Salvia – o minune între plantele medicinale de grădină
√ Articol bazat pe studii științifice
Salvia este cu adevărat o plantă care poate salva vieți. Proprietățile sale terapeutice sunt atât de multiple și diverse, încât poate fi considerată un panaceu.
Din fericire, acest panaceu crește în grădini și îl putem culege pe gratis. Cine nu are acces la locuri nepoluate de unde să recolteze plante medicinale, le pot găsi la magazinele naturiste pe tot parcursul anului.
Cuprins
Salvia – compoziție și proprietăți
Salvia (Salvia officinalis) este prea puțin folosită ca plantă medicinală. Cei mai mulți dintre noi o utilizăm ca și mirodenie.
Se mai numește „jaleș de grădină”. În scop medicinal se folosesc frunzele, care sunt deosebit de bogate în ulei volatil.
Acesta conține cineol, tuionă, tuiol, alfa- și beta-pinen, camfor, borneol. În compoziția plantei intră de asemenea flavonoizi, terpenoizi, acizi (ursolic, oleanolic, clorogenic, cafeic, nicotinic), principii amare, sitosteroli, rezine, compuși estrogenici, vitamina C, vitamina B1 și potasiu.
Acești compuși sunt înzestrați cu potențial farmacologic complex. Au activități antioxidante, antimicrobiene, antiseptice, expectorante, antispastice bronhice, antitermice, sedative, hipoglicemiante, antidiabetice, astringente, coleretice, carminative, venotonice, antibacteriene, estrogenice și anticancerigene.
În ce afecțiuni ajută salvia
Salvia acționează într-un spectru larg de boli:
- bronșită acută
- răceli cu secreții abundente
- transpirații excesive în tuberculoză
- transpirații excesive în menopauză
- inflamații gastrointestinale
- flatulență, balonare
- dischinezie biliară
- afecțiuni hepatice
- bufeuri
- nervozitate
- dereglări menstruale
- diabet zaharat
- reumatism
- circulație deficitară
- varice
Utilizări externe
Salvia are și utilizări externe. Poate fi folosită sub formă de spălături, băi sau gargară în:
- abcese dentare
- gingivită
- sângerări gingivale
- retracție gingivală
- amigdalită
- afte bucale
- răni purulente
- infecții ale gurii și gâtului
- ten seboreic
Studii științifice pe salvie
Cercetătorii citează de asemenea utilizările tradiționale ale salviei. Aceștia menționează câteva din cele mai importante:
- tuse, astm, bronșite, angină, inflamații ale gurii și gâtului, tulburări digestive, probleme de circulație ale sângelui, transpirații excesive, boli de piele.
Studiile recente au arătat că uleiul esențial de salvie este benefic în afecțiunile sistemului nervos, afecțiunile respiratorii, cardiovasculare, digestive, metabolice și endocrine.
Utilă în bolile moderne
A fost studiată în tratamentul multor boli „moderne”, precum: diabet, obezitate, depresie, demență, lupus, autism, boli cardiace sau cancer.
Diabet, obezitate, colesterol crescut
O recenzie publicată în jurnalul „Archives in Cancer Research”, 2015, arată că salvia are efecte antidiabetice. S-a dovedit la fel de eficientă ca medicamentul Metformin, însă fără efecte secundare. Salvia scade zahărul din sânge, reduce producția de glucoză în ficat și crește acțiunea insulinei.
Extractele din frunze de salvie sunt de asemenea utile în obezitatea. Compușii lor inhibă activitatea lipazei pancreatice și contribuie astfel la diminuarea creșterii în greutate. Salvia scade colesterolul și trigliceridele.
Memorie, Alzheimer, depresie
Are efecte bune asupra creierului. Îmbunătățește memoria, starea de spirit. Combate depresia și ischemia cerebrală.
Având efecte anti-toxică și protectoare la nivel neuronal, poate fi folosită maladia Alzheimer. Antioxidanții pe care îi conține apără corpul de daunele stresului oxidativ.
Tumori, cancere
Salvia inhibă creșterea tumorilor, invazia tumorală și metastazele. Previne dezvoltarea cancerului de colon și carcinomul de prostată. Are efecte antiinflamatoare puternice.
Infecții, probleme digestive, menopauză
Este un agent antimicrobian puternic. Poate fi folosită ca alternativă la antibioticele de sinteză în infecții. Are efect regulator asupra digestiei, fiind utilă atât în constipație, cât și în diaree.
Femeile de vârstă menopauzală pot găsi în această plantă un prieten. Salvia reduce simptomele neplăcute de bufeuri, valurile de căldură sau transpirațiile excesive care însoțesc menopauza.
Cum se folosește salvia
În afecțiunile interne, salvia se poate administra sub formă de infuzii, tincturi, pulbere sau capsule.
Ceai de salvie – rețetă
Ingrediente
- 1 linguriță de frunze
- 100 ml de apă clocotită
Mod de preparare
Planta se lasă la infuzat 5-10 minute. Se administrează câte 2 căni de ceai pe zi. Dacă se urmărește stoparea transpirației excesive, ceaiul de salvie se va consuma rece, de-a lungul zilei.
Pentru uz extern, ceaiul se face din 5 g de frunze la 100 ml de apă clocotită. Se utilizează sub formă de gargară sau comprese, în afecțiunile listate mai sus.
Precauții și contraindicații
Salvia este contraindicată pe perioada sarcinii și alăptării.
Articole similare
Vă recomand să citiți și alte articole utile despre salvie ca plantă medicinală:
Salvia fortifică sistemul de apărare al organismului – ce boli combate
Salvia – planta care te ajută dacă ai anxietate sau atacuri de panică
Salvia – remediu celebru pentru problemele digestive
Salvia amplifică memoria de scurtă și lungă durată – dr. Giurgiu
Salvia – o plantă minunată pentru bolile femeilor
Surse articol:
1. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Salvia, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 146-147
2. Hamidpour R. Medicinal Property of Sage (Saliva) for Curing Illnesses Such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia,Lupus, Autism, Heart Disease and Cancer: A Brief Review. Arch Cancer Res. 2015, 3:4. https://www.itmedicalteam.pl/articles/medicinal-property-of-sage-saliva-for-curing-illnesses-such-as-obesity-diabetes-depression-dementia-lupus-autism-heart-d-102726.html