Plante care tonifică vasele de sânge, previn afecțiunile venoase și cardiace
Sănătatea vaselor de sânge este crucială pentru întregul organism. Sistemul circulator este precum o autostradă pe care totul trebuie să meargă foarte bine, la propriu.
De buna funcționare a vaselor de sânge depinde oxigenarea și hrănirea inimii, creierului și a celorlalte organe importante din corp.
O circulație sangvină bună ajută la vindecarea rănilor într-un timp mai scurt.
Totodată, influențează eficiența sistemului imunitar. Celulele roșii de sânge purtate de fluxul sangvin sunt răspunzătoare de combaterea infecțiilor.
Citește și – Varicele – cauze mai puțin cunoscute și remedii
Vindecarea organismului, în general, este legată de o circulație sangvină bună.
Cuprins
Plante care tonifică vasele de sânge
Vasele sangvine trebuie să fie rezistente, suple și flexibile, astfel încât sângele să curgă lin, nerestricționat. Unele plante medicinale și alimente pot fi utile în acest sens.
Afinele
Aceste fructe sunt în topul alimentelor cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Au cantități mari de flavonoide. Acești compuși tonifică vasele de sânge mici (capilarele) – care transportă oxigenul și nutrienții către celulele corpului.
Citește și – Afinele – un protector uimitor al vaselor sangvine, neuronilor, retinei și ADN-ului
Tonifierea capilarelor este o măsură importantă pentru prevenirea stagnării sângelui și formarea cheagurilor.
Afinele conțin nu doar flavonoide, ci și taninuri. Aceste molecule polifenolice împiedică depozitarea placii în artere și apariția aterosclerozei.
Aceste fructe sunt benefice pentru circulație deoarece previn stagnarea sângelui, întărirea arterelor și apariția evenimentelor cardiovasculare periculoase.
Castanul sălbatic
O altă plantă renumită pentru afinitatea sa față de sistemul circulator este castanul sălbatic, sau castanul porcesc (Aesculus hippocastanum).
La fel ca afinele, conține taninuri, precum și alți compuși cu acțiune tonifiantă asupra venelor, precum cumarine și glicozide triterpenice.
Semințele sale înlătură congestia sangvină venoasă și previne dilatarea, răsucirea și inflamarea venelor, precum și cheagurile de sânge.
Prin faptul că combate stagnarea sângelui venos, castanul sălbatic este recomandat în afecțiuni venoase precum flebită, vene varicoase la picioare (varice), tromboză și hemoroizi.
Planta este utilă și în crampele resimțite la picioare în timpul nopții. Reduce senzația de picioare grele.
Gotu kola
Această plantă este folosită în medicina tradițională chineză. La noi se găsește sub formă de capsule. Are triterpeni în compoziție, compuși biochimici utili în flebită, edemele membrelor și picioare grele.
Susține nutriția la nivelul celulelor venoase și țesutul conjunctiv din jurul venelor. Reduce fragilitatea capilarelor și insuficiența venoasă.
Citește și – Tinctura de castan sălbatic – rețeta călugărilor din Balcani pentru afecțiunile venoase
Gotu kola este de asemenea cunoscută pentru efectele sale stimulente asupra memoriei.
Ghimbir, cayenne
Două plante picante care stimulează circulația sunt ghimbirul și cayenne (o specie de ardei foarte iute).
Rădăcina de ghimbir reduce acumularea de trombocite și elimină stagnarea sângelui.
Cayenne reglează circulația sangvină și ușurează funcția inimii. Mai mulți autori îl recomandă pentru stoparea unui infarct.
Dr. Christopher a folosit această plantă de mai bine de 30 de ani împotriva atacul de cord.
Îm timpul unui atac de cord, sângele băltește în interior și face o congestie în jurul inimii, în timp ce extremitățile se răcesc și devin albastre.
Păducelul
Toate componentele acestui arbust sunt utile în afecțiunile cardiovasculare: florile, frunzele și fructele.
Păducelul reduce tensiunea arterială și colesterolul mărit. Îmbunătățește circulația la nivelul arterelor coronariene. Corectează depozitele de grăsime din pereții capilarelor. Are efecte vasodilatatoare. Reduce angina și palpitațiile. Restaurează funcția inimii.
Ginkgo biloba
Frunzele de ginkgo optimizează circulația în extremități și în creier. Sunt cunoscute beneficiilor lor la nivel cerebrovascular.
Planta este recomandată în stenoza carotidă, atunci când blocajul arterelor este în fază incipientă. Această afecțiune reduce fluxul de sânge și oxigen la creier și poate duce la edem cerebral.
Citește și – Vița de vie roșie – cel mai bun leac pentru varice și insuficiență venoasă
Ginkgo biloba stabilizează membranele barierei hematoencefalice și previne acest edem cerebral. Este utilă și în tinitus și vertij, când acestea au la bază o cauză vasculară.
Preparatele din Ginkgo îmbunătățesc circulația vaselor mici din ochi și contribuie la încetinirea progresiei bolilor oculare, precum cataractă, glaucom și retinopatie diabetică.
Nu în ultimul rând, ginkgo inhibă agregarea plachetară și previne formarea cheagurilor sangvine care pot duce la accidente vasculare și atac de cord.
Cercetările arată că această plantă este benefică în cazul persoanelor cu circulație cerebrală deficitară, Alzheimer, tinitus, disfuncții erectile, ateroscleroză, varice și neuropatie periferică.
Turmeric
Rădăcina de turmeric conține curcumină, o substanță care scade tensiunea arterială sistolică, colesterolul LDL, previne formarea plăcilor aterosclerotice și cheagurilor de sânge. În plus, are efecte benefice asupra creierului.
Turmericul ajută la dilatarea vaselor de sânge și reduce rigiditatea arterială la persoanele cu sindrom metabolic. Reduce indicele de masă corporală și greutatea corporală la persoanele cu steatoză hepatică nonalcoolică.
Alte plante bune pentru circulație
→ frunzele de măslin
→ hibiscus
→ ginseng-ul asiatic
→ scorțișoara
→ usturoiul
→ roinița
→ pătrunjel
→ cacao
→ polenul de albine
Surse articol:
1. Cheryl’s Herbs, Healthy blood vessels and circulation: https://cheryls-herbs.myshopify.com/blogs/cheryls-herbs-articles/toning-blood-vessels
2. Henry Ford Health, How to boost your circulation: https://www.henryford.com/blog/2020/10/how-to-boost-circulation
3. Siobhan Mendicino, Daniel Powers, The 9 best herbs for circulation, Botanical Institute: https://botanicalinstitute.org/herbs-for-circulation/