Cimbrul – utilizări medicinale recomandate de prof. dr. Constantin Pârvu
Cimbrul este una din cele mai importante plante medicinale pentru aparatul respirator. Are însă și alte utilizări valoroase în fitoterapie.
Prof. dr. Constantin Pârvu ne spune în una din cărțile sale cum și în ce afecțiuni se folosește.
Cuprins
Tipuri de cimbru
Există mai multe tipuri de cimbru. Autorul le menționează trei dintre ele:
- cimbrul comun (Thymus vulgaris)
- cimbrul de grădină (Satureja hortensis);
- cimbrișor (Thymus serpyllum)
În acest articol vom vorbi despre specia Thymus vulgaris. Mai este cunoscut în popor și sub numele de „cimbru adevărată”, „lămâioară”, „iarbă de lămâioară” sau „lămâiță”.
Este cultivat încă din antichitate, atât ca mirodenie, cât și ca plantă de leac.
Ce conține cimbrul și ce proprietăți are
Proprietățile cimbrului se datorează majoritar uleiului esențial bogat în compuși cu potențial farmacologic:
- 1,8-cineol
- 1-borneol
- linalool
- geraniol
- citronelol
- terpineni
- farnesol
- tujonă
- p-cimen
- alfa-pinen
- beta-pinen
- camfen
- y-terpinen
- mircen
- limonen
- menten
- terpinolen
- cariofilen
- sabinen etc.
Frunzele de cimbru au proprietăți medicinale diverse:
- expectorante
- antispetice pulmonare
- stomahice
- antihelmintice
- antitusive
În ce boli ajută cimbrul
Cimbrul este cel mai des uzitat în tuse și pe bună dreptate. Această plantă acționează ca un calmant asupra spasmelor căilor respiratorii. Totodată, favorizează expectorația, ajutând la tratarea tusei.
Ajută de asemenea în afecțiunile gastrointestinale. Este un bun reglator al funcțiilor hepatice și renale.
- tuse spastică
- tuse astmatică
- tuse convulsivă
- răgușeală
- bronșită
- dispepsie
- dischinezie biliară
- enterocolită
- viermi intestinali
- răni
- ulcerații
Cum se folosește cimbrul în scop terapeutic
Se folosesc frunzele de cimbru, atât în stare proaspătă, cât și în stare uscată. Cele verzi se usucă la soare sau la umbră, în camere încăperi bine ventilate sau aerisite.
Afecțiuni respiratorii și digestive
Se face o infuzie dintr-o linguriță de pulbere de cimbru și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră. Ceaiul se soarbe încet, pe parcursul zilei, doar o cană pe zi.
Ajută în tusea convulsivă, enterocolită, viermi intestinali, ficat care nu funcționează bine.
O altă rețetă este ceaiul făcut din 1-2 lingurițe de cimbru uscat și 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Digestie lentă sau dificilă, inapetență
Ceaiul de cimbru ajută la stimularea digestiei și redă pofta de mâncare la persoanele cu inapetență.
În aceste cazuri, ceaiul se prepară din ½ linguriță de pulbere de cimbru și 1 cană de apă clocotită. După un sfert de oră se strecoară. Se iau câte câteva guri înainte de fiecare masă a zilei.
Bonșită, tuse astmatiformă
Se folosește 1 linguriță de pulnere de cimbru și 250 ml de apă clocotită. După 10-15 minute, se filtrează. Se recomandă 2 căni pe zi.
Răni, ulcerații
Cimbrul poate fi folosit și extern. Se face un decoct mai concentrat, din 2 linguri de pulbere la 1 cană cu apă clocotită. Cu infuzia obținută se fac spălături locale.
Circulație deficitară, nervozitate, iritabilitate, oboseală
Persoanele care se plâng de oboseală sau probleme cu circulația sângelui pot face băi cu cimbru.
Se folosesc 100 g de plantă proaspătă, mărunțită la 2 litri de apă clocotită. Se lasă 30 de minute la infuzat, apoi se strecoară direct în cada cu apă caldă.
Baia cu cimbru se face timp de 20 de minute. Are efect reconfortant, ușor sedativ și de stimulare a sangvin.
Precauții și contraindicații
Cimbrul nu trebuie consumat în exces sau în cantități mari.
Depășirea dozelor indicate poate duce la tulburări gastrice sau intestinale, depresie, psihică, scăderea tensiunii arteriale sub limita normală, excitație nervoasă sau tensiune motorie.
Articole similare
Vă recomand și alte articole utile despre cimbru:
Tinctura de cimbru – antibiotic, dezinfectant, leac pentru stomac și aparatul respirator
Cum să folosești uleiul de cimbru pentru infecțiile respiratorii
Cimbrul macerat în oțet – un preparat util în obezitate si tulburări metabolice
Ceaiul de cimbru – un antidot puternic al infecțiilor și molimelor
Sursă articol: Prof. dr. Constantin Pârvu, Cimbru (Thymus vulgaris), Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 136