Pojarnița, o plantă vindecătoare miraculoasă!
Una din cele mai valoroase plante medicinale care pot fi culese în luna iulie este sunătoarea. În unele zonele este cunoscută sub numele de „pojarnița”.
Fitoterapeuta Nadejda Silvciuc-Gorceac din Moldova o consideră o plantă miraculoasă. De aceea, oricine ar trebui să își facă provizii pentru iarnă.
Ce proprietăți are sunătoarea
Sunătoarea are faima unui antidepresiv natural. Studiile au confirmat utilitatea ei în afecțiunile sistemului nervos.
Pojarnița este calmantă și relaxantă. Are proprietăți antidepresive, anxiolitice, analgezice, antibiotice, astringente, antiseptice și cicatrizante.
În ce boli ajută sunătoarea
Preparatele din sunătoare sunt indicate cu precădere în atenuarea stărilor nervoase. Au de asemenea efecte benefice asupra sistemului digestiv, hepatic, imunitar și a pielii.
- anxietate
- stres
- nervozitate
- agitație
- iritabilitate
- dureri de cap, migrene, cefalee
- insomnie
- dureri de stomac
- indigestie
- arsuri stomacale
- gastrite
- afecțiuni biliare
- afecțiuni ale ficatului
- afecțiuni ginecologice
- menopauză (bufeuri, oboseală)
- arsuri solare
- contuzii
- dureri nervoase, nevralgii
- dureri musculare provocate de efort sau de leziuni
- varice (preventiv, prin stimularea circulației sangvine)
Expertul în plante spune că uleiul de sunătoare este un leac bun pentru durerile în gât.
„Atunci când avem probleme cu gâtișorul, dăm câte puțin la copil, să ungă traheele. Și atunci când este o bronșită acută și este deranj în gât, ne zgârâie, luăm uleiul de sunătoare”.
Recoltare sunătoare
Se recoltează din locuri curate, ferite de traficul mașinilor și de poluare. Se taie vârfurile înflorite cu un foarfece și se usucă în locuri umbroase și aerisite.
Dacă nu aveți posibilitatea să o culegeți direct din natură, se poate găsi în piețe pe durata verii, în stare proaspătă sau uscată.
La magazinele naturiste se găsește și sub formă de capsule.
Preparate din sunătoare
Din sunătoare se pot face ceaiuri, tincturi (cu vodcă sau rachiu) și uleiuri terapeutice.
Cum se face ceaiul de sunătoare
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă și o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute. Doza zilnică recomandată este de 2 ceaiuri pe zi. O cană de ceai se bea seara, înainte de culcare.
Cum se prepară uleiul de sunătoare
Un remediu foarte eficient pe care îl putem obține din sunătoare este uleiul. Acesta ajută la calmarea pielii afectate de arsuri solare sau de foc. Uleiul de sunătoare este recomandat în opăriri, răni ușoare și gingivită.
Sunătoarea se toacă mărunt și se umple un borcan de sticlă. Se completează până sus cu ulei. Fitoterapeutul consideră că uleiul de floarea-soarelui (presat la rece) este mai bun decât uleiul de măsline, deoarece nu usucă pielea.
Macerarea se poate realiza la cald sau la rece. La cald înseamnă fierbere la bain-marie timp de o oră. La rece înseamnă să lăsați florile la macerat în ulei câteva săptămâni sau luni, într-un loc luminos. Agitați borcanul ocazional.
Dacă faceți uleiul pentru utilizare imediată, optați pentru prepararea la cald. Dacă faceți uleiul pentru iarnă, lăsați florile la macerat până toamna, apoi strecurați uleiul.
Uleiul de sunătoare obținut din planta proaspătă, la bain-marie se poate folosi imediat în arsurile solare din timpul verii.
Precauții
Trebuie să știți că pojarnița provoacă fotosensibilitate. Cât timp utilizați uleiul de sunătoare, evitați expunerea directă la soare.
Articole similare
Vă recomand și alte articole despre sunătoare:
Sunătoarea – ceaiul care calmează sistemul nervos și stomacul
Ceaiul de sunătoare – antidotul bolilor nervoase, hepatice și biliare
În ce boli ajută ceaiul de sunătoare – prof. Constantin Pârvu
Cataplasma cu sunătoare calmează durerile nervoase
Surse articol:
1. O Nouă Zi Canal2, Ceai de sunătoare, remediu pentru stres: https://www.youtube.com/watch?v=nqQ0u1XfIGI&ab_channel=Onou%C4%83ziCanal2
2. Ecologia Verde, Hiperico o hierba de San Juan: https://www.youtube.com/watch?v=9lTeoPRrK0o&ab_channel=Ecolog%C3%ADaVerde
3. El Guardian de la Tierra, Beneficios y propriedades de la hierba de San Juan: https://www.youtube.com/watch?v=Psm6VTK7r3w&ab_channel=ElGuardiandelaTierra