Faceți loc dafinului în dulapul cu medicamente – rețete medicinale cu frunze de dafin

Faceți loc dafinului în dulapul cu medicamente! Frunzele acestei plante au efecte tămăduitoare și utilizări importante în medicina naturală.

Studiile au arătat că frunzele dafinului au proprietăți anticancerigene, antibacteriene și antiinflamatoare.

Faceti loc dafinului în dulapul cu medicamente - retete medicinale cu frunze de dafin

Faceti loc dafinului în dulapul cu medicamente – retete medicinale cu frunze de dafin

Sunt utile împotriva infecțiilor, inflamațiilor, diabetului și bolilor de piele.

Dafinul în medicina antichității

Dafinul este clasat pe primele poziții în topul mirodeniilor vindecătoare. Nu în mod întâmplător are nume de „laureat”. Grecii și romanii obișnuiau să își încununeze câștigătorii de concursuri, războinicii biruitori, poeții și filosofii cu laur.

Dafinul a fost mai întâi apreciat și utilizat ca remediu și abia apoi ca un condiment. Hipocrate, părintele medicinei antice, considera dafinul util împotriva bolilor infecțioase care produceau epidemii, precum holera și malaria. Îl recomanda de asemenea în dizenterie, pietre la rinichi și dureri de naștere.

Avicena, medic și cercetător al naturii aprecia că dafinul ajută în durerile articularee, tensiune nervoasă și apnee. Iar ultimul medic al antichității, Galenus, cunoștea activitatea antiseptică valoroasă a dafinului.

Rețete medicinale cu dafin

Iată câteva moduri practice de a folosi frunzele de dafin în scop terapeutic:

Dureri articulare, musculare și reumatice

Persoanele care suferă de artrită, crampe musculare, dureri reumatice, entorse, paralizie sau lovituri, pot folosi uleiul de dafin.

Acesta se prepară în condiții casnice. Se pun 10 g de frunze dafin uscat (sau 30 g de frunze proaspete) într-un borcan de sticlă. Se adaugă 200-250 ml de ulei de măsline sau untură topită.

Se pune capacul strâns și se așează într-un loc întunecos din casă. După 7 zile, maceratul se strecoară. Dacă ați folosit untură și aceasta s-a întărit, puneți borcanul cu totul într-un vas cu apă fierbinte pentru a topi untura, apoi filtrați preparatul. Uleiul de dafin strecurat se păstrează într-un borcan de sticlă.

Dacă vreți să obțineți uleiul de dafin mai repede, puneți 90 de frunzulițe sfărâmate de dafin într-un borcan. Adăugați ½ litru de ulei și înfiletați capacul. Puneți borcanul într-o cratiță cu apă și fierbeți la aburi 3 ore, apoi strecurați.

Înainte de a folosi uleiul de dafin pe corp, puneți un prosop cald pe locul afectat timp de 5-10 minute. Ungeți cu iod și aplicați o compresă înmuiată în ulei de dafin. Sau puteți masa regiunea respectivă cu ulei de dafin cald, timp de 10 minute. Acest masaj reduce durerile mai sus menționate.

Boli articulare

În cazul bolilor de articulații se folosește un preparat din dafin și alte mirodenii.

Se rup 2-3 frunze mici de dafin bucăți mici. Se pun în râșnița electrică de cafea. Se adaugă 3 cuișoare, 1 lingură de semințe de mărar, 1 lingură de semințe de coriandru, 1 lingură de semințe de chimen, 1 lingură de semințe de mărar și 1 lingură de semințe de in.

Pudra obținută se păstrează într-un borcănel. Se folosește la mâncare, în doze de ½ linguriță. Sau puteți pune ½ linguriță de pulbere într-un pahar cu apă. Consumați acest amestec de 2 ori pe zi.

Durerile de articulații se ameliorează după câteva săptămâni. Articulațiile devin mai flexibile și mobilitatea se îmbunătățește.  Pe durata curei cu dafin este indicat să evitați alimentele inflamatoare, precum carnea, brânzeturile și lactatele.

Bronșită

Rupeți 1 linguriță de frunze de dafin și puneți-le într-un ibric. Adăugați 1 linguriță de frunze de eucalip și 1 linguriță de frunze de salvie. Turnați peste ele ½ litru de apă și fierbeți-le 10 minute la foc redus. Strecurați și consumați câte 2 linguri de ceai din 2 în 2 ore, de 5 ori pe zi.

Citește și – Tușiți? Vă doare în gât? Beți ceai de dafin numaidecât!

Cancer la gât, cancer de esofag

În aceste cazuri se poate folosi tinctura de dafin. Aceasta se prepară din 50 g de frunze de dafin rupte și puse la macerat în 500 ml de alcool dublu rafinat. După 2 săptămâni tinctura se strecoară. Se pun 15 ml de tinctură în 50 ml de apă sau ceai. Amestecul se ține în gură jumătate de minut, apoi se înghite.

Colecistită

Se consumă câte 10-15 picături de ulei de dafin cu apă, ceai verde sau lapte, de 2-3 ori pe zi. Administrarea se face cu jumătate de oră înainte de masă.

Diabet zaharat

Dacă diabetul este de curând diagnosticat și nu foarte avansat, se poate face o cură cu ceai de dafin. Se folosesc 10 frunze la 600 ml de apă clocotită. Se lasă 3 ore la infuzat.

Cantitatea de ceai se consumă în cursul zilei. Un pahar (200 ml) se bea dimineața, pe stomacul gol, un alt pahar se bea la amiază și ultimul pahar se bea seara. Administrarea se face cu jumătate de oră înainte de masă.

Cura cu ceai de dafin se face 3 zile. După 10 zile de pauză se poate repeta. Verificați glicemia și dacă nivelul acestuia a scăzut, se poate continua cu 120-150 ml de ceai pe zi, în cure maxime de 3 luni. După o lună de pauză cura se poate relua.

Citește și – Cura de 10 zile cu ceai de dafin pentru scăderea glicemiei

Imunitate scăzută

Se pun 10 g de frunze de dafin rupte bucăți într-un ibric cu 300 ml de apă. Când începe se fiarbă, se stinge focul și se pune capacul. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se lasă la răcorit într-un termos. După 3 ore se strecoară.

Ceaiul se bea lent pe parcursul unei zilei, câte o lingură odată. Cura durează 3 zile și se poate repeta după 14 zile de pauză.

Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, dermatoze, răceli

Se pun câteva frunze mari de dafin în apă clocotită. După 20 de minute, se scot și se aplică una peste alta pe zona afectată, ca o cataplasmă. Se pune deasupra sau se leagă un fular călduros. Se lasă să acționeze până la o oră. În răcelile cu tuse frunzele de dafin se pun pe piept și pe spate.

Stres, insomnie, excitabilitate nervoasă

Seara, înainte de culcare, se pune o frunză de dafin lângă pernă pentru a inhala peste noapte aroma acestei plante. Acest leac poate fi folosit și pentru copiii care nu pot dormi.

De asemenea vă puteți lega la frunte o compresă cu frunze de dafin sau cu ceai de dafin.

Halenă

Pentru combaterea respirației urât mirositoare, faceți un ceai dintr-o lingură de frunze de dafin și mentă tocate. Puneți 3 căni de apă și fierbeți 10 minute. Strecurați și clătiți gura cu acest ceai, de 3-4 ori pe zi sau după fiecare masă.

Boli de piele

Frunzele de dafin se dau prin râșnița electrică de cafea. Se iau 6 linguri din pulberea obținută și se combină cu 2 linguri de frunze mărunțite de ienupăr, într-un borcan. Se adaugă 12 linguri de unt topit sau untură. Se amestecă bine și se lasă la răcit să se întărească.

Alifia rezultată se aplică pe zonele afectate de dureri articulare, eczeme, dermatită, psoriazis sau scabie.

Citește și – Pune picioarele în ceai de dafin dacă vrei să scapi de ciuperca unghiei

Hemoroizi

Se face un ceai din 10-12 frunze de dafin și 1 litru de apă. Se fierb un sfert de oră, apoi se lasă la infuzat 5 minute. Se strecoară și se toarnă într-un lighean. Se fac băi de șezut, timp de 3-4 zile pe săptămână.

Transpirația picioarelor

Se fac băi de picioare cu un ceai preparat din 30 de frunze de dafin, 10 frunze de stejar și 1 litru de aop.

Precauții și contraindicații

Dafinul nu trebuie consumat în doze mari sau pe termen lung. Nu înghițiți bucăți mari de frunză de dafin deoarece vă puteți îneca!

Această plantă poate cauza aciditate persoanelor cu gastrite sau ulcere gastrice. Este de asemenea contraindicat celor care au hipotensiune arterială, cancer renal, probleme de coagulare a sângelui, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Dafinul poate interacționa cu medicamentele pentru diabet. Încetinește activitatea sistemului nervos central.

Este indicat să întrerupeți consumul de dafin cu 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Surse articol:

1. Elena Josan, Planta învingătorilor – dafinul, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2012/1035/medicina-populara-77/planta-invingatorilor-dafinul-15507
2. Sindhu Koganti, Alexandra Dusenberry, 8 Bay leaf benefits for health, nutrition & side effects, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-bay-leaf-for-skin-hair-and-health/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.