Talpa-gâștei, cea mai bună sursă de calciu, benefică pentru inimă

Articol bazat pe studii științifice

Calciul nu se găsește doar în produsele lactate sau de origine animală. Îl găsim de asemenea în unele plante care au proprietăți medicinale.

Coada-calului, urzica, trifoiul roșu și talpa-gâștei sunt doar câteva exemple.

Talpa-gastei, cea mai buna sursa de calciu, benefica pentru inima

Talpa-gastei, cea mai buna sursa de calciu, benefica pentru inima

Talpa-gâștei – o sursă valoroasă de calciu natural

Despre talpa-gâștei, botanistul american James A. Duke spune că este cea mai valoroasă sursă de calciu natural. Planta uscată are circa 5,3% de calciu.

Calciul nu este important doar pentru oase. El poate preveni osteoporoza, dar și infarctul miocardic. Acesta este poate, unul din motivele pentru care talpa-gâștei este recomandată în afecțiunile cardiace.

Această plantă este de asemenea bogată în fibre, care la rândul lor susțin sănătatea sistemului cardiovascular.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard pe un eșantion de 40.000 de bărbați, cei care au consumat mai multe fibre au avut un risc mai mic cu 33% de a face infarct.

Citește și – Florile lunii mai, doctorițele inimii – 6 specii benefice în bolile cardiovasculare

Pe lângă fibre și minerale, talpa-gâștei conține și alți compuși activi importanți, precum antioxidanți (flavonoide) și ulei esențial.

Leonurus cardiaca – planta inimii

Însuși numele latinesc al acestei plante – „leonurus cardiaca” vorbește despre afinitatea ei pentru inimă. Preparatele din talpa-gâștei îmbunătățesc funcția inimii și circulația sangvină. Au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, hipotensive, calmante și neuroprotectoare.

Planta este folosită din timpuri vechime ca tonic pentru inimă și aparatul ginecologic (amenoree, dismenoree, anxietatea asociată cu menopauza, depresia post-partum).

Citește și – Talpa gâștei calmează tulburările nervoase și cardiace

Principalele aplicații ale preparatelor din talpa-gâștei sunt în afecțiunile cardiovasculare, precum angină pectorală și aritmie cardiacă.

Alcaloizii pe care îi conține suprimă factorii inflamatori și stresul oxidativ. Prin aceasta, ei ameliorează progresia leziunilor aterosclerotice și disfuncția vasculară.

Acidul ursolic pe care îl conține are potențial cardioprotector. Extractele din talpa gâștei reduc semnificativ tensiunea arterială, ritmul cardiac și valoarea ECG la persoanele cu hipertensiune de gradul 1 și 2.

Calmează palpitațiile și tensiunea nervoasă

Planta îmbunătățește starea psiho-emoțională a pacienților, precum anxietatea, durerile de cap, tulburările de somn și labilitatea emoțională. Aceste efecte au fost constatate mai ales în cazul pacienților cu hipertensiune de gradul 1.

De altfel, talpa-gâștei este cunoscută pentru beneficiile sale în afecțiunile cardiace apărute pe fond nervos sau pe fond de stres, precum tensiunea nervoasă, nevroza cardiacă sau palpitații.

Citește și – Ceaiuri din plante care reglează circulația periferică și ritmul cardiac

Studiile pe animale au arătat că extractele de talpa-gâștei cresc fluxul coronarian. Protejează mușchiul cardiac și funcția endotelială.

De la talpa-gâștei se folosesc frunzele. Cele proaspete pot fi consumate ca atare, în salate, sau se pot pune în supe și alte mâncăruri gătite.

Surse articol:

1. James A. Duke, Talpa-gâștei, Farmacia Verde, Editura All, București, 2009, p.131
2. Radu Claudiu Fierascu, Irina Fierascu, Alina Ortan, Ioana Catalina Fierascu, Valentina Anuta, Bruno Stefan Velescu, Silviu Mirel Pituru, Cristina Elena Dinu-Pirvu, „Leonurus cardiaca as a Source of Bioactive Compounds: An Update of the European Medicines Agency Assessment Report (2010)”, BioMed Research International, vol. 2019, Article ID 4303215, 13 pages, 2019. https://doi.org/10.1155/2019/4303215
3. European Medicines Agency, Leonuri cardiacae herba: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/leonuri-cardiacae-herba
4. Restorative Medicine, Motherworth: https://restorativemedicine.org/library/monographs/motherwort/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.