Turmericul – 2 beneficii majore ale alimentului de aur

Turmericul este cel mai în vogă supliment la ora actuală. Vânzările cresc de la un an la altul, iar studiile se întrec în a-i demonstra beneficiile.

Din fericire, nu este o reclamă falsă. Turmericul are un potențial medicinal uriaș, fiind utilizat în scop terapeutic de milenii în medicina Ayurveda. Nu degeaba i se spune aurul Indiei.

Turmericul - 2 beneficii majore ale condimentului de aur

Turmericul – 2 beneficii majore ale condimentului de aur

10.000 de studii pe turmeric

Sunt câteva zeci de mii de studii științifice publicate deja pe substanța activă a turmericului, anume curcumina.

Cei de la GreenMedInfo au numeroase articole despre beneficiile curcuminei. Din cercetările lor, s-au descoperit până în prezent nu mai puțin de 900 de beneficiile potențiale ale turmericului și curcuminei.

Această plantă indiană are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, anticancerigene, imunomodulatoare, antidiabetice, hepatoprotectoare, neuroprotectoare și lista poate continua.

S-a dovedit eficient împotriva cancerelor celor mai agresive sau rezistente la tratament. Turmericul țintește și distruge rădăcina cancerului, anume celulele stem canceroase.

Curcumina oferă protecție împotriva toxicității induse de metale grele, alcool, radioterapie și alți poluanți.

Favorizează regenerarea neuronilor și poate duce în remisie boli precum Alzheimer. Are puterea de a preveni apariția diabetului de tip 2 la persoanele prediabetice.

A fost comparat cu cele mai uzitate medicamentele ale momentului, precum hidrocortizon, Ibuprofen și agenți chimioterapici.

Eficient împotriva a sute de boli

Curcumina a fost studiată în cele mai diverse afecțiuni, precum depresie, anxietate, ficat gras, hepatite, obezitate, artrită, osteoartrită, boli neurodegenerative, rezistență la insulină, tiroidită autoimună, Parkinson, scleroză multiplă, HIV, astm, hiperlipidemie, îmbătrânire prematură, infarct miocardic, afecțiuni pulmonare, leziuni cervicale, boli infecțioase și multe altele.

Sunt totuși cel puțin două domenii în care turmericul strălucește: inflamația și creierul.

Turmericul și bolile inflamatorii

Turmericul este cunoscut ca unul din cele mai potente antiinflamatoare naturale.

Principalii compuși din rădăcina sa care combat inflamația sunt:

  • curcumina
  • demetoxicurcumina
  • bisdemetoxicurcumina

Aceștia acționează în mod special asupra articulațiilor. De aceea turmericul este studiat și recomandat în diverse boli articulare cu o componentă inflamatorie sau autoimună, precum artrită, osteoartrită la genunchi sau artrită reumatoidă.

Cercetările in vivo și in vitro au arătat că substanța principală din turmeric inhibă factorii proinflamatori și căile de semnalizare.

Suplimentele cu turmeric atenuează inflamația articulară, reduc rigiditatea articulațiilor la trezire și diminuează durerea. Calmează țesuturile articulare, le hrănește și le ajută să-și mențină mobilitatea.

Curcumina ajută și în alte boli care au la bază o inflamație, precum boala Crohn, colonul iritabil, cancere, răni, bolile metabolice, obezitatea, bolile autoimune, alergiile, intoleranțele alimentare.

Reduce zahărul și grăsimile din sânge și rezistența la insulină.

Turmericul, creierul și sistemul nervos

Al doilea beneficiu major al turmericului este acțiunea pe care o are asupra creierului și sistemului nervos.

Studiile au arătat că extractele de curcumină inhibă MAO-A (monoamin oxidază). Această enzimă este esențială pentru metabolizarea și absorbția serotoninei și dopaminei – 2 neurotransmițători care influențează depresia.

În acest fel, curcumina poate ameliora inclusiv depresia indusă de durerile cronice.

Citește și – Turmericul crește serotonina și ajută la controlul stresului, anxietății și tulburărilor de somn

Un studiu din 2020 a arătat că acest compus diminuează depresia provocată de stresul cronic la animale. Curcumina nu reduce nu doar stările deprimate, ci și stresul și anxietatea.

Turmericul are o influență impresionantă asupra creierului și funcțiilor cognitive. Protejează neuronii și reduce inflamația din creier. Ea poate preveni sau ameliora bolile neurodegenerative.

Mai mult decât atât, are capacitatea de a elimina aluminiul din hipocampus. Poate reduce de asemenea concentrațiile mari de arsenic, plumb, cadmiu și acrilonitril, care au potențial toxic.

Moduri de consum

Turmericul poate fi pur și simplu adăugat în mâncăruri sau băuturi. Beneficii apar de la 400 mg de curcumină în sus. Rețineți că 2 lingurițe de pulbere de turmeric conțin circa 400 mg de curcumină.

Este important să știți că turmericul are un grad redus de absorbție în corp. El trebuie asociat în mod obligatoriu cu piper. Piperina din piper crește cu 2000% absorbția curcuminei.

De asemenea, capacitatea de asimilare a turmericului poate fi îmbunătățită prin adăugarea unei surse de grăsime (ulei de cocos, unt, lapte).

Pe piață există diverse capsule și extracte de curcumină care au o concentrație mare de curcuminoizi (95%). Acestea conțin de regulă și piperină.

Citește și – Pastă de miere, turmeric, ghimbir și salcie pentru dureri articulare și musculare

În bolile antiinflamatorii și dureroase, turmericul poate da rezultate mai bune dacă este combinat cu ghimbir.

Precauții și contraindicații

Pentru a vedea contraindicațiile la consumul de turmeric vizualizați acest articol:

Cine nu are voie să consume turmeric (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)

Surse articol:

1. Sayer Ji, 900 Reasons turmeric may be the world’s most important herb, GreenMedInfo: https://greenmedinfo.com/blog/900-reasons-turmeric-may-be-worlds-most-important-herb
2. SuperfoodEvolution, Top 2 health benefits of turmeric, the big ones! https://www.youtube.com/watch?v=fmvgwLdqlfQ&ab_channel=SuperfoodEvolution</a
3. Lisa Torborog, Mayo Clinic Q and A: Turmeric’s antiinflammatory properties may relieve arthritis pain, Mayo Clinic:
https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-turmerics-anti-inflammatory-properties-may-relieve-arthritis-pain/
4. Imashi Fernando, Zawn Villines, 8 natural supplements to help fight inflammation, Healthline: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326067

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.