Dafinul – o mirodenie cu valoare medicinală
Condimentele au o contribuție importantă în domeniul sănătății, în ciuda faptului că le folosim în cantități mici.
Sunt bogate în antioxidanți compuși cu proprietăți farmacologice.
Dafinul – compoziție chimică
Pe lângă faptul că adaugă savoare mâncărurilor, dafinul are beneficii importante pentru sănătate. Frunzele sale sunt bogate în fibre, minerale, antioxidanți și uleiuri esențiale.
Conține flavonoide, taninuri, compuși fenolici, eugenol, acid citric, steroizi, alcaloizi, triterpenoizi, vitamina A, vitamina C, calciu și fier.
Aroma picantă a frunzelor de dafin se datorează compușilor eugenol (11-12%) metil eugenol (9-12%) și elemicină (1-12%).
Cercetătorii au descoperit în frunzele de dafin compuși cu efecte citotoxice și apoptotice, utili în cancer.
Dafinul în medicina tradițională
Dafinul este folosit de obicei pentru durerile de stomac, răceli, dureri în gât, febră, anemie, dureri de urechi, mâncărimi ale pielii. Ajută la îndepărtarea mucusului din plămâni.
Citește și – Ceaiul de dafin calmează durerile în gât și dezinfectează cavitatea bucală
În medicina populară sunt cunoscute efectele sale benefice în tulburările gastrointestinale, precum indigestie, greață, vărsături, colici, flatulență, eructații, balonare epigastrică.
Cataplasmele cu frunze de dafin sunt aplicate pe regiunile afectate de reumatism sau nevralgii. Puse pe frunte sau în nări, frunzele de dafin reduc durerile de cap. În Roma și Grecia antică, cetățenii de seamă, poeții, eroii și preoții purtau pe cap bentițe cu dafin.
Dafinul are efecte carminative, stimulente, astringente, aromatice, diuretice și analgezice.
Uleiul esențial de dafin este folosit în industria cosmetică (săpunuri, parfumuri), în industria alimentară și în produsele dentare.
Dafinul combate diareea, inflamațiile și diabetul. Îmbunătățește funcția sistemului imunitar.
Datorită conținutului de sesquiterpeni lactone sesquiterpenice, dafinul inhibă producția de oxid de azot, inflamația și absorbția alcoolului.
Utilizări terapeutice
Dafinul poate fi folosit în dureri reumatice, artrită, luxații, dureri de cap, migrene, răceli, cataractă, boli fungice, anorexie, diabet și boli inflamatoare.
Ceaiul de dafin înlătură excesul de apă din corp prin urină.
Stimulează digestia și activitatea sistemului imunitar. Combate multe tipuri de microorganisme. Este eficient în infecțiile cu bacterii, virusuri, ciuperci și protozoare.
Citește și – În ce boli poate fi folosit dafinul
Studiile recente au dezvăluit că uleiul esențial de dafin inhibă replicarea virusului SARS-CoV2 și virusului herpetic 1. Are de asemenea activități antibacteriene împotriva Stafilococului auriu și Bacillus subtilis.
Este util în afecțiunile care provoacă febră, precum gripă, bronșită, astm.
Un studiu din 2019 a arătat că 1,8 cineol – compusul principal din uleiul esențial de dafin suprimă activarea inflamazomilor. Acesta a atenuat citokinele proinflamatorii în leziunile pulmonare acute.
Este prima dovadă că dafinul modulează semnalizarea inflamatorie și că poate fi util în tulburările imunologice.
Dafinul ajută la scăderea zahărului și colesterolului din sânge.
Citește și – Cura de 10 zile cu ceai de dafin pentru scăderea glicemiei
Extractele de dafin au demonstrat activități antioxidante puternice, datorate compușilor fenolici.
Componentele uleiului esențial din dafin au proprietăți anticonvulsivante, sedative, analgezice și antiinflamatoare.
Inhibă creșterea celulelor maligne și previne mutațiile genetice care pot duce la cancer.
Precauții
Frunzele de dafin pot provoca înecare dacă sunt ingerate întregi.
Acestea trebuie măcinate înainte de a le consuma. În cazul în care le puneți în mâncăruri, scoateți-le la final.
Dafinul poate interacționa cu medicamentele pentru scăderea glicemiei la diabetici.
Nu trebuie asociat cu anestezice. Nu consumați dafin cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.
Surse articol:
1. Batool S, Khera RA, Hanif MA, Ayub MA. Bay Leaf. Medicinal Plants of South Asia. 2020:63–74. doi: 10.1016/B978-0-08-102659-5.00005-7. Epub 2019 Sep 20. PMCID: PMC7152419.
2. Dobroslavić E, Repajić M, Dragović-Uzelac V, Elez Garofulić I. Isolation of Laurus nobilisLeaf Polyphenols: A Review on Current Techniques and Future Perspectives. Foods. 2022 Jan 16;11(2):235. doi: 10.3390/foods11020235. PMID: 35053967; PMCID: PMC8774556.