456. PMID: 37110690; PMCID: PMC10143519.
2. Eat Weeds, Sloe (Blackthorn): https://www.eatweeds.co.uk/sloe-prunus-spinosa#parts_used_for_food
3. Haushka, Blackthorn: https://www.drhauschka.de/en/cosmos/values/organic-raw-materials-from-around-the-world/medicinal-plant-glossary/blackthorn/
4. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Porumbarul, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 136-138