Top 10 Cele Mai Bune Plante Medicinale şi Efectele Lor

Dacă la început utilizarea plantelor medicinale era doar o terapeutică de leac ştiută numai de strămoşii noştri, astăzi, tot mai multe studii medicale se axează pe puterea vindecătoare a naturii. Cele mai bune remedii naturiste pe bază de plante sunt cele publicate în limba germană, care acum sunt traduse şi promovate ca tratamente viabile pentru multe boli, inclusiv incurabile.

plante medicinale

Viitorul arată verde. Plantele aromatice vor ajunge să înlocuiască treptat produsele farmaceutice (care pot fi înlocuite), fiind mult mai ieftine şi sigure pe termen lung. Tratamentele homeopatice nu sunt recomandate în general pe perioada sarcinii şi alăptării, când există o afecţiune cronică şi complexă, când se urmează în paralel un tratament medicamentos regulat, sau când este vorba despre copiii foarte mici.

Cele Mai Bune Plante Medicinale 

1. Cafeaua – Un Decongestionant Pentru Răceală şi Astm

Cafeina are capacitatea de a elibera bronhiile. Potrivit unui raport publicat în Analele de Epidemiologie, şansele de a dezvolta astm sunt cu 29% mai mici în cazul persoanelor care beau în mod regulat cafea, în comparație cu cei care nu beau cafea.

2. Echinacea – Planta Răcelii, Gripei şi Imunităţii

Rădăcina acestei flori este un stimulent natural pentru sistemul imunitar. Echinacea reduce simptomele răcelilor şi a infecţiilor căilor respiratorii superioare, ajutând la o recuperare mai rapidă. Cu Echinacea, răcelile durează mai puţin, iar simptomele sunt mai slabe în intensitate. Planta este astăzi disponibilă sub formă de ceaiuri şi capsule, deşi tinctura este cea mai bună.

3. Muşeţel – Planta Problemelor Digestive

Ceaiul de muşeţel este fără îndoială cel mai cunoscut remediu pe bază de plante, folosit îndeosebi ca pansament pentru tulburările digestive. Utilizarea sa terapeutică este una din cele mai bine documentate. Muşeţelul relaxează spasmele musculaturii netede şi reduce inflamaţiile mucoasei intestinale. Are efecte antiseptice şi vasodilatatoare. Persoanele sensibile la ambrozie pot avea reacţii alergice la muşeţel.

4. Cofeina – Elixirul Sportivilor şi Leacul Dureriii

Cofeina din cafea sau ceai stimulează nu numai vigilenţa (şi insomnie), ci şi performanţele atletice. Cercetătorii coreeni au observat că sportivii care au băut cafea înainte de un antrenament sau competiţie au arătat mai multă forţă şi rezistenţă.

Cofeina mai are un rol important: reduce intensitatea durerii. Multe rapoarte au arătat că adaugarea a aproximativ 65 de miligrame de cofeină la aspirină, ibuprofen sau acetaminofen creşte ameliorarea durerii cu aproximativ 40%. Cofeina blochează percepţia durerii şi implicit minimizează durerea îmbunătăţind starea de spirit. În cazul durerilor de cap, pastila obişnuită poate fi luată cu ceai sau cafea, pentru un efect mai rapid.

5. Luminiţa de seară – Pentru Scăderea Colesterolului

Uleiul de primulă extras din seminţele acestei plante are o concentraţie mare de compuşi rari găsiţi în plante: acizi graşi esenţiali, în special acid gamma-linoleic. Nivelul colesterolului poate fi reduc cu până la 31% în urma unui tratament cu un gram de ulei de primulă, de 2-3 ori pe zi.

6. Afinele – Pentru Infecţii ale Tractului Urinar

Afinele împiedică lipirea bacteriilor de peretele vezicii urinare, prevenind astfel infecţiile. Sucul de afine, 500 ml pe zi poate reduce cu 39% riscul de infecţii urinare. Se pot găsi şi extracte de afine sau capsule de afine, dar este mai uşor să se consume fructele ca atare sau sub formă de suc.

7. Aloe Vera – Planta Afecţiunilor Pielii

Aloe vera este planta care poate vindeca arsuri minore, tăieturi, răni şi multe alte afecţiuni ale pielii. Studiile ne spun ceea ce ştiam deja. Un ghiveci cu o plantă Aloe Vera este aşadar o binecuvântare pentru orice casă. Nu are nevoie decât de un pic de apă zilnic. Frunzele de aloe se taie, se extrage gelul din interior şi se aplică pe arsurile minore ale pielii.

8. Black Cohosh – Planta Femeilor la Menopauză

Indienii au folosit această plantă pentru a trata bolile ginecologice acum câteva mii de ani. Într-un studiu german recent efectuat pe simptomele menopauzei, cercetătorii au observat că Black Cohosh (Cimcifuga Racemosa) administrată sub formă de 2 comprimate, de 2 ori pe zi poate reduce buefurile şi alte simptome ale menopauzei, mai ales la femeile care nu pot lua estrogen.

9. Boswellia – Planta Durerilor de Artrită

A celor trei magi suferă dureri de plimbare lor cămilă lung? Din fericire, au avut tămâie, alias Boswellia este o răşină din care se face tămâia, un leac medicinal care îşi are originea în medicina tradiţională Ayurveda. Este recomandată pentru artrită şi dureri reumatice. Într-un studiu publicat pe domeniul terapii alternative şi complementare, cercetătorii egipteni au administrat persoanelor cu osteoartrită la genunchi Boswellia. După trei luni, planta a arătat îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte inflamaţia genunchiului la cei afectaţi.

10. Seminţe de In – Reduc Bufeurile de la Menopauză

Seminţele de in au capacitatea de a reduce disconfortul provocat de menopauză, întrucât aceste seminţe suint bogate în fitoestrogeni (estrogeni din plante), care pot atenua bufeurile. Seminţele de in se pot consuma ca atare, măcinate, sau adăugate în mâncare. O cură de 6 luni, timp în care se iau câte 30 de grame de seminţe de in pe zi, poate reduce frecvenţa şi intensitatea bufeurilor cu peste 50%.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Interesant ; sunt multe plante medicinale de a caror proprietati nu am stiut .

  2. este bine ca noi oamenii, cat trsim invatam- multumim si spunem bine ca avem si de unde invata-

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.