Liliacul în medicina tradițională – utilizări terapeutice și culinare

Florile de liliac sunt comestibile și au unele proprietăți medicinale. Consumate în stare crudă, ele pot ajuta la reducerea flatulenței și constipației.

În scop terapeutic sunt folosite de asemenea frunzele arbustului.

Utilizarile medicinale ale liliacului

Utilizarile medicinale ale liliacului

Liliacul în medicina tradițională europeană

Liliacul comun (Syringa vulgaris) are proprietăți aromatice, amare, febrifuge, tonice, vermifuge și astringente.

Este folosit în medicina tradițională din Europa sub formă de infuzie sau tinctură. Cele mai cunoscute utilizări sunt în afecțiuni precum gută, reumatism, dureri articulare, dureri musculare, tulburări gastrointestinale, dureri de dinți sau răni.

Citește și – Puneți liliac în alcool și faceți frecții – boli de oase, dureri articulare, reumatism

Studiile științifice susțin utilizările populare ale liliacului, demonstrând proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, antinociceptive și antipiretice.

Utilizări terapeutice

Polonezii, bulgarii, grecii și italienii utilizează  preparatele din florile, frunzele și scoarța de liliac ca antipiretice în tratarea răcelii și tusei.  Medicii secolului ai 19-lea foloseau lilacul pentru tratarea febrei.

Bulgarii prepară un ceai din scoarță, fructe și frunze de liliac mărunțite ca aperitiv și remediu pentru scăderea febrei. Decoctul de frunze de liliac are efecte astringente și antipiretice.

Botanistul Michael Moore spunea că liliacul este un remediu casnic excelent pentru crampele menstruale, sângerările nazale, hemoroizii care sângerează, ulcerațiile vechi și rupturile capilarelor datorate tusei sau vărsăturilor.

Frunzele și fructele de liliac fortifică organismul și ajută la expulzarea viermilor intestinali. Liliacul era folosit în trecut și împotriva unor infecții mai grave, precum malarie. Ceaiul de liliac era folosit în vechime intern și sub formă de gargară împotriva difteriei.

Citește și – Liliacul – leac pentru ciroză, ficat gras, paraziți intestinali, insomnie, hemoroizi

Petalele de liliac conțin luteină – un antioxidant din familia carotenoizilor care reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.

Florile de liliac se pun la infuzat 30 de minute în apă de izvor caldă. Cu infuzia obținută se tamponează tenul sau se clătește părul, având efecte tonice asupra pielii feței și scalpului.

Citește și – Frunzele de la liliacul alb tămăduiesc arsuri grave

În Italia, florile de liliac macerate în ulei sunt folosite pentru calmarea pielii. Astăzi, uleiul esențial de liliac este aplicat pe piele în caz de arsuri solare, tăieturi minore, zgârieturi sau mâncărimi.

Florile de liliac pot fi folosite în aromaterapie. Acestea pot fi adăugate în apa de baie pentru reducerea stresului și anxietății.

Citește și – Mirosul de liliac liniștește persoanele agitate, stresate, deprimate

Florile de liliac în bucătărie

Florile de liliac pot fi adăugate în iaurt și consumate ca atare. Pot fi folosite la decorarea torturilor, tartelor, prăjiturilor sau băuturilor festive.

Se pot adăuga de asemenea în diverse compoziții, aluaturi și în salate. Din florile de liliac se pot face șerbeturi, sorbeturi, siropuri, dulceață, vinuri.

Surse articol:

1. Health Benefits Times, Facts about common liliac: https://www.healthbenefitstimes.com/common-lilac/
2. The Practical Herbalist, Liliac: an edible and medicinal treat: https://thepracticalherbalist.com/advanced-herbalism/herbal-encyclopedia/lilac-an-edible-and-medicinal-treat/
3. Plants for a Future, Syringa vulgaris: https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Syringa+vulgaris
4. The Right Flowers, The amazing health benefits of lilac flowers: https://www.therightflowers.com/the-amazing-health-benefits-of-lilac-flowers/
5. Woźniak M, Michalak B, Wyszomierska J, Dudek MK, Kiss AK. Effects of Phytochemically Characterized Extracts From Syringa vulgarisand Isolated Secoiridoids on Mediators of Inflammation in a Human Neutrophil Model. Front Pharmacol. 2018 Apr 11;9:349. doi: 10.3389/fphar.2018.00349. PMID: 29695965; PMCID: PMC5904404.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.