Cele mai bune plante pentru reflux și arsuri stomacale

Boala de reflux gastroesofagian are o prevalență crescută în țările europene, cu o rată de 8-30%.

Remediile naturiste pot ajuta la controlul simptomelor. Botanistul Todd Mansfield – licențiat în științele medicale – folosește câteva plante medicinale în tratarea pacienților săi cu probleme digestive.

Cele mai bune plante pentru reflux si arsuri stomacale

Cele mai bune plante pentru reflux si arsuri stomacale: Brgfx

Plante pentru reflux și arsuri stomacale

Forma corectă de administrare a plantelor în refluxul de acid sunt capsulele și nu tinctura. Alcoolul ar putea înrăutăți simptomele la anumite persoane.

Mușețelul

Prim plantă pe care Todd Mansfield o recomandă în refluxul gastroesofagian este mușețelul.

Are mai multe proprietăți terapeutice utile în această afecțiune: carminative, antispasmodice, antiinflamatoare și digestive.

Citește și – Gălbenelele – balsam și cicatrizant pentru rănile stomacului (ulcere, reflux de acid, intestin permeabil, inflamații intestinale)

Mușețelul reduce excesul de gaze și balonarea. Atenuează inflamația și calmează spasmele gastrointestinale.

Substanțele amare pe care le conține îmbunătățesc funcția intestinală și digestia.

Crețușca

A doua plantă pe lista botanistului este crețușca. Aceasta este utilizată în medicina tradițională ca agent gastroprotector, antiinflamator stomacal și antireumatic.

Crețușca (Filipendula ulmaria) este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra tractului digestiv superior.

Conține flavonoizi și taninuri, compuși care protejează integritatea mucoasei stomacale. Aceștia au de asemenea un efect astringent, prin care ajută la tonifierea zonei gastrice.

Crețușca poate preveni formarea ulcerelor. Reduce simptomele de dispepsie, gastrită, ulcer gastric și reflux de acid.

Poate fi asociată cu lemn-dulce, ulmul alunecos și aloe vera.

Lemnul-dulce

Rădăcina de lemn-dulce are foarte multe beneficii, inclusiv în ceea ce privește afecțiunile gastrointestinale.

La fel ca celelalte plante recomandate mai sus, este un bun antiinflamator gastric. Inhibă sinteza de prostaglandine și lipogenaza.

Lemnul-dulce protejează mucoasa din mediul gastric și esofagian. Studiile au arătat că ajută la vindecarea leziunilor ulceroase. Este utilă în ulcerul peptic, refluxul gastroesofagian, dispepsie și indigestie.

Citește și – Refluxul de acid – adevărata cauză și remediul corect

Dacă intenționați să consumați lemn-dulce în doze mari și pe termen lung, asigurați-vă că planta este deglicirizinată, adică nu conține ingredientul activ „glicirizina”, care poate provoca efecte secundare severe.

Asocierea acestor 3 plante dă naștere la o formulă mai eficientă din punct de vedere al reducerii inflamației și creșterea protecției stomacale.

Nalba mare, ulmul alunecos 

O altă categorie de plante benefice în boala refluxului gastroesofagian este cea a plantelor demulcente. Acestea creează o peliculă cu efect calmant asupra mucoaselor.

Rădăcina de nalbă și ulmul alunecos sunt cele mai bune alegeri. Acestea sunt bogate în mucilagii, care în combinație cu apa sau alte lichide, devin gelatinoase.

Prin faptul că îmbracă esofagul și mucoasa stomacală, creeză o barieră protectoare și liniștitoare.

Citește și – Rădăcina de nalbă reduce refluxul de acid mai eficient decât medicamentele antiacide

De multe ori, persoanele care suferă de reflux de mult timp simt o ușurare imediată când folosesc plantele demulcente, spune botanistul Mansfield.

Surse articol:

1. Todd Mansfield, Herbal medicine for reflux, heartburn and gerd, Byron Herbalist: https://www.byronherbalist.com.au/herbal-medicine/herbs-for-reflux-heartburn-and-gerd/
2. Samardžić S, Arsenijević J, Božić D, Milenković M, Tešević V, Maksimović Z. Antioxidant, anti-inflammatory and gastroprotective activity of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. and Filipendula vulgaris Moench. J Ethnopharmacol. 2018 Mar 1;213:132-137. doi: 10.1016/j.jep.2017.11.013. Epub 2017 Nov 11. PMID: 29132911.
3. Mount Sinai, Licorice: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/licorice
4. Yeh AM, Golianu B. Integrative Treatment of Reflux and Functional Dyspepsia in Children. Children (Basel). 2014 Aug 18;1(2):119-33. doi: 10.3390/children1020119. PMID: 27417471; PMCID: PMC4928719.
5. Herbal Reality, Meadowseet: https://www.herbalreality.com/herb/meadowsweet/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.