4 plante adaptogene care combat stresul și oboseala cronică
Plantele adaptogene au o importanță deosebită în societatea actuală, caracterizată de stres și oboseală.
Ele acționează exact acolo unde este nevoie, spune biologul și cercetătorul român Virginia Ciocan.

4 plante adaptogene care combat stresul si oboseala cronica: Eugene Kim
Ce este o plantă adaptogenă?
Termenul de „adaptogen” vine din limba greacă și se referă la o substanță care aduce organismul într-o stare de homeostazie. Ce este homeostazia? Stabilitatea firească a corpului, necesară supraviețuirii.
Cu alte cuvinte, o plantă adaptogenă va ajuta corpul să atingă o stare de echilibru sau să rămână stabil în condiții de stres.
Citește și – 6 arme naturale pentru prevenirea infecțiilor de iarnă
Biologul român Virginia Ciocan oferă o definiție mai clară a plantelor adaptogene:
„Acestea ajută la restabilirea echilibrului fizic, psihic, hormonal și sporesc rezistența organismului la agresiuni de mediu, psihice, sentimentale, biologice ș.a., îmbunătățind imunitatea. Consumul lor produce un echilibru în organism, stare ce se numește „homeostază”.
Ce fac plantele adaptogene?
Plantele adaptogene atenuează efectele stresului. Cresc vigoarea și rezistența corpului. Reduc starea de oboseală.
„O plantă adaptogenă produce o sporire a rezistenței împotriva agenților fizici, chimici și biologici și prezintă o influență normalizatoare asupra organismului”.
Factorul adaptogen se găsește de regulă în rădăcina plantelor și are un gust amar. Pentru a fi mai ușor de tolerat și consumat, plantele adaptogene sunt deseori comercializate sub formă de capsule.
4 plante adaptogene puternice
Virginia Ciocan a scris o carte dedicată plantelor adaptogene. În ea face referire la ginseng, ginkgo biloba, aloe vera, brusture, busuioc, ovăz, traista-ciobanului, năpraznic, lemnul-dulce și roiniță.
Cele mai puternice plante cu efect adaptogen sunt: Panax ginseng, Rhodiola, Astragalus și Ashwagandha.
Panax ginseng
Este cea mai renumită plantă adaptogenă din lume. Asiaticii îl consideră un tonic general. Are efecte stimulente și regulatoare.
Sunt sute de studii care au investigat beneficiile acestei plante. Rezultatele au arătat că ginsengul îmbunătățește performanța mentală și fizică.
Îmbunătățește dispoziția în diverse circumstanțe. Totodată, stimulează arderea grăsimii în timpul exercițiilor. Susține imunitatea, funcția sistemului cardiovascular și metabolismul zahărului din sânge.
Citește și – 5 plante care ridică starea de spirit și imunitatea
Unele studii sugerează că ginseng sporește capacitatea de învățare, scade nivelul de stres și influențează activitatea metabolică și endocrină.
Este o plantă utilă pentru vârstnici și persoanele care acuză o stare de oboseală cronică.
Ashwagandha
Această plantă mai este numită „ginsengul indian”. Denumirea ei științifică este „Withania somnifera”. Este folosită ca tonic și adaptogen în medicina indiană tradițională.
Susține funcțiile sistemului imunitar și are activitate antioxidantă importantă. Mărește activitatea enzimelor antioxidante catalază și superoxid dismutază.
Datorită influenței sale asupra chimiei creierului, remediază tulburările emoționale și mentale. Îmbunătățește memoria, crește funcțiile cognitive și reduce acumularea de stres mental.
Ashwagandha are efecte anti-stres comparabile cu cele ale ginsengului.
Astragalus
Rădăcina de Astragalus membranaceus este o plantă folosită în medicina chineză ca tonic energizant. Se remarcă prin proprietățile sale antioxidante și adaptogene. Poate înlocui ginseng-ul la persoanele sub 40 de ani.
Astragalus stimulează mai mulți factori ai sistemului imunitar. Optimizează funcția celulelor natural killer (NK) ale sistemului imunitar și activitatea macrofagelor.
Conține saponine care stimulează fagocitoza (distrugerea bacteriilor).
Această plantă are de asemenea efecte hepatoprotectoare și antioxidante. reduce retenția de apă și hipertesiunea arterială.
Rhodiola
Rhodiola rosea este utilizată de secole în medicina tradițională din Rusia și Scandinavia. Rădăcina acestei plante conține rosavine și salidrozide, substanțe care cresc rezistența și capacitatea de muncă fizică.
Studiile au arătat că are efecte anti-stres, anti-oboseală, anti-hipoxie, antioxidante și imunostimulatoare.
Planta reduce oboseala, reglează dispoziția și crește longevitatea.
Citește și – Măceșele cresc rezistența la atacul patogenilor și previn multiple boli
Rhodiola dă o stare de bine, previne bolile cardiovasculare, sporește performanța fizică și mentală și întărește imunitatea.
Surse articol:
1. Gene Bruno, Adaptogens explained: What makes an herb an adaptogen? Nutritional Outlook, Volume 25, Issue 7S: https://www.nutritionaloutlook.com/view/adaptogens-explained-what-makes-an-herb-an-adaptogen
2. Professor Kelvin Rodolfo, What is homeostasis, Scientific American: https://www.scientificamerican.com/article/what-is-homeostasis/
3. Virginia Ciocan, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 10-29